135 хил. вземат по 2600 лева. КНСБ: Не наказваме младите, даваме права!

Според синдиката бюджет 2019 е най-добрият за Борисов
162
135 хил. вземат по 2600 лева. КНСБ: Не наказваме младите, даваме права!
Снимка: архив, Ройтерс

Ръстът на максималния осигурителен доход на 3000 лева не е самоцелна стъпка, която цели да накаже младите IT специалисти, а обратно, коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му на тези 135 хиляди души, които получават доход над 2600 лева, се дават възможности за повече права от цялата осигурителна система.

Хората ще плащат с около 50 лева повече вноски, като една пета от тези 50 лева отиват при индивидуалната им пенсионна партида, каза още той.

Още по темата

Вицепремиерът Валери Симеонов твърди, че данъците се увеличават, те не се увеличават - увеличават се вноските и правата на хората, коментира Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Според КНСБ проектобюджетът за 2019 година е най-добрият досега в управлението на Бойко Борисов, а оценката беше направена пред Координационния съвет на КНСБ.

На него присъства финансовият министър Владислав Горанов, който представи параметрите на основния финансов закон.

Нарастването на разходите в много от перата е значително, като те могат да осигурят добри политики в отделните сектори, направления и най-вече едно прилично нарастване на възнагражденията на около 440 хиляди, които получават своите заплати от бюджета, каза Пламен Димитров.

Критиката на КНСБ е, че рамката на бюджетите през всички тези години винаги е била оптимистично занижавана като приходи и с общи усилия преизпълнявана. Според Димитров ще се види същото и следващата година.

Според синдиката преките данъци в България не се събират справедливо. Те ще нараснат с около половин милиард за следващата година, като от тяхното разпределение 60 процента ще плащаме ние, а 40 процента - бизнесът, коментира лидерът на КНСБ.

Различията в данъчната политика остават - от КНСБ са против плоския данък и смятат, че той трябва да бъде усъвършенстван с въвеждането на необлагаем минимум.

41 хиляди ще получат реалните си пенсии, а за нито едни български работник, който работи в условията на трета категория, няма да има таван, защото в момента най-високата изчислена пенсия е 1100 лева. Около 20 хиляди души ще останат с орязани пенсии, предимно категорийни работници в сферата на индустрията, някои в силовите ведомства.

Бюджетът залага прилично нарастване на доходите, но КНСБ ще продължи да настоява за по-високи увеличения с 15-20 процента в културата, в домовете, в някои части от здравеопазването, науката, сценичните изкуства и др, заяви Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде ги дават тия заплати по няколко хиляди аз лично не познавам човек който да н ее например лекар или тираджия или депутат и да взима заплата над 1400 1500 лв .Масово се работи за 500-1100 лв
127
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички изброени по-горе лица смятат "какво да не ви дадат" а не "какво да ви дадат".
126
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Цецо МенМоето е малко над 300 лв. От Стара Загора съм и автомобилът ми е с газова уредба Цецко!
125
3
 
12
 
! Отговори
До 128 преди 5 години
Да затова в повечето случай гледам на такива теми да си мълча.Ама само аз знам какво ми е било 15+ години до това положение да стигна.А човечността е за между хората. Тея дето фалираха държавата 3 пъти и сега тея със пенсия 150 лева обясняват колко им е било хубаво тогава не са хора от мене да знаеш!Аз си се гледам мен и 3-те ми деца. Помагам на други като мога и хич не ми е какъв ще ме изкарат, който трябва знае що за стока съм...
124
0
 
8
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
Boto го каза най-добре Е добре ако си работодател? Или всички требва да сме работници? Това е цялата идея. За това при нас като се внася производство е нещо от сорта да произвеждаме мигачи, превключватели за чистачки и уплътнение. Българското селско стопанство отдавна не е това, което беше - леща, месо, чушки, дини (Гърция),боб (Египет), сол (Египет) все внос. Без производство и раждаемост, каквито и капацитети да сме математика винаги излиза.
123
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой обърна ли внимание,че от 2019 г. лекарите ще имат право да предписват медикаменти по здравна каса единствено по списък,отново изготвен от същата тази каса-иначе наречен може би за благозвучие"позитивен",но само и единствено най-евтините?!
122
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BotoВнимавай какво мнение изказваш, че капацитетите по човечност и теб ще те включат в "ненормалните". "От всеки според възможностите, на всекиму според потребностите". Под този лозунг не фалирахме ли 3 пъти?
121
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега никой не се обижда? 50лв. отиват по личната им сметка, останалите отиват в НОИ. Там ще ги делят с тези дето нямат лев осигурителни вноски, държавните служители, лъже инвалидите, плащалите върху по-нисък доход, а сега и с"майките" и техните"децата на България", дето ще получават по 900лв.на месец от нашите пари и искат това да им се признава за осигурителен стаж без вноски! Мотивиращо! Бъди честен!
120
1
 
17
 
! Отговори
Boto преди 5 години
А тъпотията ама от работника взимаме по малко а го отнася работодателя.Е добре ако си работодател? Или всички требва да сме работници?Като от работодателя взимат повече то в моята заплата или премия ще се отрази.Защо не помислят да пообложат малко така или иначе неефективна държавна администрация?И това постоянно навиране на IT сектора е гадно. Има още сектори които са на същите нива на заплащане но като маса са по-малки затова и не са толкова интересни да ги пишат у новините.
119
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какви пенсии бълнувате бе?! Умните хора отиват "навън" бачкат 5 години и вземат минимална пенсия от бяла държава.
118
1
 
36
 
! Отговори
до 114 преди 5 години
това са сметки без кръчмар. сегашните ИТ-та да се пенсионират трябва да минат средно 25-35 години.за това време работещите в България ще са намалели с 25-30%.откъде ще има по-високи пенсии за тези ИТ-та.това е полюция.всичко се върти да скалъпят бюджета сега и да дигнат пенсиите на разни генерали и полковници.
117
0
 
4
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
Ти ще искаш и някой хора да си продадат острова?!? :) Иначе добра идея
116
5
 
36
 
! Отговори
Boto преди 5 години
Аз да кажем взимам заплата над 6000 (пак от IT-тата съм), имам и 3 дена а нямам 40 години.Съгласен съм и 200 лева да давам повече да за такъв доход да кажем, че е ОК но искам като отида на доктор, в детската, в училището първото, което да чувам е това не се покрива от ... ще трябва да ди платите.Аз лично болничен не съм взимал с години. Просто ако съм болен взимам отпуска иначе бюджета страда много.Същото и с пенсиите. Съжелявам, но не искам да плащам пенсии на други хора...
115
0
 
17
 
! Отговори
! преди 5 години
Айде да се помисли и за спирането на ддс измами, акцизи и корупционни схеми, тогава може даже и да се намалят данъците. Да не говорим и за възможното оптимизиране на администрацията!
114
0
 
18
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
За да има добри пенсии за нас, ако сме живи трябва деца да се раждат. Каквито и ставки и данъци да се удържат сега, ако на 2-*** възрастни се пада средно по 1 дете математиката няма да излезе. С вдигане на данъци всяка година и намаляване на населението добро не ни чака.
113
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пт 107 до 114.Ти моите 3000 не ги мисли. Оправям се.Аз мисля в друга посока. От години се осигурявам на макс и в крайна сметка ако утре се спомина, парите по партидата ми ще бъдат преонтирани към по-нуждаещи се граждани. Това за мен е вид социализъм...схемата с общия кюп.Искам събраните парите по пенсионните ми вноски да са си само мои. Ако се спомина преждевременно, съпругата и децата да го наследяват като влог, и да ги ползват докато свършат...ей така разбирам аз справедливостта.
112
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОчевАдно е, че 55 лева са нищо за хората с над 3000 лева заплата. Проблемът е в работодателите, които трябва да плащат осигуровки, а гледат да излъжат работниците и да не ги плащат.
111
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
IT-тата са почти една трета от хората взимащи имащи месечен доход (не заплата) над 2600 лева в България. Повечето хора с такива доходи не са IT-та. Не забравяйте, че всеки остарява и то бързо и ако от над 30 години преди да се пенсионираш не помислиш какво те чака, ще живуркате със 300 лева пенсия, при доходи от над 3000 лева сега.
110
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
55 лева при заплата над 3000 лева били много!!! Я се опомнете! Спрете да мислите от висотата на вашите 600 лева заплата!
109
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
IT-та хранят ДС-та