Тристранката реши: Поскъпват данъците за коли над 15 години с 30%

Отпада и облекчението за автомобили с катализатор
8 окт 2018 17:45,
201
Тристранката реши: Поскъпват данъците за коли над 15 години с 30%
Снимка: Dnes.bg

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в данъчните закони догодина.

От съвета стана ясно, че ще се промени начинът за облагане на автомобилите. Местният данък ще се определя в зависимост от екостандарта и годината на производство.

Така от догодина данъците за автомобилите над 15 години се вдигат с около 30%, предава Bulgaria ON AIR.

От тази промяна ще бъдат засегнати около 2 500 000 автомобила у нас. Отпада и облекчението за автомобилите с катализатор, които досега се ползваха с по-ниски данъци.

Още по темата

Тристранният съвет реши, че ДДС-то ще остане в същия размер, както е и в момента - 20%, данъкът върху доходите също остава непроменен - 10%. Всички други данъци също остават непроменени за следващата година.

От синдикатите поискаха да се помисли по въпроса със събирането на данъците у нас. Според тях системата е остаряла и е нужна актуализация.

По отношение на бизнеса - няма да отпадне едногодишният финансов одит, който е задължителен за всички фирми. И следващата година всички предприятия ще бъдат задължени да платят за направата на едногодишен финансов одит.

Бизнесът е категоричен обаче, че заради това изискване се харчат милиони всяка година, а в същото време не се постига желаният резултат.

Финансовият министър Владислав Горанов се нае да направи дискусия за това изискване и да бъде разгледано по-обстойно искането на бизнеса.

Една от най-важните промени, която се прие да влезе в сила от 2020 г. - по предложение на Българската стопанска камара отпадат служебните бележки, които работодателите издават на служителите си.

Инициаторът Радосвет Радев, шеф на БСК, пък бе единодушно избран за зам.-председател на Тристранката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тъй ли, а кой ги избра тия и кой точно представляват че решават каквото и да е? Кой представлява интересите на гражданите на тая територия в тази "тристранка" че нещо ми се губи
170
2
 
3
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Демонтирам катализатора, продавам ПЛАТИНАТА за 3000 лв и "избивам" цената на увеличения данък, поне за още 10 г.
169
0
 
5
 
! Отговори
Народа преди 5 години
Събудете се,тази държава без да стане кървава и кална работата,няма да се оправи.Трябва всичките ей тия по бързия метод,20 крачки и.... .Или на централния плац на всеки град и на бесилото!!!!
168
0
 
3
 
! Отговори
Народа преди 5 години
Трябва си просто един луд с картечница,да влезе в парламента когато е пълен,и да настане една такава сеч,дето я пишат в историята за цар Калоян и кръстоносците.
167
0
 
3
 
! Отговори
Тристранката преди 5 години
С по три куршума, и готово! Те милеят за обикновените хора, и чувствата са взаимни. Колко просто е всичко!
166
0
 
5
 
! Отговори
Отбий номер. преди 5 години
Абсолютно безсмислени "мерки" Данъка на масовата дърта кошница ще скочи от 30 на 40лв. Дали това ще мотивира собственика да си вземе нова кола с данък 500лв
165
0
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
До:анти-капитал Браво колега! По-добре и аз не бих го казал. Ако тази статистика е вярна от 5,000000 души в тази страна имаме грубо 2,000000 автомобила. И те всички са над 17 г.Е какаво правим?? Още си стойте още,те тия които могат да си позволят автомобил за 100.000лв нагоре мислите ли, че едни 200,500,1000 лв повече ги бърка?! Още търпете овце, още, малко ви е, още трвбва. Или най-добре терминал 2, че е по-лесно!Нали в Еврпата са ни го надробили и ни чакат.
164
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мислех след някоя и друга година да се връщам, ама май няма. Тук, друга държава в ЕС, данъка на 6 годишна кола ми е 100 Е, застраховката 300. В БГ за 4 годишна, мисля на я продавам, 100 винетка, 1200 каско, 280 ГО, 48 ГТП и 300 данък, за да я карам 2 пъти в годината по 10 дни. По добре рент-а-кар. Държавата ме загуби, ако има начин и от гражданство ще се откажа.
163
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропуснах в изброяването и постоянно повишаващите се осигурителни вноски и застраховки, както и новоизмислената здравна застраховка. И не си мислете, че били ниски данъците подведени от прословутите 10%-общата данъчно-осигурителна тежест у нас е една от най-високите в Европа. Освен това липсва и необлагаем минимум за най-бедните, какъвто имат другите европейски страни.
162
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факта, че няма облекчение за коли с катализатор и газ наистина говори съвсем ясно, че целта ни най-малко не е екологична, а чиста алчност. Хората искат да карат по-нови коли, но с тези мизерни доходи и постоянно повишаващите се цени, данъци, такси, лихви, глоби и постоянното измисляне на нови такива, как си мислят управляващите, че ще стане това???И за какви данъци от 15лв ми говорят някои-моят данък винаги е бил около 60лв., сега ще стане 120лв
161
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо това увеличение да засяга вече регистрираните? Аз моята кола си я купих 2004 година от магазина. Да дизел е, но е с малък двигател, на всеки 10 хл.км. й се сменят маслото и филтрите, не й е махан катализатора. На жената колата е нова 2015 г, купена е пак от магазина, данъка за нея е близа 400 лева. Нещо не схващам логиката високи данъци за новите и още по-високи за старите. Ограничете вноса на скраб.
160
4
 
4
 
! Отговори
???? преди 5 години
Като цяло данъците не са високи в България, но с това заплащане (заплати, пенсии) как да стане? Как!?
159
0
 
21
 
! Отговори
???? преди 5 години
На газ съм и си поддържам колата! Направо си кажете, че ще ни дерете повече! Заплатите по 300-500 евро. След като толкова се вдигна стандарта от към данъци и глоби, аз за под 1000 евро работа няма да върша, ще симулирам за 500 евро! Разни "кръгове" ще живеят като царчета, аз ще им опъвам каиша за подаяния - няма да стане!
158
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гражданска, данъци, ток, парно, гориво всичко се увеличава с 30 %, а заплатите кога ? Ако не се вдигнем да изнесем малко хрантутниците от парламента, нещата няма да се променят...
157
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато няма икономика, и всичките приходи да вземете с данъци е все тая. Преливането от пусто в празно не дава добавена стойност.
156
1
 
2
 
! Отговори
asd преди 5 години
13 000 000/6500 прави 2000 лв годишен разход за одит е непосилен, а в гаража 20 ретро коли и едно бентли за разнообразие.
155
0
 
2
 
! Отговори
преди 5 години
И понеже за българинът свободата е като салама, а 50 Евро >>> от гражданските Ви права, затова Вашата свръх способност на организация е насочена именно там в далаверата за малко пари, а не там където трябва. На това му се вика манталитет и ценностна система. Кое е ценното за Вас се вижда.
154
0
 
11
 
! Отговори
преди 5 години
Научете се, че като искате да имате работещи синдикати, реални граждански права, а не да сте крепостни селяни на местният феодал, трябва ВИЕ да сте ТААААМ! Понеже Вас там Ви няма сега и Ви няма вече 30г., да сега получавате точно това, което заслужава те, а именно гавра с Вашият живот и животът на Вашите "дечица" заради които въртите далаверка за 50 Евро.
153
1
 
20
 
! Отговори
До Павел преди 5 години
Младежо,карам над 20годишна кола на природен газ и съм убеден,че замърсява по-малко от твоя нов нетаралясник.
152
15
 
2
 
! Отговори
Павел преди 5 години
Дори са малко тези 30%, старите таралясници са опасни за нашето здраве, особено дизеловите коли, никъде не пише че на всеки гражданин е гарантирано притежанието на автомобил, но в конституцията пише чл.52 (3) Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма. Така че това е закъсняла и недостатъчна мярка, но е в правилна посока. Всичко останало са популистки братвежи.