Българинът усеща скока на цените по джоба си. Чака още по-голям!

Проучване: 74% от сънародниците ни чакат повишението да продължи
Обновена: 17 окт 2018 21:03 | 17 окт 2018 18:45, Красимир Ангелов
97
Българинът усеща скока на цените по джоба си. Чака още по-голям!
Снимка: Булфото, архив

Българинът усеща повишението на цените и очаква то да продължи, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в периода от 5 до 12 октомври сред представителна за пълнолетното население на страната извадка от 820 души.

Още по темата

Мнозинство от 70% от пълнолетните български граждани твърдят, че в последните седмици са усетили увеличение на цените на стоките и услугите, които ползват.

Едва 18% са тези, които твърдят, че не са забелязали да има повишение, а 3 на сто са отговорили, че са усетили намаление. Останалите или нямат мнение, или не са отговорили.

Демографските показатели сочат, че най-осезаема промяна е усетила по-възрастната част от населението, хората с по-ниски доходи и тези, които живеят в селата.

Както може и да се очаква, хората с по-високи доходи проявяват и по-малка чувствителност към увеличението на цените. Но дори и в тези социални групи, усетилите увеличение на цените са мнозинство, коментират социолозите.

Същевременно 74 на сто от интервюираните очакват, че повишението на цените на основните стоки ще продължи да се случва в близките 2-3 месеца. Едва 14% са оптимистите, които смятат, че скокът ще спре, а едва 2% вярват, че ще намаляват. Останалите се затрудняват да отговорят.

От "Галъп интернешънъл" отчитат, че това представлява осезаем ръст на очакванията за повишение на цените спрямо предишните месеци.

Предишният подобен скок бе през пролетта на 2017 г., когато отново бе анонсирана възможност за повишаване на цените на енергоносителите. В последните няколко години очакванията за ръст на цените се движат в диапазони около и над 60% от българите, а около и под 20% от българите очакват цените да остават същите. По традиция, минимални са дяловете на онези, които очакват цените да се понижават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз спирам да харча пари. Цените се вдигат, когато хората са по-добре и имат какво да харчат. Спрете да теглите кредити за глупости, не купувайте имоти в този пазар, не яжте и не пийте бира за по 5 лева в префърцунени заведения. Харчете по-малко и спестявайте. Да видите тогава как бизнесите ще завият на умряло и ще си свалят цените. Плюс това идва криза нова световна скоро, който има кешовиза по време на криза е крал. Бейсик економикс.
81
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Чака ви още по-голям
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На сиднито от Австралия болната тема са му доходите. Закачето го на тази тема и веднага ще видите как ще се изпеняви. Явно не му стигат парите и затова има комплекси на тема заплата. Все гледа да си мери с някой заплатата.
79
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите мошеници вдигнаха и задължителната застраховка ГО двойно! На нищо отгоре! Кога качиха толкова доходите, че имат наглостта да извиват ръцете на хората, само защото държавата не проконтролира един чужд застраховател, който фалира?Срам! Позор! Отново всичко е за сметка на обикновения гражданин!
78
2
 
7
 
! Отговори
до сиднеиAaвстралия преди 5 години
Хм,ти искаш да кажеш ,че ти дават 6 цифрени суми просто ей тъй,че си от БГ ,тъй ли ? Навярно работиш доста или пък си доста добър специалист,но видимо с възпитанието и мозъка не си на Ти .Австралия е супер навярно,но е провинция на Европа.
77
0
 
4
 
! Отговори
До БГ правителството преди 5 години
Колко от нас ще изпратите емигранти и колко остават да Ви, заедно с олигарсите и контингента на социал, хранят тук?
76
0
 
27
 
! Отговори
антисоросоид преди 5 години
Защо правителството дава 15 милиона евро на НПОта по измислени и вредни за България уж европрограми ? Чрез които тези НПОта идвършват подривна дейност срещу държавата. За учители, доктори и пенсионери пари няма.
75
0
 
22
 
! Отговори
До БГ правителство преди 5 години
Чувствам се емигрант от България!
74
22
 
4
 
! Отговори
от сиднеи австралия преди 5 години
Ти чувал ли си за 13 заплата? А има и 14 заплата на някой места. Плюс бонуси и др. Явно толкова ти стига акъла и не вдяваш англйски и обявите те затрудняват да ги прочетеш? В момента мойта компания има 2 обяви в сеек.ком.ау за хора с дългогодишен опит базова заплата 116к на година доларЕ. Други фирми дават 120к-130к. А има и за 200к обяви. Ние до 2 месеца ще наемем квото има на пазара, защото проектите ни притискат и хора си трябватКойто не чете англйски по добре да седи в поднебесната сигaния
73
7
 
7
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 5 години
До смешника с 5к в БГ, само си за съжаление, ти зимаш колкото един портиер в сградата в която работя, и той ги зима с нищоправене за разлика от теб бе!Тук минималната заплата е $2800 и я зимат хамалите! Начинещи студенти им даваме $65к без накав стаж. Хората с професия като мен с опит в Европа и Австралия зимаме по 6 цифри на година в долари. И тва не е тайна, пише го на всяка 3та обява за работа ако отвориш сеек.ком.ауТия 6к лв. ако не беше казал че е заплата щях да мисля че си на соцял бе
72
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работата вече е или народът или ГРОБ! Или ние ще ги довършим или те нас!
71
0
 
14
 
! Отговори
Търсят се преди 5 години
Гледам василев се разписал.Сега чакаме старбък,професора и странджата да пуснат по едно а--к--о
70
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 70 Първо, това не е борса на едро, а очевидно някакъв руски хипермаркет - цените, които бяха показани са между едно и две евро или горе-долу като в Европа и в България. А днес Путин събра прокурорите в Русия и ги инструктира да взимат мерки срещи неправомерно повишаване на цените
69
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 70..То ние..Сме цъфнали и вързали при Борисов И ГЕРБ! Но Русия да оплюем???!
68
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До привет от Германия! 70 А бе "пич" Ти герберски *** в Германия ли си? Нещо много си се загрижил за Русия? Айде оставете я на мира!
67
1
 
29
 
! Отговори
ВЕЧЕ СЪМ НОИКОЙ преди 5 години
ПРИ ТАЗИ ВЛАСТ ДРУГО МОЖЕЛИ ДА СЕ ОЧАКВА, ГРАБЕЖ СЛЕД ГРАБЕЖ , ЛЪЖА СЛЕД ЛЪЖА !!!
66
0
 
34
 
! Отговори
Радко Злорадко преди 5 години
След нова година ще пада голямо шоу. А пък към 2020-та не ми се говори... спиране на еврофондовете + нова финансова криза породена от спукването на имотния балон в Западна Европа. Чака ни забавление... на два ката...
65
21
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
В Русия също не е розово ! Един турчин е качил клип в YouTube , в който се показва една много голяма руска борса , цените са на едро . Ужас , страшна скъпотия за руснаците при тези мизерни заплати . Няма нужда да знаете турски , имената на стоките са написани на руски . Ето и заглавието на клипа -Rusya da Et,Balık,Tavuk,Sebze,Sigara,Alkol Fiyatlari|VLOG
64
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ТАКА Е ПРИ ГЕРБ! *** ИМ!
63
0
 
26
 
! Отговори
az преди 5 години
Тия, как тихо и на пръси вдигнаха максималния осигурителен праг с 400 лева. А уж данъци нямаше да вдигат. ха.