Спор: България и Македония ще решават чий е цар Самуил

Комисия ще обсъжда спорните исторически моменти
Обновена: 26 окт 2018 10:08 | 26 окт 2018 07:50, Александър Попов
238
Спор: България и Македония ще решават чий е цар Самуил
Снимка: Булфото, архив

Обща комисия от учени от България и Македония ще реши до края на ноември чий исторически герой е цар Самуил. Владетелят е една от историческите личности, за които двете държави спорят.

За края на ноември е насрочена и третата среща между учените на двете държави. Те трябва да направят пълен преглед на учебниците по история в България и Македония. Другата тема, по която експертите насочват усилията си, е определяне на събитията и личностите от общата история на двете страни, които можем да честваме заедно. В смесената експертна комисия от страна на съседите участват историци от по-новото поколение, а Скопие и София ще се редуват като домакини на заседанията, пише "Монитор".

"Вероятно спорът ще остане вечен - чий цар е Самуил? Това е нашата обща европейска история. Когато обръщаме поглед назад към историята, нека виждаме възможност за обединение", коментира преди време македонският премиер Зоран Заев.

Според българският академик Антон Дончев обаче спор няма. В слово по повод откриването на 14-тата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, Дончев подчерта, че двата народа не са просто братски, а братя-близнаци. Дончев заяви, че двата народа напомнят много за братя в корема на майка си, които се борят помежду си, а в по-зрелите си години всеки от тях вижда в другия своите недостатъци и качества. Академикът обаче бе категоричен, че общото бъдеще на двете държави ще бъде светло, тъй като през годините ги е свързвала именно братската обич.

Тази година срещата на БГ медиите се провежда именно в Скопие, а съорганизатори са Македонската информационна агенция (МИА), както и Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ). Събитието се провежда под мотото: "Медии и памет". Във форума участват представители на над 50 медии от България и чужбина, интелектуалци от България и Македония, представители на българската диаспора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
da
192
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много са курназ на българска история да пипат, гръцката вече се опариха, а да гепнат нещо сръбско даже и не помислят! Имат респект към доскорошния стопанин!
191
4
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Тея научни спорове ги правят за да могат там да си разменят гостувания и кьор софри. Аре брЪкнете се там да им платим спора.
190
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е, че македонците са се хванали на хорото да го играят, че са древен народ, и сега ако Самуил не е техен цар, а само на българите, тогава ще стане ясно, че македонска нация просто е нямало по това време, което ще противореяи на всички измислици, които са се написали в техните учебници и ще бъде скандално за промитите им мозъци. истината е една, и това е, че наистина македонска държава няма тогава. И още нещо - Василий II Македоноубиец също е нямало.
189
4
 
36
 
! Отговори
провинция преди 5 години
Естествено е Български, а македонците са си Българи с промито самосъзнание.
188
2
 
34
 
! Отговори
Джукър преди 5 години
Никакви спорове, никакво внимание на тези клоуни! Да не се приема даже намек за спор по никакви исторически въпроси!
187
4
 
27
 
! Отговори
Да знаете...... преди 5 години
Идеолозите на цялата тази македонска шизофрения са сърбете. Продължават и до днес да поддържат тази отрова. А през 14 в. сърбите бяха верни съюзници на султана и с неговите орди вършеха поразии и жестокости.
186
32
 
7
 
! Отговори
НЕ МИ ДРЕМЕ преди 5 години
ДА СИ ГО ВЗИМАТ!ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА ИЗМИСЛЕНАРТА НИ "ДЪРЖАВАТА" НИ Е ИЗМИЛИЦА И БЕЗ ТОВАХАЙДЕ ГОСПОДА И ДРУГАРИ ПСЕВДОПАТРИОТИ, ПОЧВАЙТЕ ДА МЕ ЛИНЧУВАТЕ С МИНУСИ ПО КОМЕНТАРА!
185
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой знае Паисий бе човече?Истината че никой на запад вече не си спомня България след няколко века политически ,религиозни и социални катаклизми на континента.Паисий е за някаква наша собствена употреба ,но без голямата акция на Русия и Юрий Венелин никой нямаше да чуе за нас .Та нали до последни гърците ,които знаят кои сме отричат и ни палят книгите .
184
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сигурен съм че бате боико ще направи йогийското упражнение много силно наведен напред и спора ще се реши познаите кои ще бъдат печелившите
183
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В интерес на истината, в началото на 14-ти век сърбите взимат Македония и я държат около 80 години. Сърбите не падат под турско като нас, а доста време са били съюзници на Баязид - пращали са войска чак в Мала Азия да се бият за османците. Жената на Баязид е била дъщерята на цар Лазар - Оливера. Обаче когато Тамерлан разбива Баязид, затваря го в клетка и е ши-бал сръбкинята пред очите му няколко месеца. Накрая турчинът получил инфаркт от униженията.
182
1
 
30
 
! Отговори
Ахил преди 5 години
Североантичките бюрмове нямат спиране! Самуиле прости им! Те не знаят какво вършат!
181
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз мисля че много им пускаме фандък на македонците.Първо тия на които се дават български паспорти да се разписват че са българи,и на тази база да им се дава,за да няма после такива спорове.Второ-гърците не дават да им се краде историята,а ние защо даваме?
180
2
 
44
 
! Отговори
Точка! преди 5 години
Почнем ли да спорим кой е цар Самуил, само ще легитимираме невежеството и безумието на югославските историчари! Цар Самуил е българин и това е положението!
179
3
 
25
 
! Отговори
Да, обаче преди 5 години
......македонците не са българи от 70г.......осъзнайте го.......Естествено че не са, половината вече са албанци, има и турци, гърци, власи, сърби, не малко "грабливи птици" и вся осталая свол***ч. До 20-30г. хептен ще изчезнат. Проблемът е, че до 1913г. и АСНОМ-а историята ни е обща. Като скачени съдове, обявяването на исторически факт за "македонски" директно отрича българската му принадлежност. Което е не-до-пус-ти-мо! Иначе изобщо не ми дреме, ако щат да се наричат и клингони.
178
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия не са нормални. Въпросът "чий е царят" предполага повече от два отговора, докато исторически, фактологично и по всички възможни начини отговорът е само един. Да играем тъпата обречена игра на новомакедонците /о.з. българи/ е тъпо. Остаи ги да ...
177
5
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Анонимен 175Не е вярно! От нафталина ни извади Паисий, след него борците за църковна независимост Неофит Бозвели и Иларион Макариополски. Русия, РПЦ и руската дипломация винаги са били против независимостта на БПЦ и съдействат за заточаване на български православни свещеници !Русия винаги е била срещу нашата независимост с мисълта да ни асимилира във Византийския си проект и да вземе монопола върху православието!
176
2
 
0
 
! Отговори
Василий 2 преди 5 години
Аз завзех и Крим вата
175
2
 
25
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Стават смешни с тези спорове.добре го е казал Антон Дончев....народи близнаци...та цар Самуил е наш...Български по времето когато е имало само България и никаква Македония...
174
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако аз размажа руската армия и се обявя за цар на московия .какъв вой ще нададът *** .Бетер ромейте и Симеон с тая титла римски цезар (император на българи и римляни)