Окончателно: До 5 хил. за далечни роднини при смърт на пътя

Поправките ще важат 6 месеца, готвят методика за цените
22 ное 2018 16:00,
27
Окончателно: До 5 хил. за далечни роднини при смърт на пътя
Снимка: архив, БулФото

Таван за обезщетенията за неимуществени вреди при смърт на пътя ще има, но той ще се отнася само за по-широкия кръг далечни роднини. Лимитът ще бъде 5 хил. лв., като в него попадат претенциите и на братя и сестри на загиналия.

Това решиха окончателно депутатите, като приеха на второ четене промените в Кодекса за застраховането.

Още по темата

Запазва се старото положение за близките роднини - съпруг, съпруга, деца, родители, за които няма да има таван на обезщетенията.

Поправките обаче ще важат само 6 месеца, когато трябва да бъде изготвена методика за ценообразуването и лимитите за обезщетенията по задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Методиката трябва да бъде изготвена от Гаранционния фонд в срок от 6 месеца, а след това да бъде одобрена от Комисията за финансов надзор (КФН), министъра на здравеопазването и министъра на труда и социалната политика. 

Според опозицията така предложените промени няма да решат проблемите в сектора. От БСП настояха, че слагането на таван нарушава правата на гражданите и свободата на съда да определи обезщетението. От "Атака" също се обявиха против промените.

Според шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче с поправките няма да се позволи да поскъпне драстично "Гражданската отговорност".

"Тази методика ще даде критерии, индикатори и възможност за еднакво прилагане и изчисляване на обезщетенията при имуществени и при неимуществени обезщетения в резултат на ПТП. Тя е необходима, за да има справедливост при присъждането на обезщетенията", настоя тя.

До въпроса дали да има ограничения в обезщетенията се стигна заради решението на ВКС от 21 юли тази година, с което чувствително се разшири кръгът лица, имащи право на обезщетение за смърт на близък в случай на смърт при пътнотранспортно произшествие, като се включиха дори и такива без роднински връзки. Това предизвика остра реакция от страна на застрахователните компании, които изчислиха, че подобни искове ще породят дефицит в системата от близо 1 млрд. лв.

Първоначално шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова предложи лимитите за обезщетения за близките да бъдат 20 000 лева, но заради обществения отзвук премиерът нареди парламентарната група на ГЕРБ да не приема промените, преди да се проведе широк обществен дебат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
8
 
! Отговори
БСП ВДИГА ЗАПЛАТИТЕЕ преди 5 години
ГО е за колата има си застраховки живот който иска айде да пада ГО на 150 както си беше какви са тия 400 сега
6
1
 
7
 
! Отговори
Бай Мангау преди 5 години
не честно така
5
0
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
само деца и родители да получават пари никакви братовчеди с тези пари насърчаватенякои хора да хвърлят децата си под колите
4
0
 
27
 
! Отговори
избирател преди 5 години
Вижте сега,нека сме справедливи.От къде накъде,при злополука да се изсипват ''братчеди'' 3-то коляно къде даже не се сещат ,как е изглеждал починалия,но с претенции,че видиш ли го обичали повече от себе си и не можели да го преживеят.Без някой лев разбира се...........
3
0
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Ех, който има 12 деца и 8 братя и сестри, добре си живее...
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако братя и сестри не са близки роднини, не знам кой друг може да ти е близък роднина ? Когато родителите си отидат един ден от този свят, кой друг можеш да наречеш близък роднина ? Мисля си, че мъката на братята и сестрите може да е не по-малка от родителската ! Само абсурди в тази държава.
1
2
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Стъпка в правилната посока. Сега топката е в гаранционния фонд и КФН.