За Никулден: Ще купуваме шарана за около 5,5 лв./кг

За празника ще има риба в изобилие, обещаха от бранша
2 дек 2018 16:30, Анисия Иванова
31
За Никулден: Ще купуваме шарана за около 5,5 лв./кг
Снимка: Булфото

За Никулден цената на шарана ще варира около 5,5 лв./кг. Това каза изпълнителният директор и представляващ Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ” д-р Йордан Господинов в интервю за "Фокус“.

Освен шаран на Никулден се купува доста пъстърва, както и морски риби, обясни той. "Хората, които са свикнали с морските риби, предпочитат чернокопът, който е една прекрасна риба“, допълни Господинов.

Пъстърва ще има, шаран също има голямо количество, ще има прясна риба, както и дълбоко замразена, така че за Никулден ще има риба в изобилие, допълни Господинов.

Според него много е малък рискът клиент да си купи развалена риба.

"Предимството в нашия сектор е, че рибата е много бързо развалящ се продукт и ако веднага не е съхранена с много лед или не е замразена в определени срокове, тя се разваля и после не става за продаване“, коментира той.

И обясни, че развалената риба си личи и на миризма, и на вкус. "Въпреки всичко има хора, които ловят риба и я предлагат на пазара не със стандартни опаковки. Има си изисквания. Например касетките, в които се транспортира рибата, трябва да бъдат дезинфекцирани, трябва да има етикет, срок на годност. Препоръчваме всичко да бъде опаковано, за да могат клиентите да се уверят в етикета. Насипната риба е твърде рискова. В една обикновена касета някой търговци си позволяват да слагат различни риби. Едната риба е стояла пет часа в лодката, другата десет дни в мрежите, затова всичко трябва да мине контрол“, каза д-р Господинов.

По думите му във всяко предприятие и в тържището има добри хигиенни практики. "Има хора, които приемат рибата, окачествяват я, сортират я, подреждат я в търговски опаковки или в каси. Съответно поставят етикет, който показва кога е уловена и колко дни може да се продава в този вид. Рибата е свежа един-два дни, след това не може да се продава повече. Някои магазинери си позволяват като не продадат шараните, да ги изчистят, правят ги на шайби и ги замразяват. Нямат право на такива неща“, допълни д-р Господинов.

По думите му страната ни внася над 200 вида риба. "В нашето море се ловят 30-32 вида риба, от които само 10 вида имат по-голямо количество и по-голямо стопанско значение. Отглежданите във вътрешните водоеми сладководните риби са още 20-25 вида, т.е. ние отглеждаме около 60 вида риби и ловим в нашето море, а пазарът консумира над 200 вида. Калмари, сепии, октоподи, различните видове миди и скариди - всичко това се внася“, обясни д-р Господинов.

По отношение на износа той посочи, че в България има много добри предприятия и все още се водим страна с по-малко разходи при преработка. "За производство, за преработка на ишлеме и да изнасяме наша продукция сме търсена дестинация, тъй като нашите продукти са с по-ниска себестойност. Имаме много добри предприятия, с много добри машини. Вече около 15-20 години над 10 предприятия търгуват с цял свят, така че сме марка“, допълни д-р Господинов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ ЯМ МЕСО, ЗАЩОТО НЯМАМ ПАРИ
18
0
 
1
 
! Отговори
и ловец съм и ... преди 5 години
Като няма риба и ракът е риба.Само че няма и рак.
17
2
 
1
 
! Отговори
МАШИНОТРОН ЛОБОТОМОВ преди 5 години
Я ПА ЧЕ ВИ ДАМ ЕДНА ЛИГАВА ЗМИОРКА ДА СИ ПОИГРАЕТЕ СЪС НЕЯ ВСИЧКИ РИБИ ПЛУВАТ ВСИЧКИ РИБИ ПЛУВАТ САМО ПЪРЖЕНИТЕ ВЕЧЕ НЕЕЕЕЕ
16
3
 
11
 
! Отговори
Никулден е! преди 5 години
Рибка ще яде който има пари. Ние дето немаме, ще душим миризмата на печена сьомгичка от комшията. Та така....
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам пари за катък "Веселина", а вие за шарани пишете.
14
2
 
7
 
! Отговори
ал куропаткин преди 5 години
КИТ ............в черно море е забелязан кит
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ям риба,ям пилешко,телешко,свинско тн...
12
5
 
7
 
! Отговори
Azi преди 5 години
Ази съм на сьомга:))
11
3
 
9
 
! Отговори
робокОп преди 5 години
Шараните също трябва да са щастливи.
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 7 милиона шарани ще продават за Никулден шарани...
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За празника ще има риба в изобилие, обещаха от бранша"---А, пък банаи и портокали си имаме целогодишно-о-о! :)P.S. ...и тоалетна хартия! :)
8
3
 
21
 
! Отговори
Общ.Тоалетна преди 5 години
Продавам с голяма отстъпка шаран втора употреба
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А предъфкан няма ли да има?!Па и 8 да чини.
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А може и да не купуваме.
5
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
7 кинта във Варна на пазара,да си го ядат!!!!!! Хората в белите държави за празници намалят стоката и печелят от оборот, нашите пишман "бизнесмени" обратно, нищо че печелят мнохо по-малко! Сбъркана държава, сбъркани хора!
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По големите вериги от утре пускат готов изчистен шаран около 6-те лева, не се занимавайте с дери кожухарови по рибните пазари!
3
4
 
24
 
! Отговори
300 лева заплата преди 5 години
И копърката става шаран на Никулден.
2
2
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А пещерният протей на какви цени ще се продава?
1
5
 
29
 
! Отговори
Парижката Комуна! преди 5 години
От Бокономиката той вече е недостъпен поне за 45-55% българи