Защо жените търпят домашно насилие? Защото са сами!

Проблем има, държавна политика - не
193
Защо жените търпят домашно насилие? Защото са сами!
Снимка: Pixabay

След двойното убийство на Викторио Александров, който застреля детето и приятелката си си Дарина, излезе стряскаща статистика - от началото на 2018 година 22 жени са били убити от своите бивши или настоящи съпрузи или партньори. 3 деца – от своите бащи.

Едва ли някой може да отрече, че у нас има проблем с насилието над жени.

"Домашното насилие все още се приема като личен проблем, но той е и обществен. Жените се страхуват, защото са сами", каза пред bTV психологът Мария Чомарова от Асоциация "Анимус".

"Домашното насилие не е криминализирано. Ако тази двойка нямаше дете, никой не можеше да им помогне, защото нямат сключен граждански брак", посочи Чомарова.

Още по темата

Според нея при случая с Дарина със сигурност е имало и физическо насилие.

"Хората мълчат, срамуват се, защото считат, че те са виновни. Обществото не ги разбира, казва си: "Добре де, защо търпи?". Защото е много е трудно една жена абсолютно сама да излезе от ситуацията, в която се чувства отговорна, че е попаднала по някакъв начин. Няма държавна политика, сама е, няма услуги, няма центрове, хората нямат положителни нагласи", изтъкна Чомарова.

Хората се формират от родителите и от семейството. Насилието в училище е реплика и продължение на домашното насилие, изтъкна психологът.

"Очевидно в държавата ни има проблем с насилието над жени. Въпросът е обаче как той да се разреши. Престъпността не бива да се разделя на мъжка и женска. Тя е провокирана от дълбоки социални проблеми и на практика е следствие, а не причина", коментира преди дни пред Bulgaria ON AIR експертът по сигурност Николай Марков.

По думите му основна вина за подобни трагедии имат хората, заемащи високи политически длъжности, които не взимали превантивни мерки срещу насилието сред българското общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: домашно насилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само,човек подложен на насимлие може,да каже какъв ужас е да си тормозен,унижаван,обиждан и пребиван!Опитваш се да разбереш къде грешиш и защо човека отсреща реагира така и чакаш да се оправи и си мислиш ,че е възможно това да стане.Изпитваш вина,за нещо което не си направил.Чувстваш се толкова малък и смачкан,че започваш нищо да не виждаш и нищо да не чуваш.Започваш да си задаваш въпроса:Защо??????
134
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради пари
133
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе май е пълно с кофти хора, с много селя.ния и просто.тия. Та затова се трепят.
132
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е статия пропагнада в полза на Истанбулската конвенция. Спретеда си врете сорските носове в на хората отношенията и семействата. Във всеки квартал всичко знаем един за друг,и кой бие жена си,и коя жена кръшка,кой си има любовница и тези,които бият жените си са нищожно малко,ако ги има.
131
2
 
17
 
! Отговори
Бабите ги разтървали преди 5 години
защото хайманата се сбъркал и не успял сам да се защити. После се разведоха. Свекървата караше бабите да свидетелстват срещу снахата, защото синковецът бил получил после синини от пердаха със замразеното пиле. Само че две от бабите отказаха на свекървата, а третата се яви да свидетелства в полза на снахата.До днес се носят легенди из квартала за този знаменит пердах.Насилниците са курназ и големи герои само когато намерят наивница да ги търпи. Иначе са по..се..р..ковци и лесно стават за смях.
130
1
 
13
 
! Отговори
Веднъж свекървата преди 5 години
беше изпратила кротката си снахичкада вика хайманата от заведението, в което той висеше по цял ден на кафе, защото не работеше. Всички знаехме, че там ухажва една от келнерките - разведена, по-възрастна от него, известна разтуретина. На връщане към дома се карали, защото кротката женичка го заварила с ръка на талията на келнерката. Пред бабите пред блока той я зашлевил, заявявайки, че ще прави каквото иска. И ненадейно *** му започнала да го налага с торбата, в която имало замразена пиле.
129
2
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Насилие ли? Синковецът намира някое възпитано, кротко момиче, което от наивност се е влюбило в него и започва да си разиграва коня. Но, слава Богу, всичко на този свят търпи развитие според обстоятелствата.Спомням си едно много кротко , хубавичко девойче, което за беда беше харесано от кварталния хаймана. Пристана му веднага след абитуриентския бал и няколко години търпя тормоз, вкл. и бой, а майка му го защитаваше. Веднъж я пратила да го вика за вечеря от заведението, /продълж./
128
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 118Просто ти изтъкнах основната причина поради която е възможно някой мъж да не може да си намери жена. Ти генерализира ,че ВСИЧКИ жените искат "лоши"момчета и затова твоите не достаъчно "лоши" приятели стоят сами. А и още нещо - нормалните и сериозни жени НЕ ИСКАТ лоши момчета, а сериозни и свестни мъже, с които да си направят семейство.
127
6
 
31
 
! Отговори
Баба от село преди 5 години
Когато бях по-млада, мъжът ми имаше връзка. Бях му пречка и не можеше да ме гледа. За някаква глупост ми налетя и започна да ме блъска и налага с юмруци. Побеснях и налетях и аз. Стана голямо меле. После той омекна. Явно боят не му понесе. От тогава не смее да посегне. Жени, учете се на отбрана! Защитавайте се! Няма кой друг да го направи!
126
20
 
15
 
! Отговори
В някои преди 5 години
случаи жените сами си го просят,защото им миришат краката,ама иначе не можеш да им затвориш устата??!?!
125
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно, че търпят насилие, защото са сами. Пример за това е Дарина. Търпят, защото са влюбени и обичат. Самата аз изгубих пет години с един, който ме беше смачкал психически. Вероятно още щях да съм с него, ако случайно не го видях отдалече с друга.
124
4
 
15
 
! Отговори
Хора... преди 5 години
...нека пак помислим върху фактите - 22 жени и три деца убити от съпрузи/приятели на жените само за 10 месеца! Имаме проблем и то - очевиден...Да не се дърляме малоумно, а да помислим как да създадем такива условия, които ще намалят това безумие до постижим минимум!
123
10
 
6
 
! Отговори
до 93 преди 5 години
както има мъже психопати, така и жени има такива. Познавам една баба. От врачанско село. Убила е първия си мъж с брадва, но е имала две малки деца и съдът се е смилил над нея и с я осъдили само на 25 години затвор. Други бабички са я питали защо го е убила, биел ли я е, тормозел ли я е - не, бил добър. Вторият си мъж е убила по-тарикатски - отровил го е. Не само, че не я е биел, а е бил като послушно кученце, изпълнявал е всичко, което й нареди.
122
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА"Обичам жена си,колкото цялата вселена..."Написа той с опрян до гърлото нож под огнения поглед на жена си :) Шегувам се разбира се :)
121
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото са прости.
120
3
 
9
 
! Отговори
от 131 преди 5 години
Благодаря ти за минусчето, *** на "*** Алтернативи", ти сам се разпозна в коментара ми и потвърди казаното от мен.
119
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ти ли омръзна цял ден да заработваш надника на *** алтернативи? Цял ден съчинения, измислени сюжети и от 130 комента, половината са твои? Не разбра ли, че няма да приемем истанбулската конвенция и че тази страница е затворена завинаги?
118
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В повечето случаи търпят заради децата.
117
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Проблемът идва от там,че в България е прието погрешното схващане за главната роля на мъжа в семейството.Няма равнопоставеност, както би било спрадведливо. Всичко започва от най-ранно детсво, впечатленията започват да се градят в малкия човек."Виж сега, фактът, че ти се плаща от "*** Алтернативи" да агитираш за истанбулската конвеция и фактът, че ползваш IP защита за да си пляскаш сам колкото плюсчета си пожелаеш не ти дава тежест на мнението. Хората вече си казаха тежката дума по темата.
116
9
 
24
 
! Отговори
до 121 преди 5 години
Причината не винаги е финансова зависимост. Много по-агресивни са смачканите мъже, чиито жени са по-богати и по-кадърни от тях. Имам пример в обкръжението си - хубава, образована и осигурена жена, която на младини е имала глупостта да се съжали над един пасивно-агресивен тип, който се е вкопчил в нея като удавник и всеки нейн опит да се разделят приключва с негови заплахи за самоубийство. През останалото време лежи като камък на плещите й. Изводът в статията е верен - търпят, защото са сами.