Учениците ни на челно място по... употреба на амфетамини

От "дизайнерска дрога" – тежки психиатрични разстройства
5 дек 2018 14:00,
44
Учениците ни на челно място по... употреба на амфетамини
Снимка: pixabay

Българските ученици и младежи остават на първите места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стероиди, според данни от последните проучвания за разпространение на наркотични вещества в страните от ЕС. Данните са от изследване сред тийнейджъри на възраст 15-16 години и на пълнолетни до 30 години.

Всеки трети от анкетираните е посочил, че поне веднъж в живота си е употребявал дрога, докато за останалите страни средните стойности са близо 2 пъти по-ниски. В 90% от случаите е използвана марихуана, а около 6% признават за амфетамини, метаамфетамини, екстази и кокаин. Първата употреба най-често е между 14 и 16 години.

Още по темата

Токсикологът от "Военна болница" - Варна д-р Мариета Йовчева е категорична: "Във "веселия чай" няма нищо нито весело, нито безопасно. Напротив, под термина "весел чай", "билков тамян" и други улични наименования се крие една изключително опасна нова група наркотици – синтетични канабиноиди.

Тези вещества са многократно по-високо отровни от канабиса. Токсичността на тези съставки, които се използват, т.нар. "весели чайове" и соли за баня е в много пъти по-висока от тази, която сме виждали при отравяния с марихуана и други производни на конопа.

Доктор Иван Добринов - психиатър в държавната психиатрична болница в Раднево, често се среща с тежките последствия от употребата на наркотици.

"Основно ги внасят от Китай тези субстанции. Регистрират ги като нещо друго и те преминават границата като соли за вана, като ароматизатори, тор за цветя или нещо друго. Най-често тук се пакетират разфасоват и разпространяват. Примерно, при синтетичните канабиноиди се внася бяло прахообразно вещество, което се разтваря в някакви разтворители тук на място и с него се накисват или напръскват някакви сушени субстанции, които могат да бъдат абсолютно безобидни - растението тамян, някакъв чай, а може да се обработи и марихуана, която допълнително получава по-различен ефект от химикалите", уточнява той пред БНР.

По думуте му това нещо се изсушава, пакетира и разпространява като смеси за пушене. В отделението има десетина души, попаднали там точно от синтетични стимуланти, включително с тежки психиатрични разстройства и тежка агресия.

Бивш наркозависим младеж сподели, че му е отнело над 5 години да спре да употребява дрога. Пристрастил се като ученик покрай приятели, но насладата от преживяванията продължила само първите няколко дни.

"България е една от малкото страни, в които се преследват жертвите на трафик на наркотици", казва д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация.

"В най-добрите системи по света нещата са съвсем обърнати – хората, които са жертви на трафика, законът не ги преследва, а напротив - те са партньори на държавата и държавата ги подпомага по много начини. По последни данни, които бяха изнесени неотдавна, над 80 000 млади души за последните 10 години са били осъдени за това, че са жертви и че са болни. Зависимостта е заболяване, което има своето МКБ! За първи път чувам някой да бъде осъден заради това, че се е разболял, а не да бъде осъден този, който го е всъщност разболял", допълва още Хасърджиев.

"Така младежите попадат капан и са третирани като престъпници, а не се търсят истинските източници на престъпността" предупреди Хасърджиев. Програмите за зависими също не са достатъчни, тъй като такива има само за зависимите от венозно прилаганите наркотици.

"За така наречените "парти наркотици", които масово се употребяват – кокаин, амфетамини, метамфетамини и новите синтетични наркотици - няма никакви програми".

Хасърджиев изтъкна, че често служители на реда причакват млади хора пред входовете на дискотеки и срещу съответна сума не ги задържат заради това, че са си купили дрога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Проф. Изгърбич преди 5 години
Все пак сме по нещо на първо място. Прогрес!
33
1
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
И какво едно дете ще научи по вероучение???Бог много те обича, ама иска другите да те тъпчат и ти да си беден. Ама иначе бъди добър.. Е с какво ще им помогне?? По-добре родителите да разговарят с детето на тая тема. Един поп какво ще каже???
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е случайно, това е част от войната срещу България!Унищожаваш здравеопазване, образование, дрогираш младите хора...............и край с една държава!!Кой го прави?Отговорете си сами................българите имаме много врагове, свои и чужди!!!
31
2
 
3
 
! Отговори
мишо бирочето преди 5 години
тиквата преизпълни петилетката. ашколсун *** ефенди...
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ПРАВОСЛАВНА БЪЛГАРИЯ родителите не искат децата им да ходят на вероучение. Резултатите са - самозаличаване.
29
5
 
5
 
! Отговори
www преди 5 години
На тази възраст децата в България послъгват в тези анкети. Зная го от моите деца. За да покажат колко са вече големи, пишат че са опитвали, но не са. Култура, възпитание.... такива неща. Дано да са преувеличани цифрите.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да ги убиват и наркоманите и дилърите.. Имам Братовчед полудя от амфетамини 18г. , той повече не е човек и е в тежест както на държавата 145лв. пенсия , и на семейството..
27
2
 
5
 
! Отговори
F преди 5 години
След като знаете тази статистика,защо наркотрафиканти,дилъри ит.н. разни управленци,свързани с тази мерзост,са още живи? Защо продължават да тровят децата на България? Какво биха направили управляващите за да спрат това? Знаете ли защо при Бай Тошо нямаше такова нещо??? Отговорете си сами...
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Не мога да повярвам,че това го казва лекар!!!Според лекарите спортистите се инжектират с протеини, креатин и кератин е едно и също.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учат се от мама и тате родени с мизерията на 80-те години и формирало се като личност в ерата на мутрите създадени от БСП 90-те години.Болшинството от връстниците ми още живее във времето на бухалките и адидас.
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 16Ако пък се поучим от световния опит ще разбереш,че е точно обратното.Но все пак тук още живеем в средновековието...
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
весели чайове" и соли за баня е в много пъти по-висока от тази, която сме виждали при отравяния с марихуана и други производни на конопа.- Кажете честно!Тази ''докторка'' може да си избърше дупето с дипломата защото няма такова нещо като натравяне с марихуана. Не мога да повярвам,че това го казва лекар!!!
22
11
 
4
 
! Отговори
наакан ватник преди 5 години
Важното е Русия да е добре !
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Използват допинг за олимпиадите. Трябва да ги проверяват.
20
7
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Ако се легализира дрогата дори в малки количества, замисли се колко наркодилъри ще лъжат, че това дето носят с тях е само за лична употреба. Те НЕ са толкова глупави да мъкнат със себе си наведнъж цялата стока. Бях свидетел преди години как посред бял ден пред църквата,, Св. Седмочисленици " момче на 15-16 г. за секунди извади пакетче с бял прах от джоба на якето си и я подаде на момиче на същата възраст, с нея имаше и момче, което му даде пари. Нямаше нито един полицай наоколо и те изчезнаха.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много обичам такива силни заглавия. Искам да попитам редакторите, коя е дрогата, по която учениците не са на челно място по употреба? (Изключваме алкохол и цигари, защото са легални)
18
5
 
18
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Така е по време на демокрацията. А през лошия комунизъм бяха на първо място по международни олимпиади.
17
3
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Аз да ти кажа в последните години новини за умрели от преяждане българи не съм чел. Дори на Нова Година. Даже четох преди малко, че българинът ядял по-малко. Народът според мен пие от мъка, а не защото е много щастлив.
16
4
 
17
 
! Отговори
До 15 от 12 преди 5 години
Който е загинал при пътен инцидент, много често е бил жертва на пиян или дрогиран шофьор. Много от тия катастрофи стават заради несъобразена скорост, защото шофьорът поради въздействието на наркотични вещества не е в състояние да мисли. Не знам какво общо имат комунистите дето ти се въртят в главата. Давам ти за пример Германия. Полицаите хванат ли шофьор без книжка, пиян да не спазва правилата, солена глоба. И не минава номерът,, Ама не знаех, ама другият път повече нямаТака че се замисли.
15
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тези вещества са многократно по-високо отровни от канабиса"... що за простотия при положение, че е доказано-алкохола и цигарите са по-отровни от въпросния канабис, а че половин развит свят го ползва за лекарство..., и тъй като в бг се преследват употребяващите го, младежите започнаха да употребяват "дизайнерски", защото не се ловят с тестове

Спонсорирани публикации