Такса, ако не наемаш хора с увреждания. Бизнесът скочи: Данък е!

Според работодатели предлаганите промени няма да решат проблеми
Обновена: 16 окт 2018 16:34 | 16 окт 2018 14:45, Веселина Йорданова
107
Такса, ако не наемаш хора с увреждания. Бизнесът скочи: Данък е!
Снимка: БТА

Работодателите отхвърлят въвеждането на задължителни квоти за наемане на хора с увреждания в предприятия с над 50 работници, както и плащането на компенсационна такса, ако квотата не е изпълнена.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда днес проекта на Закона за хората с увреждания, внесен от социалния министър Бисер Петков.

Очаква се утре той да бъде обсъден и на заседанието на правителството.

Още по темата

Според Димитър Бранков от Българската стопанска камара налагането на такава такса противоречи на законите у нас. Тя е в размер на 30% от минималната работна заплата за страната за всяко незаето работно място за човек с трайно увреждане.

"Така наречената компенсационна такса е практически уреждане на данък в пълно противоречие с управленската програма на правителството, с обещанията, които са давани преди изборите, разбира се. Неясно е защо точно използваме термина такса. Таксата противоречи и на Закона за държавните такси. Нито се предоставя услуга, нито се извършва някаква дейност. Всичкото това са въпросителни, на които не виждаме отговор нито в мотивите, нито в оценката на въздействие", каза Бранков, цитиран от БНР.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал посочи, че това не е начин за насърчаване на заетостта.

"Може би този закон ще реши някои проблеми, свързани с нечий рейтинг или със спиране на протести, но той за нас няма да реши проблемите на хората с увреждания. Работата беше много интензивна, напрегната, тя се извършваше под, нека да го кажем направо, безпрецедентен натиск в резултат, на което много често популизмът преобладаваше пред експертните решения", смята Велев.

В законопроекта се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания - индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест.

От януари интеграционните добавки се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

Заложено е също помощните средства и медицински изделия от 2020 година да се дават в натура от Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
10
 
! Отговори
ист преди 5 години
Така наречените бизнесмени да кажат как ограбиха активите на държавата/на народа/, без да извадят лев от джоба си. Агенти на ДС и наследници на соц. величия продължават да ограбват стадото. Нямало квалифицирана работна ръка. Как да има, като вие сте най големите некадърници в Европа. Сега за едно работно място на *** оривавате света.
44
8
 
9
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Ако имаш 300 човека персонал смятай какви обороти правиш и ако нямаш хора с увреждания ще платиш към 1200 лева такса на фона на това че плащаш минимално 300заплати по 500 лева = 150 000 лева , много алъчни тея чорбаджии ве, те сигурно 2000 лева ги дават за 5 вечери с любовницата или даваш на любовницата по толкова за салони, покупки и т.н., време е тея алъчни бизнесмени малко да влязат в час
43
0
 
27
 
! Отговори
Hex преди 5 години
А защо държавата не назначава хора с увреждания?
42
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е относително но по принцип не е редно държавата да се меси в частния бизнес.Какво значи "хора с увреждания" ? Това е много общо. Има хора с двигателни проблеми, има и хора с умствени увреждания има и такива които са на лекарства и системи. Повечето не биха могли да се справят в нормална работна среда и ще носят само загуби за фирмата която ги е наела. Отделно че вероятно ще създават и проблеми на колегите.Накратко това е поредната *** идея на някой "капацитет" калинка!
41
2
 
2
 
! Отговори
All Dedese преди 5 години
Koi buznes?! Religiozniat buznes li v rbg?! Ami religiozniat buznes nali poluchava darjavni bg narodni subsidii bez reshenie ot obstonaroden bg referendum?! Ei taka po voliata na hazartnite bg bosove?!
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
незабавно да се премахне изключително абсурдната практика бизнесът да получава наготово работници от държавата, да печели от тях а държавата да им плаща заплатата. Ей това е тоя онеправдан бизнес. Печели от нашите данъци.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Oo, goranov, i tam li kurortni taksi sha sabirate ve?! Toll darjaven kurort stanahte....
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съгласен съм, че трябва да им се осигури работа. Но, има едно "но"! Ако не можеш да намериш човек с увреждания? Ами ако намериш, но той няма никакъв опит с това, което трябва да върши (говоря за квалифицирана работа)?Истински случай - на мой приятел кандидатства за работа мъж в инвалидна количка. Приятелят искаше да го вземе, но имаше място за инженер в електрониката (с това се занимава малката му фирма, 10 човека). А инвалидът беше машинен инженер. Какво да правим сега?
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за обратни квоти ще има ли?
36
3
 
38
 
! Отговори
Малко магазинче преди 5 години
Преди време си търсих продавачка. Магазин за цветя. Чисто, приветливо, спокойно място. Идват момичета за обявата, казвам им, че мога да плащам 700 лева нето заплата. Отделно осигуровките. Даже не ми казват довиждане. Просто се завъртат и си отиват. В началото ми беше обидно. С времето обаче се убедих, че децата са прави! Ама много прави! Срещу билет за 50 евра, просто отиват в държава, където 700 лева ще им е надника за три дни. Толкова за бизнеса в България.
35
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжат, че нямали работници. Нямат роби да експлоатират, сега търсят роби от Африка и Виетнам. Но те отиват да работят на арабите за долари. Нашенските работонаематели могат да наемат 40-те души които чакаха на портала преди време. Нека проверят дали още чакат на портала им и да се гаврят с тях.
34
4
 
10
 
! Отговори
Бизнеса преди 5 години
До БизнесоАло, 'Бизнесо' ако много хора само за хляб чакат при теб, много вероятно е, да събират пари за самолет и скоро да се изнесат с от Т1Пожелаваме им много успех на тези хора като кацнат със самолета в Норвегия и като започнат там работа на големи заплати.
33
2
 
17
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
Като частен работник искам най-добрите работодатели.
32
6
 
7
 
! Отговори
Pedobear преди 5 години
Като частен работодател искам най-добрите кадри.
31
4
 
18
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
"Бизнеса" - мутри, мафиоти, комунисти, ДС агенти...
30
3
 
8
 
! Отговори
Бизнесо преди 5 години
Ало, 'Бизнесо' ако много хора само за хляб чакат при теб, много вероятно е, да събират пари за самолет и скоро да се изнесат с от Т1, че е по-евтинко, давай повечко парички да имат и за месце, кола, жилище, деца, а и малко за спеставания да остане... докато даваш само за хляб, за да караш инфини, а не фолксфаген - така ще е, свършиха глупаците дето работят за без пари
29
7
 
5
 
! Отговори
Бизнеса преди 5 години
До АнонименТи не разбра ли, че нямаме нужда от твоите съвети и пожелания?Гледай си бизнеса! И си внасяй украинките и филипинките, които ще ти работят без пари! Скоро няма да има български работници. Благодаря за съветите и грижите с които искате да помогнете за по-изгоден човешки ресурс за бизнеса, но и ние нямаме нужда от вашите съвети, оправяме се сами и сме добре. Бъдете здрави.
28
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези наистина не разбират, че квотите в една пазарна икономика не водят до нищо добро, особено за тези, за които са предназначени. Днес са инвалидите, утре роми, после сирийците, накрая поне половината фирма ще трябва да е с наети хора по различни квоти.Важното е да изпъкнем преш шефчетата в Брюксел какви сме благотворители, ама за сметка на частния бизнес...единствения данъкоплатец в страната.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Защото е отишъл да работи. Защото има хора с опит, стаж, образование, трудови навици, които са се разболели в последствие, но са работоспособни. И тези хора може да са по- компетентни от теб самия, който освен голямо самочувствие, друго няма.
26
2
 
10
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
Махнете го този термин "хора с увреждания", както и махнете терминът "инвалиди". Вижте как е по Света и си променете термините. Тези термини обиждат.