Българките – по-често шефове от дамите в Европа

Близо 24% от ръководните постове у нас са заети от нежния пол
32
Българките – по-често шефове от дамите в Европа
Снимка: flickr

23,9% от ръководните постове в България са заети от жени. В Европа този процент е под 20.

Данните обяви маркетинг специалистът Десислава Авджиева пред БНР.

По думите й новото поколение жени лидери учат много бързо, а българките се отличават с изключителна гъвкавост и иновативност към работния процес.

"Тенденциите показват – голяма адаптивност, възможност да учим, да правим много неща едновременно и да използваме т.нар. интуитивен мениджмънт на управление по отношение на екипи, както и да сме изключително бързи в навлизащия свят на дигитализация", изброи тя.

По думите на специалиста, за преодоляване на стреса на работното място, независимо от пола, всеки трябва да си създаде свои механизми, с които да се изключи от ежедневието.

За едни това е йога, ходене сред природата, танци, за да преодолеем "прегряването", каза Авджиева.





 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 5 години
Като гледам какъв мъжки вой тресе коментарите, мисля си защо, след като са толкова качествени, не си вземат жени от чужбина? Нали, според пишещите по-долу, тези чужбински жени били по-свестни от българките?
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои коментари липсват, сигурно има сериозни причини за това.Но защо коментар 8 е налице? Антибългарски ли е сайтът?
25
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Всеки иска да е шеф, инак не е кеф...
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При липсата на мъже, така става....
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А после се оплакват. Не съм против, но когато жените станат ръководители /мениджъри/ тотално си сменят ценностите, започват да гледат на мъжете по друг начин, смятат че ги превъзхождат във всяко едно отношение, а това по принцип влияе пагубно върху цялостните отношения в обществото между мъже и жени. Освен това, помислете си примерно една жена да кара Джип, а мъж да кажем Голф. За такава жена, такъв мъж е отпа дък. Много трябва да се замислим за социалната и обществената роля на жените.
22
2
 
4
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Айде сега нашето външно да ги събере тия мизерници от западните посолства и да почне да им шока канчетата какви гнусни сексисти са. Трябва да помогнем на другите европейци.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
24% е прекалено много, жените не стават за шефове.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като управител на ССП със сигурност мога да твърдя, че 90% от фирмите, собственост на жени, реално са на техните съпрузи, любовници, синове, бащи и т.н. Нито реално ги управляват, нито дори работят нещо в тях. Доста е поизкривена статистиката.
19
5
 
12
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
По принцип българина е комплексар.Трудно възприема ,че една жена може да му е ръководител,защото е по-умна ,по-работлива,по-организирана.Това е особено характерно за работническата класа,гражданите първо поколение или нулево такова,или в професии където не се изискват високи когнитивни възможности.Ако към всичко това се добави и че са неудачници,то те трудно ще преглътнат ,че жени го изпреварват като стара кола.Не отричам,че има момичета,които бързат да се пласират на тезгяха ,поне нещо докато са оборотни
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СХЕМАТА Е, ЧЕ ЛЕВИТЕ ПО СВЕТА ВЕЕ ТОТАЛНО СЕ ОАКАХА И ВИЖДАТ САМО В ТЕМАТА ФЕМИНИСКИ НЯКЪКЪВ ИЗБОРЕН ПОТЕНЦИАЛ. ТУЙ РАБОТНИЧЕСКА КЛАСА, АЛАЛ БАЛА НИКОЙ НЕ ИМ ВРЪЗВА ВЕЧЕ, ДОКАРАХА ГО ДА ЧАКАТ НА ЖЕНКИТЕ ГЛАСОВЕТЕ.
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото по-голяма част от тукашните "шефки" са станали такива поради добри орални умения. А в Европа се става с други качества. Да си кажем нещата направо...
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КЪВ Е ТОЯ ЗОР ЖЕНИ- НАЧАЛНИЦИ? ЩОТО МЕРКЕЛ И КЛИНТЪН КАЗАЛИ... ГЛЕДАМЕ ИМ СЕИРА И ТЕ КОЛКО МОГАТ. ДОКАТО СЕ ЗАНИМАВАМЕ С ИЗМИСЛЕНИ ИДЕИ, КИТАЙЦИТЕ НАПРЕДВАТ ЗДРАВО. А ПОСЛЕ СЕ ЧУДЯТ БРЮКСЕЛЦИТЕ ЩО ЕС НЕ Е КОНКУРЕНТЕН, А ТРЪМ ГО УДАРИ ПРЕЗ ПРОСОТО С МИТАТА, БЕЛКИМ УДЪРЖИ НЕЩАТА, НО НЕ ВЯРВАМ...
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и у нашата фирма шефките са жени на мъжки колектив и в мъжки бранш. Абсолютен смях са, направо не се търпи, скоро ще си бия пръта! Мъжко царство, женски председател! Да не говорим, че като инженери са 0!
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със пастърми толкова
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То хубаво, ама в съседната новина пише до 2040г, Бъгария е на умирачка. Съвпадение? Не мисля. Женските дето са на ръководни позиции, масово са разни подчици, на които гаджиту или тати им е дало 1000 - 5000 лв захранка, да си отворят салонче за ноктички или магазинче за дрешчици втора ръка, бутик ръчно направени цветни нещица, или пък псевдоресторантче(като онази куха лейка от кошмарите на манчев миналата неделя). И това са бизнедамите ни, ха ха ха....
12
5
 
8
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Познавам жена на сравнително висок пост,технически директор в иновативна фирма,ръководи към 300 човека при това 98% мъже.Характер спокоен,твърд особенно когато трябва да отстоява своето мнение или да защитава несправедливо набеден подчинен.Казва ,винаги ,което мисли и поради това кариерата И върви през някои периоди със спадове.Зад гърбът И,нейните хора я наричат г-жа Центурион.Работохоличка ,добра домакиня и доста строга и взискателна майка.Скромна и мълчалива,не е фантазьорка
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българката е напориста за служба, работа и на първо место за корупция. Ней на основна цел е да хване високо платена работа, после ако има едно дете да се грижи самостоятелно, като изклячва грижата към мъжа. Кариерата е пъво место.На запад е съвсем различно.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как 80 годишен мъж да оцелее. До тия години една или повече жени са го издойли тоя осемдесет годишен старец. Оставили са му само бастуна.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се направи проучване на 80 годишни жени и мъже. Мъжете са по бедни , по беззащитни, по оглупели. От жените.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това със заплатите и квотите за жени е приумица на разни западни организации със съмнително финансиране. У нас жените са еманципирани в трудовия процес в много отношения дори по-рано от тези на запад и с подобни възгласи по медиите само наливат масло в огъня. Мит е също така че западните общества са по-демократични от нашите, и това може да се види най-вече в лицето на безпросветните ни управници - никъде другаде не биха им дали шанс.