Социолози: Бюджетът - социален, протестите - глупави!

Има ли основание недоволството и кой се възползва от него?
12 ное 2018 22:25, Екип на Bulgaria On Air
94

Протестите през 2013 година бяха много по-яростни и гневни от сегашните. Тогава имаше участие и на агитки, имаше сериозни сблъсъци. Вчерашните протести не приличаха на това. Протестите вчера бяха доста разпръснати - нямаше повече от 1000-2000 хора на места.

Така политологът Димитър Димитров коментира вчерашните и днешни протести, които се проведоха в по-големите градове срещу високите цени на горивата и ниските доходи на българина.

Според него, ако сега правителството подаде оставка, ще спрат всички конкурси за магистрали, ще се спре въвеждането на ТОЛ системата, държавата като цяло ще спре да функционира.

"Сегашният бюджет е един от най-социалните. Ако евроизборите потвърдят сегашното статукво, ще се гледа далечната перспектива за избори. При едни предсрочни избори "патриотите" ще го отнесат. Те прекалено се опияниха от властта и се взеха на сериозно. Те започнаха да вредят на управлението", категоричен е политологът в "Денят ON AIR".

Социологът Юлий Павлов пък е още по-твърд в своето мнение - "подобни спонтанни протести са абсолютно глупави".

"Цените на горивата не зависят от правителството. Ако говорим аз бедността - трябва да излезем от темата за протестите. През 2007 г. БВП на глава от населението беше 28% от средното за ЕС, в момента е 52%. Средният доход на ЕС расте, а на българите също. Хората нямат право да протестират за цените на горивата. Държавата може да се намеси, но се надявам да не прави такава щуротия", уточни пред Bulgaria ON AIR социологът.

Той смята, че спонтанните протести се използват от партиите, които са в опозиция или от тези, които въобще не са в парламента. Павлов твърди, че протестите са напълно неубедителни и необосновани.

"С протести, когато не са ужасно масови, правителство не се сваля. Нито Борисов падна заради протестите, нито Орешарски. Ако сега ДПС оттегли неявната си подкрепа от правителството, то на правителството ще бъде трудно да си изкара мандата", завърши експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
10
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 5 години
промитата комунистическата глава на *** ми е яснакаквото правиха предшественоиците и , това ще прави и тя .Концлагери , москвичи , празни магазини и затворени граници да не вземе някой да избяга от червения и рай .Боли ли те от истината ? И къде по-точно ? :)
39
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами прави са - не стига, че получават щедро заплащане от 500 лв., ами се и оплакват от данъци, застраховки и високи цени. Хем богати, хем протестират. Всеки социолог ще ви каже, че тия протести са необосновани и глупави.
38
10
 
6
 
! Отговори
до 35 преди 5 години
твоята глава е доста по-куха ако си мислиш че като дойде *** и заедно с фат-маков почнат да дерат с данъци инженери , програмисти , лекари и зъболекари и ще цъфнеш .Нали приятелчетата ти вече 1944 г изтрепаха веднъж интелигенцията ?Сега за втори път ли ще си пробваш комунистическия експеримент ?
37
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЕ, НЕ МИ РАЗКАЗВАЙ приказки от 1001 нощ какво щяла да направи Нинова. Между ушите нямаш достатъчно сиво вищиство да мислиш, има колкото да ходиш по крива линия.Гербер скапан.
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦЕЛОТО герб е пълно с т.пи *** отишли там за единия келепир. Не насмукаха се, не наядоха се.Парите дето ги откраднахте за свещи и доктори да ги давате и Герб и всичките им роднини.
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бързо бързо,изпълзяхте ***(социолози) такива.
34
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и като дойде *** какво ?ще дере с данъци инженерите и програмистите и ще раздава на червените пенсионери ?И инжинерите и програмисте ще избягат от задунайската губернийка и шенсиите ще отад да се жалват на путинчо после .
33
3
 
14
 
! Отговори
Политолог по поръчка преди 5 години
Готов съм да кажа в студиото всичко, което искате и да го обоснова достатъчно убедително - доказан майстор-политолог по поръчка съм. Чакам покана.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз Пък Няма да Гласувам за Симеонов както и Много мой Познати и Роднини.Той ни Предаде.
31
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народът отдавна го е казал "сития на гладния не вярва". Добре платени и задоволени политолози коментира, че протестите били необосновани. Всеки, който има удобен живот и достатъчно добри доходи ще смята протестите за излишни - протестират единствено хората в нужда, които животът е притиснал до стената. И първите трудно ще разберат вторите.
30
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
колкото и да протесторат , аз пак ще си гласувам за герб .Алетрнативата *** е по-лошия вариант.
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГАДНИ, долни крадливи бивши комунисти и агенти на ДС са ни седнали на гърбовете и смучат и дебелеят.Я Борисов на какво е заприличал- Бидон сланина.
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има политолози за всичко - има такива, които ще кажат, че протестите за глупави, има такива, които ще кажат обратното. И предварително е ясно кой от политолозите какво ще говори, защото техните пристрастия са известни. Всяка медия според политическата си ориентация си подбира кой политолог да покани. Който ви говори за обективността на медиите, просто ви лъже, такова животно няма - те си имат политика и определено служат за манипулиране на обществото в една или друга посока.
27
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тияу минаха всички граници не безочието.То да се крадяло вече три мандата се оказа много привлекателна работа, бе!Щом са се хванали като кърлежи.Докато не нахранят хората не ни трябват КОЛ системи и всякакви герберски простотии.ОСТАВКА ОСТАВКА ОСКАВКА, БЕ ***!
26
3
 
12
 
! Отговори
шепот преди 5 години
Социолозите щом са умни ,да са подсъдни ,ако това ,за което пледирате фейк.Тук става дума за съдби и тазиотговорност насища социалната същност на човека. Появата на екран,да бъде с регламент,за истинност.След което ,следва признание или затвор.
25
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социално слаби шофьори с увреждания протестират за евтин бензин, защото не могат да отидат за коледа до Гърция !
24
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ай, ай, ай!Започнаха да ни плашат какви ужаси ще ни се случат ако некадъртика Тиква си иде. Ми просто ще си загинем. То е ясно.Това недоразумение е като въздуха и сланцето за всеки оцелял до сега ***, обитаващ БГ.Мутроооооооооооооооооооооооооо, махай се!И ти и цялата ти прокажена рода. Проклет да си!
23
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я, да кажат социолозите колко са заплатите в Румъния, Унгария? Колко повишават заплати и пенсии в Чехия?
22
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
политолог,социолог-що за професии,платени тълкуватели на нещо,значи,който плаща ,за него ще тълкуват,ако искате обективно мнение,питайте хората,но задавайте конкретни въпроси,защото повечето са недоволни от много неща и не знаят от кое най-много
21
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протестите ще станат още по- масови, когато дойдат първите зимни сметки за ток и парно, когато повишат тока от НГ, повишат пак газта и горивата, храните поскъпват всеки ден, лекарствата пак поскъпват...Заплатите 500лв, пенсиите 200лв. Много социални. Според социолозите на управляващите.Подхвърлят трохи и казват, че били социални.