Не ДАБЧ дава гражданството – Президентството!

Тихомир Безлов и Мариана Христова пред Bulgaria ON AIR
8 ное 2018 09:30,
26

Близо две седмици високо напрежение около Държавната агенция за българите в чужбина. Има задържани и впоследствие уволнени служители на ръководни позиции, овакантен пост на председателското място и трайно уронен авторитет.

За 26 години тази институция неколкократно е ставала синоним за корупция, професионални рокади и скандали.

Искат ли се пари под масата за раздаване на български паспорти?

Още по темата

В отворено писмо на временните обществени съвети се твърди, че тази Агенция е дискредитирана и товари държавния бюджет.

"Агенцията не дава българско гражданство. Публична тайна беше, че в ДАБЧ нещо не беше наред. На края на веригата е президентството. Вицепрезидентът има последната дума. Когато се говори за продажба на българско гражданство, не бива да се забравя, че ДАБЧ дава само документ за български произход. След това дава преписките и резултатите от интервютата на вицепрезидента. Той вече трябва да подпише документите", подчерта журналистът Мариана Христова.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията желанието на гражданите от бедните страни да отидат в богатата Европа е естествен процес.

"Въпросът е какъв процент от натурализираните българи остават в България. Агенцията е началото на веригата. Тя накрая завършва с изпит и с подписи на Министерството на правосъдието и вицепрезидента. Има междинни етапи, които също струват пари. Трябва да има контролен орган над тази агенция. Маса години не е имало последици. Подходът да се съсече Агенцията и после да се прави нещо ново, ще отреже възможността истинските граждани да получат гражданство", отбеляза той.

Пред Bulgaria ON AIR Безлов посочи, че ако 20% от българските граждани живеят в чужбина, то държавата трябва да има много по-различна политика.

"Властта трябва да се опитва постоянно да интегрира гражданите си обратно на родна земя", заключи анализаторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
все десе преди 5 години
македонци не прехвърляйте вината от болната на здравата глава
23
0
 
4
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
удостоверенията президентството ли ги дава
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак някой друг им е виновен.Все друг им е виновен.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До изнервенНапълно вярно!Следва да се потърси отговорност от лицата Плевнелиев и Първанов.Всеки държавен служител трябва да носи отговорност пред закона!
20
0
 
7
 
! Отговори
ТИТИ преди 5 години
до 17 -я изнервен...Изнервен бил...сигурно защото вече на хората им писна да ги правят на *** по големи ***....Ти, изнервения, по добре първо да помислиш,преди да даваш акъл...ЗАБЕЛЕЖЕТЕ...Трябвало да не вярват на поднесените документи,а да си правят собствено проучване..И то с помощта на същите държавни органи,които в същите документи гарантират,че са проверили всичко. И докладват-няма причини да не се подпише.Точка. А как точно да стане контапроучването? ТУК УМНИКА спира да дава акъл.
19
1
 
1
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
До Анонимен 2Кои са "пастирката и сивушка"?
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо няма един арест в президентството? Не защитавайте продажните патриотари. И малките деца разбраха, че те са готови да продадат и майка си за пари, извинете евро.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16. А ти си много, ама много ***. Прочети долния коментар, за да го разбереш.
16
9
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 5 години
Тук разни червенушковци се опитват да оневинят президенството. Да, те не подготвят документите, но така ли се слага подпис под нещо толкова важно, без да се поинтересуваш и провериш и по друг начин чрез службите дали всичко е наред? Не са чували поне, че има нещо нередно и да не подписват ей така и да предизвикат проверка. Често се търси отговорност от министри, например за обществена поръчка, само защото са я подписали, без да имат участие в процедурата - не е ли същото?
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха -на крадливите герберасти пак Президентът им е виновен.Абсолютни нагляри.
14
2
 
10
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
Иначе казано,тарикатите на Каракачанката прибират парите,а с Президентството тарикатите си мият ръчичките ! Е ,верно народецо е *** ,ама не толкова,че да не знае кои са айдуците !!!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДАБЧ взема подкупите, те разтакават кандидатите докато си платят рекета - там е проблемът.
12
4
 
9
 
! Отговори
Селянин преди 5 години
Да се арестуват Шкембе ваевода, Муко, Плешивия, Мазния, Врачанския, Таралежа, Габровския, Ревизоро и....всичките!
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Технически погледното президентството дава гражданство чрез подписа си. Без неговия подпис нищо няма да случи. Но но-то е доста голяма. Преси да се разпише вицето, дабч прави проучване, интервю, оформя документите. След това се изпращат за подпис. Само за подпис. Чиновниците в дабч им е много по-лесно да манипулират документацията. Цялата работа се оформя от тях. Президентството да не би да прави проучване на проучването? Не и се получава на Христова.
10
4
 
4
 
! Отговори
Еврокомисия преди 5 години
Оставка на Джамбазки и Праслака!
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук пак мазно и хитро се опитват да прехвърлят топката при Радев, обаче издадените паспорти са в пъти повече по времето на Плевнелиев. Защо не го потърсят него за коментар.
8
5
 
12
 
! Отговори
Прокурор преди 5 години
Оставка на цялата камарила ВМРО!
7
6
 
8
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
Умници, предложете да арестуват вицепрезидента, и то на кръстовището, с пранги , и щяха да пресечат далаверите из корен.
6
5
 
10
 
! Отговори
Народа преди 5 години
Искаме оставката на Каракачанов! Той е касиера на пладнешкия обир! Временно спряха да правят БАНКЕТИ и ЗАПОИ!
5
3
 
20
 
! Отговори
ТИТИ преди 5 години
Пълни глупости....журналисти ли? Да, по професия...но иначе наемни лъжци. Да наблягаш, че края на веригата, следователно отговорният е Президентството, е много меко невярно. И знаят, че е формално и то заради търсеният ефект от церемониалност, новият гражданин да е впечатлен. Но да се стигне дотук всички други по веригата докладват,че всичко е наред...Как последният,който не ги разследва,да ги опровергава? Я се замислете...