2 млн. българи стегнали куфарите за 30 г., над милион – обмислят!

Рецептата според Илияна Йотова: Развитие на икономиката
Обновена: 8 ное 2018 15:07 | 8 ное 2018 13:15, Веселина Йорданова
378
2 млн. българи стегнали куфарите за 30 г., над милион – обмислят!
Снимка: flickr

Над два милиона българи са напуснали страната през последните 30 години в търсене на друга възможност за себе си.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на форум на тема "Отражение на външната трудова миграция върху българската икономика" в София.

По думите на Йотова много от хората обмислят да напуснат България и да намерят своята реализация навън.

"Резултатите са ясни - остра демографска криза, влошаващи се тенденции, неразвита и отчасти блокирана икономика", заяви вицепрезидентът.

Тя отбеляза още, че данните от изследването, което ще бъде представено днес, показват, че над един милион българи на възраст от 18 до 64 години имат нагласата да емигрират, за да търсят своето работно място и препитание навън, предаде БТА.

По думите на Йотова причините са различни - от търсене на по-добро заплащане, професионална реализация и кариера до по-добри социални условия, повече правила, сигурност.

Според вицепрезидента няма как да се справим с проблемите без истинско реално развитие на българската икономика.

Тя смята, че липсва многогодишна икономическа и финансова рамка за развитие на България, която да даде перспектива какво ще правим в страната в следващите 10, 20, 50 години.

По думите на Йотова има сходство в приоритетите за развитието на икономиката в програмите на всички партии. Този необявен консенсус не ражда никаква конкретика и не дава реални решения, коментира вицепрезидентът.

"Приходите в българската икономика от работещи извън страната са по-големи от реалните инвестиции", каза още Йотова и допълни, че за развитието си цели 80% от българските общини чакат на европейското финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не обмислят.Да ги стягат.
296
5
 
31
 
! Отговори
Оптимист преди 5 години
И аз искам да се махна от Абсурдистан и Мутристан !!!!!!!!!!!1
295
2
 
26
 
! Отговори
Генади Хорозов преди 5 години
С това темпо, след няколко години Бьлгария може на 60% да заприлича на село!
294
3
 
23
 
! Отговори
До 302 преди 5 години
Не си в ред с главата псевдопатриоте.Патриотизмът е лукс който държавата ТРЯБВА да заслужи ! Патриотизмът не ти плаща сметките и не ти храни децата !СЪБУДИ се и си извади главата от пясъка преди да пишеш коментари.
293
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите ще се претопят в други нации а в България ще си останат *** за да си управляват държавата
292
5
 
18
 
! Отговори
Антон преди 5 години
Как пък разбрахте, че милион българи обмислят да емигрират? Проучване ли правихте? Оставете хората да правят избора си свободно да живеят тук или в друга държава, да си идват и да излизат пак, да се връщат като пенсионери. Българите са смели и предприемат важни стъпки в живота си. Такова племе сме, обичаме да видим и на друго място как е. Знаете ли, че има хора в Италия, Франция, Германия, които никога не са излизали от мястото, където живеят. Не са ходили до столицата на държавата.
291
25
 
10
 
! Отговори
шовинист преди 5 години
....и ми е странно друго - "великите" ни емигранти защо изобщо пишат в БГ форуми и четат БГ сайтове? Който плюе БЪЛГАРИЯ и е решил да стой в англия или която и да е гейо-н. егърска к.очина, да си стои там и хип да не се връща! С такива промити мозъци няма да оправим родината!
290
4
 
2
 
! Отговори
шовинист до 306 преди 5 години
Пич, БРАВО! Единственият интелигентен коментар е този!
289
10
 
15
 
! Отговори
шовинист преди 5 години
В статията и коментарите пише толкова глупости и лъжи, че на човек му идва да повърне. Особено гнусни са храчките по родината от такива, които в англия или германия са най-ниско ниво прислуга, но в този форум намират място да храчат по България, тоест - да избиват комплексите си, че на запад са най-долно ниво! България е рай! Каквото остане от бяла Европа ще дойде тук до 20 год. понеже там маймуните със и без бурки ще са мнозинство. А плюещите по родината трябва много, ама много бой да ядат...
288
5
 
10
 
! Отговори
Skk преди 5 години
Защо когато се говори за емиграция всички разбират трудова? Може някой да е решил да си купи къща в Гърция и да си изживее старините на плажа. В България им харесва само на хора който са свикнали да си правят каквото си искат без да се съобразяват с никой.
287
19
 
13
 
! Отговори
аз пък се върнах преди 5 години
заедно с жената и двамата юнаци. тази година се върнаха и още познати.и като изключим трафика и мръсния въздух в софия, съм МНОГО доволен. толкова неща са прекрасни тука, но преди не съм имал очи да ги видя. повече трябва да се спазват правилата тука - да не се краде, да не се бият хората по улиците, повече да работим и по-малко да мрънкаме и ще стигнем стандарта, ако не на шведите, то поне на чехите :)
286
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз си мисля че ми се пречуват Бьлгарски гласове по улиците тука на гурбета а всьщност е било истина! А дано до година да се спре вече тоя наплив от Бьлгари че да не останем без работа с жената инак ще треба да се врьщаме в *** при мутрите!
285
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как няма да се спасяват хората сами виште увеличение на застраховката на данаци на горивата а заплатите нистожни еее как да живеем таз България да не говорим че и ако имаш и деца
284
5
 
18
 
! Отговори
gazarogo6o преди 5 години
Още има ***, които мислят, че робете са в чужбина, а не тук?!?
283
8
 
24
 
! Отговори
Mariec преди 5 години
Усещам настройване на българите в европа срещу неемигриралите българи. Не смятам, че трябва да се наричат предатели, но не е редно този в европа да сипе хвалби за уредените държави, защото той няма никакъв принос за това а е отишъл наготово. А може би 80%работят това, което е под достойнството на местните. Предатели са тези, които 30г."управляват"за чужди интереси, а не българските.
282
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама защо все на Запад бягат ?!Защо никой не емигрира във Великата Русия ?!
281
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та аз от 20 години съм извън Страната на чудесата.Който не може да се оправи поне малко в родината си, никъде няма да се оправи. Няма да се оправят и приятелите му.Парите не са ценни, когато ги имаш достатъчно, ко не си алчен.Парите са отличен слуга, но много лош господар.Много по-важен е начина на живот, здравето и добруването на фамилията и отношенията.Какви са ти съседите. Ква е полицията, пожарната и кметството.Да ти е приятно да дишаш, да те грее слънцето и да ти е приятно да работиш.
280
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двама българи ги водят към бесилото. Ще ги бесят.Единият:- Аве, брато, дай да се затичаме на различни страни. Може някой да се спаси.Другият:- Абе, дай да си траеме, да не стане по-лошо.
279
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бягат? 302Роби в чужбина ама друг път! Робите са тези които робуват на "българщината" която е изчезнала още през 44та година! "Робът" в чужбина получава заплата по часовник, ползва безплатно (истинско) здравеопазване и разчита изцяло на адекватна (макър и не на 100%) съдебна и образователна система! Децата на българските "роби" са много по образовани, възпитани, задоволени откъм родителско присъствие и насърчавани/стимулирани към истински добродетели/морал/състрадание! Който дръзва-печели
278
10
 
6
 
! Отговори
Защо бе? преди 5 години
Нали всичко е наред. Много сте глупави, да знаете! Европейци сте, благоденствате, спокойни сте, и на всички създадени блага през последните 10 години, да реагирате по този безобразен начин. Формата ви на управление е " мутро- демократична", а колко държави по света могат да се похвалят с такава силна народна любов?

Спонсорирани публикации