Св. Синод: Промените във вероизповеданията – по-зле от тоталитарните!

БПЦ иска широка обществена дискусия за внесените законопроекти
3 окт 2018 18:30, Анисия Иванова
31
Св. Синод: Промените във вероизповеданията – по-зле от тоталитарните!
Снимка: Светия Синод

Предлаганите промени в Закона за вероизповеданията (ЗВ) са противоречиви и чрез тях не се постига целения резултат, нуждаят се от сериозно преосмисляне. Това са част от изводите, направени в изявление на Светия Синод на БПЦ-БП по повод внесените законопроекти за изменение и допълнение на ЗВ.

Светият Синод заявява, че идеите, развити във внесените законопроекти, не са обсъждани предварително със Синода.

"Законопроекти, които засягат фундамента на вероизповеданията в България и отношенията с държавата по необходимост следва да бъдат предложени за широка обществена дискусия или най-малко с вероизповеданията, преди внасянето им в Народното събрание", се казва в становището, публикувано днес на сайта на Синода.

Още по темата

1. Религиозните общности и институции са отделени от държавата. Според Конституционния съд на РБ недопустима е държавна намеса и държавно администриране на вътрешноорганизационния живот на религиозните общности и институции, както и в тяхното обществено проявление.

Действащият Закон за вероизповеданията /ЗВ/ е един демократичен закон в съответствие с международните стандарти на универсалните и регионални международни договори - Международния пакт за граждански и политически права МПГПП и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи /ЕКПЧ/ - безспорно признато и от Конституционния съд на РБ.

Промяната на Закона за вероизповеданията в тази му част – гарантирането свободата и вътрешно управление на вероизповеданията – носи сериозен риск за нарушаване на основни демократични принципи, като при това и добрите мотиви за законодателни промени, ще се компрометират от само себе си.

2. Борбата с тероризма или други престъпления, насочени срещу конституционния и законов ред в държавите, са в предметния обхват на други специални закони. Българското законодателство дава всеобхватна законова защита и съответни мерки и правомощия на специализираните органи – ДАНС, разузнаване, прокуратура, МВР и съд по специалните закони за борба с тероризма, без с това да се променя демократичната законова основа за вероизповеданията, чиито верски убеждения и богослужебна практика изключват такива явления в своята дейност.

3. Светият Синод е категорично против да се дава определение, в който и да е закон на понятието "религиозен радикализъм".

В дефинирането на такова понятие е водеща позицията на конфесиите и научните достижения на вътрешното право на съответното вероизповедание, които очевидно не могат да си позволят да работят с еклектика и да достигнат до единно нормативно понятие за "религиозен радикализъм" за целите на международното и респективно на съответното национално право.

Ако държавата иска да санкционира радикалната ислямистка пропаганда, то това трябва да стане с подходящите средства за защита на националната сигурност, без да се засяга правото на свободно изразяване на религиозно мнение или популяризиране на религия. В този смисъл БПЦ подчертава своята изконна толерантност към всички вероизповедни общности в България, различни от православната.

4. Увеличаване на контролните правомощия на дирекция "Вероизповедания" в Министерския съвет, чрез което се цели контрол на даренията и финансите на вероизповеданията, е грубо нарушение и намеса на държавата чрез изпълнителната власт във вътрешния живот на религиозните институции и противоречи на Конституцията. По смисъла на предлаганите промени обаче религиозните институции биват поставени в състояние на свръхзависимост от натоварения със свръхфункции и свръхпълномощия административен орган - Дирекция "Вероизповедания".

По наше мнение това е доста силова намеса на държавата във вътрешния живот на вероизповеданията. Това би създало предпоставки за вземане на субективни и непрозрачни решения.

5. Категорично е възражението срещу деклариране на банковите сметки на религиозните институции пред Сметната палата. Съдържанието на тази норма е грубо погазване на Конституцията и груба намеса в отделените от държавата религиозни институции. Това не се е случвало спрямо Църквата и другите вероизповедания дори и във времето на тоталитарния режим в България.

6. Сега действащият модел в чл. 28 от ЗВ е адекватният нормотворчески подход и законодателна техника, а именно - разпределението на държавната субсидия за регистрираните вероизповедания да се извършва с годишния закон за държавния бюджет.

В случай, че се налага промяна в някои от специалните закони, то същата следва да се извърши в съответните закони, а не да се променя ЗВ като се предвижда намеса на контролните финансови органи във вътрешно организационния живот на вероизповеданията чрез проверка на техните финансови отчети, което означава контрол върху имуществото, формиращо се основно чрез дарения и завещания. Този законов подход е в нарушение на Конституцията и трайната практика на Конституционния съд.

Администрирането и контролът на счетоводството на вероизповеданията и проверка на техните дарения представлява държавно администриране на техния автономен живот, тъй като от своето основаване до днес Църквата формира своето имущество главно чрез дарения. Това са пожертвования на хората към нея и имената на много от тях остават неизвестни дори за църковните служители.

7. Църквите и вероизповеданията не се водят от принципа на националните държави и гражданство. Някои вероизповедания биха изчезнали, ако не се финансират от централните им ведомства. При БПЦ-БП този проблем не съществува, което не означава, че Българската православна църква не следва да апелира за запазване на религиозния мир в страната и ненамеса в делата и на останалите изповедания.

8. Св. Синод категорично възразява държавен административен орган да събира информация за религиозните убеждения на отделни граждани чрез задължаване на вероизповеданията да декларират имената на своите дарители.

В Православната църква даряването е част от религиозния живот на вярващия и се регламентира от учението и вътрешното (канонично) право на Църквата, и не може да бъде предмет на регламентиране и контрол от страна на държавата. Даренията в Църквата са дълбоко личен акт.

9. Опитът от почти двайсетгодишния политически инспириран разкол в Българската православна църква доказва, че всяка намеса на държавата във вътрешните дела на Църквата води до тежки последствия както за Църквата, така и за самата държава. Историческият опит показва също така, че винаги, когато държавата се е опитвала да упражни контрол върху дейността на Църквата или да моделира вътрешно-църковния живот по своите светски критерии, това е завършвало с неуспех. Православната църква е институция с двухилядолетна история, основана от Самия Господ Иисус Христос. Редували са се периоди на гонения от страна на държавата с периоди на мирно съвместно съществуване.

"Историята доказва, че демократичните отношения между държавата и Църквата при взаимно уважение и при гарантиране правата на самоуправление на Църквата са гарант за националната сигурност в България. Такива отношения бяха успешно установени и гарантирани чрез действащия Закон за вероизповеданията. БПЦ-БП е доказала, че представлява основен фактор на стабилността и националната сигурност в България, както и вековна опора за българския народ, дори в периодите когато държава не е имало.

Изхождайки от всичко това, смятаме, че предлаганите промени в ЗВ, са противоречиви и чрез тях не се постига целения резултат, нуждаят се от сериозно преосмисляне, включително и тяхната необходимост, за да не поставят под съмнение установеното добро сътрудничество на демократична основа между държава и Църква", заключават от Синода.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иисус каза че Бог е в сърдцето на всеки един от нас.И не е нужно да го търсим другаде освен в нас самите.Това е истината заради която нашият учител беше качен на Голгота.Търсете Бог в душите Си.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех тая църква с нищо няма проблем освен с това да не и лъсне от къде идва финансирането да няма дефиниция на фанатизъм за да може безконтролно да правят глупости и разбира се с това да не лъсне колко в нея са бивши агенти от ДС че са над четири пети и тия ще ке учат на дух на тях бог им е мамона и се крият зад расата си но купонджии с ролекси на Бог не му пука от расата ви и ще си платите за греховете с лихвите.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това джендърско правителство няма ли да се крoтхе най-накрая? Да си крадат от бюджета и да си точат фондовете, само да не ни налагат содомията на господарите си в Брюксел.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абсолютно са прави. Тиквата се опитва да стане Марат и Сталин едновременно. Жалка работа
17
2
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
тия са най-голямата секта в България
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19
"комунистите не успяха"
Това е истинско тантрично мислене ама само тантра и мантра! "_)))))))))
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сороси,векове православиетосе е наслоило в манталитета и обичаите на бг народ. Турското робство не го е убило,комунистите не успяха, и вие няма да можете.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15
Да бе, те американците и запада караха Дедо Поп да стане доносник в ДС, да се облажва, опидирастява и хапва 'блажно'!?! Ай Хитър Петър много мъдро е казал/направил ама на този загубен български народ още им вярва на тези попски шарлатани и богохулци!
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14

Бог ли беше разпоредил Дедо Поп да стане доносник на ДС бре клекситанецо! Я марш у Хадеса да те напече една "вяра" та даже Свети Петър да те сгази!
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14
Е тя "вярата" ти в "църквата-православна" ще ти помогне ама друг път! Църквата е още по скапана и опорочена от самата ни "държава"! Вижда се и Бог не е останал сляп и за това си жънем плодовете!
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този проект е част от борбата против православието. Днес американският вестник The American Conservative ппубликува статията LGBT Fight Comes To Orthodoxy. В нея пише за натска над американското православие да приеме еднополовото съжителство и бракове. Авторът казва,че ако това се приеме то православието ще стигне до голяма криза и размиване, както е в приелите ги други религии. Очаквайте това да е следващата атака с-у БПЦ.
10
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не пипайте църквата,мръсници!
Само на нея не бяхте посегнали,който се меси в църковните работи бял ден да не види!
Православната църква никога не е била агресивна,нито е имала някаква власт,не я пипайте,неверници!
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неща става в нашата страна! Много смърт, природни бедствия и мъка! Дано не е Божие наказание но може би всички би трябвало да се замислим по този въпрос! Не е нормално за една малка по чистленост страна толкова смърт по пътищата, наводнение, свлачища, нищожно здравеопазване, бедност, злоба и завист! Синодът за съжаление е много покварен и е на далеко от Бог! Ако беше божествен нямаше да има такива мъки в България!
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво общо има синода с вероизповеданието и вярата в БОГ! Приказки, приказки но на дело - пидирасти, бивши служители от ДС, сребролюбци и хрантутници/кърлежи на хранилката! Църквите, джамиите и всичките "правоверни" по устав са много, ама много далеко от Бог и Божественото в човека! Не е трудно да им се забележат "плодовете"!
7
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Интересно,Сметната палата като иска да знае кой колко дарява на църквата,не се интересува от даренията към доктори,адвокати,учители,които дават частни уроци?Още по-вече,че тия даряват по принуда,а ония към църквата е наистина доброволно.
6
7
 
3
 
! Отговори
Име преди 1 година
не съм чел закона, не мога да изкажа съболезнования на попските създърми!
5
11
 
1
 
! Отговори
филянкишията преди 1 година
Спасението е Неврокопска епархия да се отцепи от БПЦ да се присъедини към Скопска , Велешка , Монастирска , Струмишка , Солунска , Серска , Костурска и др. македонски епархии под мъдрото ръководство на Вселенският Патриарх в Константинопол . Вън на политиката и на национализмите от православието на т.н. ЕТНОФИЛЕТИЗЪМ.
4
4
 
15
 
! Отговори
Абе СинодЕЕЕ преди 1 година
Абе попчета, няма да се жалвате, религията трябва така да се промени, че да е угодна и раболепна на ЕвроАмериканската политика! Ще ви се наложи да анатемосате Руската Православна Църква и да раболепничите на Новата Украинска Църква, която според доктрината на САЩ е най православна, даже нещо и католическа! На вас попчета комунизма ще ви се стори, като скаурска организацийка на фона на масирания терор, който ви очаква! Жалко, много жалко, че чак сега осъзнахте какво ви чака!
3
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама то и Синод ли имало гледай ти, тия доносници с ролекси освен да вземат дарения нещо вършат ли. Вън търговците от храма!
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тези промени искат да унищожат църквата,не ги приемайте!

Ето какво писаха в Афера - "ГРУБИ НАРУШЕНИЯ НА НЕФЕЛНИЦИ В ЦЪРКВАТА! ЦЪРКОВНИЯ УСТАВ ИЗХВЪРЛЕН! ПОГАЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ! ИМИТАТОРИ И МЕНТЕТА. СОФИЙСКА МИТРОПОЛИЯ – РУИНА"