Светът чества: Век от края на Първата световна война

Камбанен звън в столичните храмове в 13.00 часа
Обновена: 11 ное 2018 08:06 | 11 ное 2018 07:45, Петя Славова
77

Снимка: БТА

Камбанен звън в големи столични храмове в 13.00 часа ще отбележи 100 години от края на Първата световна война - така България ще участва, по покана на Великобритания, в международна инициатива за годишнината, предаде БТА.

Инициативата е на Обединеното кралство, подкрепена от правителството на Германия. България, наред с други страни, ще се включи с ударите на камбани на големи църковни храмове. С този символичен жест държави по целия свят се обединяват, за да изразят благодарността си за края на Голямата война и постигнатия мир.

Отбелязва се, че символиката на камбанния звън е свързана с това, че на 11 ноември 1918 г. църковните и други камбани във Великобритания, замлъкнали през Първата световна война, зазвъняват, за да разпространят добрата вест за постигнатото примирие.

Още по темата

С благословията на Българската православна църква освен с камбанен звън благодарност за края на войната ще бъде изразена и с молебен за мир. Той ще се състои от 11.30 ч. в столичния храм "Свети Мина".

Президентът Румен Радев, който е на двудневно посещение във Франция по покана на президента Еманюел Макрон, ще участва днес във френската столица в церемонията за отбелязване на стогодишнината от примирието от 1918 г., сложило край на Първата световна война, и в Парижкия форум за мир.

Във възпоменателната церемония пред Триумфалната арка се очаква да участват държавни глави и правителствени ръководители от над 80 държави от цял свят, сред които президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин, канцлерът Ангела Меркел, кралете на Испания и на Мароко Фелипе Шести и Мохамед Шести, ръководители на международни организации и институции като генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и много други.

Церемонията на Триумфалната арка включва военна церемония, реч на президента Макрон, музикални изпълнения на световноизвестния виолончелист Йо-Йо Ма, певицата Анджелик Киджо, "Болеро" на Равел в изпълнение на Младежкия оркестър на ЕС, диригент - Василий Петренко, прочитане от ученици на спомени и писма от деня на примирието, както и други символични елементи.

Голяма част от лидерите ще участват по-късно и в Парижкия форум за мир - инициатива, която цели да насърчи международното сътрудничество и подобряване на управлението. Президентът Румен Радев ще направи изказване, посветено на потенциала на новите технологии да бъдат фактор за задълбочаване на политическия диалог, икономическия растеж и социалното сближаване.

Военните действия през Първата световна война приключват с подписано примирие в единайсетия час на 11.11.1918 година. Мобилизирани са 70 милиона войници по целия свят, от които 60 милиона в Европа. Жертвите на Първата световна война са близо 15 милиона души, сред които 115 000 български войници и офицери.

Близо 10 000 души от силите за сигурност се грижат за безопасността и спокойствието в Париж по време на честванията на 100-годишнината от края на Първата световна война и Форума за мир през почивните дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимник 57Лалугeр ще викаш на оная която те е изпикaла в някоя сибирска дупка. ;) На такава история ли ви учат в степите? Наполеон няма загубена битка в Русия, факт! Нужно е на цяла Европа да се обидини за да го спре. Франция е велика, а Наполеон е най-великия пълководец в историята. И това не го казвам аз, а водещи историци и експерти по военна история. До ден днешен неговите тактики се изучават от военните. Айде марш на село!
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 58Я ми припомни колко руски войни са загинали тогава на териториите на Сърбия и Черна гора? Сърбите и шумадийските, и косовските, и босанските, и црногорските и днес любят Русия и милеят за нея. Както и българите, но при тях няма урроди, които да я мразят и да се състезаваат помежду си да покажат колко силно мразят!
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 54Извинявай, че ти сложих минус! Сложих го, след като прочетох "септичната яма"! От септичната яма бълбука 53! Задавил се е в нечистотиите и ги повръща. Един от най.гнъсните пороци е неблагодарността! Плюя на неблагодарниците!А този, ако случайно отиде от дълбоката провинция в страната на златните кубета, на културата и чистотата, няма да може да си прибере увисналото чене...
57
2
 
2
 
! Отговори
До 47, 49 преди 5 години
Бил ти подарил някой ТВОЯТЯ ЕТНИЧЕСКА ТЕРИТОРИЯ, но ти си си платил подаръка на цена над 10 МИЛИАРДА тогавашни рубли, още през 1884 г.На този "щедър" дарител ти си му дал азбука, а после си пратил армия от монаси, за да го покръстят. Впоследствие той унищожил империята Велика България!Не съм русофоб. Прекланям се пред загиналите "За свободата на братята християни", такъв е бил девизът.Едно е личният подвиг, друго е имперският интерес. Ти защо не браниш твоя интерес? Само тогава ще те уважават
56
1
 
2
 
! Отговори
До К/ре (№20) преди 5 години
Ти прочети какво се предвижда в самия Ньойски договор, тогава ще говорим кой е ахмак!Губили сме и губим не само поради велики сили, които си гледат интереса и нашенски некадърни политици. Губим и поради липса на силен натиск от страна на обществото върху страхливи политици. Защо липсва такъв натиск? Защото мнозина "умни" знаят само това, което пише в калпави учебници по история, писани през конкретен исторически период и обслужващи нечии интереси.
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 54 Всички балкански православни държави са създадени след руско-турски войни.Някой даже увеличават територията си след такива войни ,без да участват или символично са на страната на Русия,като Сърбия и Черна гора!Но в нито една държава няма такова раболепие към Освободителката ,и постояно натякване ,че сме вечно длъжни на Русия!
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Великия" пълководец Наполеон се е скарал с ВСЕКИ ВЪЗМОЖЕН СЪЮЗНИК в една и без това твърде продажна територия от земната повърхност, наречена Европа. Бил е всеки, с когото преди това е бил в съюз, понеже се е изживявал като световен император. Нещо като Маркон сега, но той се изживява като европейски. И понеже нещастните картуни никога няма да разберат, че великите хора се провалят единствено заради себелюбието си и твърде завишена себеоценка, комплексари като тебе ще продължат да плещят ;)))
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наполеон не губи битка в Русия??? Че те го разпарят именно там и то само руснаци ;)))Кутузов е заповядал всичко да бъде изтеглено за да го накарат да си разтегли обоза и постоянно го е плющял с партизанска война ;))) Размазал го е с обозна война и си е запазил войската, а е униожил почти без жертви наполеоновата армия ;)))Я ми обясни сега кой е великия пълководец??? ;))) лалугер ;))) Наполеон е влязал в поне 6 съюза и поне толкова после са го били ;)) Пълководеца се е скарал с всички;)))
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
97 % от програмата заем - наем отива за Англия. А цялата програма е едва 3,4 % от всичките необходими ресурси за водене на войната през годините, в които е действала. Можеш да си представиш значението на тази програма за руснаците;. не че е нямало, вероятно е спасила животите на няколко милиона руснака. Но пък руснаците спасяват животите на няколко милиона съюзника, смазвайки за седмица милионната квантунска армия. Изплащат се дори с лихвите...
51
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България няма какво да чества в тази война. "Септичната яма" Русия ти е подарила държавата и единствено благодарение на това сега пишеш в този сайт. И вероятно единствено за това сега пишеш на Български. Вероятно, ако живееш в България, единствено благодарение на Русия в момента имаш ток ;))) Лалугер, мисли преди да пишеш, че ставаш смешен.
50
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия винаги е била изостанала септична яма. Губят ПСВ, един немски агент на име Ленин им разказва играта! В битката при таненберг за 4 дни губят 140 000 души, това ли са добри войници? А през ВСВ американците ги спасяват с тонове храна и оръжие, иначе немците със сигурност щяха да ги сгазят. Германия дава 5 милиона жертви, а Русия 25 милиона жертви, егати победата! Това за всеки нормален ще е трагедия, а не победа. Мужици!
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елзас и Лорен са френски, Калининград е руски, Източна Прусия е Полска, Австрия и Чехия са независими. Свикнаха ли немските лицемери и подгласящите им васали?
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наполеон е велик, може би най-великия пълководец в историята. Цели 6 коалиции воюват срещу Франция и ги побеждава. В Русия Бонапарт не губи нито една битка, влиза в Москва и я опожарява. Но поради липса на храна и защото Русия отказва да подпише примирие напуска Русия, като армията му измира от глад и болести по пътя обратно. А Хитлер смешкото, който не е никакъв пълководец, а ***, губи битката за Москва, губи битката за Ленинград, губи битката за Сталинград, всичко губи палячoто.
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо германците не заразяват Франция с комунизъм, а заразяват Русия? Защото френската армия е била 2 ПЪТИ по - малка от руската и защото германската войска е била във Франция и е смучела техните ресурси на място. Франция без Русия е била готова разпрана за нула време. Ресурсите и за водене на война са били на тотално изчерпване и руснаците са напънали от изток за да отнемат от натиска върху тях. Докато за руснаците и Москва да вземат не е било фатално, както показва предходната история.
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма оправдание пред това да тръгнеш да колиш освободителите си за да лижеш немски подметки. Затова Бог наказа България. Затова сега като ходите в Кавала на море сте в чужда държава. Ако България беше на страната на антантата и на страната на Русия, сега щеше да е страна победителка. България по същия мaлоумен начин тръгва на война срещу съседите си през втората балканска. България по същия мaлоумен начин обявява война на САЩ и Великобритания през ВСВ колкото да бомандират София. Загубеняци!
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Антибългарската политика на руснака идва от факта, че България има антируска политика. А антируската политика в България идва от факта, че един австриец е раздавал постове и пенсии САМО НА РУСОФОБИ. А това идва да покаже какво представлява средния българин. Заради едното постче и заради едната пенсия е готов да плюе този, който му е дал държава. Това е историческата истина и аз НЕ СЪМ ГОРД ОТ НЕЯ. Вазов и той е от тея, същите. Както и много други селянчета, излъгани от хитрия "цар". Те така...
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма оправдание пред това да тръгнеш да колиш освободителите си за да лижеш немски подметки. Затова Бог наказа България. Затова сега като ходите в Кавала на море сте в чужда държава. Ако България беше на страната на антантата и на страната на Русия, сега щеше да е страна победителка. България по същия *** начин тръгва на война срещу съседите си през втората балканска. България по същия *** начин обявява война на САЩ и Велико0ритания през ВСВ колкото да бомандират София. Загубеняци!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нполеон може и да е велик стратег, но французите не са никак велики войници. Поради тази причина Наполеон е сключвал постоянни договори с един за да бие друг. Така е побеждавал. Биел се е с някой срещу някой, а след това е нападал съюзника си. И го е смилас, естествено. Понеже съюзника му не е вземал мерки срещу него. Това са французите. Това са и сърбите, и гърците, италианците. Това са и англичаните. И са имали това за аристократичност. А си е било чисто предателство. И сега са така.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България заема страната на Централните сики заради Санкт Петербургския договор, които смачква България след Междусъюзническата война. Русия е в основата на краха ни тогава и загубените земи. Затова България заема другата страна и иска да си върне земята. Всичко е от анти- българската политика на руснака! Научете историята ни! А Русия е прана яко в ПСВ. Стига с тези очила и руски измишльотини.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
39, Германия е загубила войните. Ако ще да има космическа армия е със статут на загубила страна в двете най-велики войни в човешката история. Русия има основна роля през ВСВ, но през ПСВ основна роля има Франция. Русия даже капитулира през ПСВ. Франция и Британия изнасят войната на гърба си. Германците били стигнали до Париж, а превзеха ли го? Не. Върнаха ги обратно и ги победиха. Загубила страна! Точка! Тръгват да опусношават цяла Европа. Хуни!