Първо – паметник на културата, после ?7,5 млн. и Бузлуджа като нова!

Преди всичко паметникът трябва да бъде обезопасен
6 дек 2018 09:15,
126
Първо – паметник на културата, после ?7,5 млн. и Бузлуджа като нова!
Снимка: архив, Investor Media Group

7,5 млн евро ще струва ремонтът на монумента на връх Бузлуджа. Сумата включва и направата на специален асансьор по пилона, за да могат посетителите да се наслаждават на гледката от 70-метрова височина, обявиха експертите на "Европа Ностра" и Европейската инвестиционна банка, които посетиха на място рушащата се вече 2 десетилетия стоманобетонна конструкция.

Сумата е съобщена във финансовите и технически доклади, изготвените от представителите на оперната звезда Пласидо Доминго, който е почетен президент на "Европа ностра", пише "Монитор".

Още по темата

Парите могат да бъдат предоставени от Европейския фонд за регионално развитие или от Кохезионния фонд, ако бъде изготвен проект, с който да се ангажира държавата в лицето на правителството.

Според авторите на докладите "паметникът Бузлуджа е уникално инженерно постижение" и "шедьовър на архитектурата и изкуството от явно европейско значение заради своята история, изключителни характеристики и многобройни възможности за ново предназначение".

Преди всичко обаче паметникът трябва да бъде обезопасен, което ще струва около €500 000, като тази сума може да бъде предоставена от републиканския бюджет като целева субсидия.

Комплексът трябва да получи и статут на "паметник на културното наследство от национално значение по българското законодателство".

Към този момент сградата е държавна собственост и се управлява от областната администрация Стара Загора.

Министерският съвет трябва да прехвърли собствеността на паметника на държавната институция, която ще носи отговорност за изпълнението на проекта и за стопанисването му. Най-вероятно е, това да бъде министерство на културата, а друга възможност е това да бъдат старозагорската областна администрация или общината в Казанлък, уточняват още авторите на докладите.

Според тях предоставянето на концесия или прехвърлянето на частна фирма не е препоръчително макар на по-късен етап това можело да стане.

"Изисква се при изготвянето на проекта да се има прагматичен подход и модернизиране спрямо актуалните стандарти и очаквания, но и запазване на духа на оригинала. Основните комунистически символи (например звездите, текстът на основната фасада, медальонът на тавана в централната зала и мозайките) трябва да бъдат запазени заради тяхната архитектурна стойност и художествено майсторство, но не трябва да се възстановяват", са казва още в заключените на експертите.

Те подчертават, че при интерес от страна на българските власти "EIB JASPERS" (независим екип, специализиран в подготовката на качествени проекти за финансиране от ЕС) би дал безвъзмездна техническа помощ за подготвянето на документите за кандидатстване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този паметник на културата е български архитектурен шедьовър,архитекти от чужбина са идвали да го разглеждат,заснимани са и музикални клипове от хора от чужбина в него,чужденците също искат да го запазят,само някакви примитивни същества,не разбиращи от уникална архитектура и мозайка искат да го разрушат.Може и пари да се изкарват след реставрацята на чинията,като атракция.Не мога да разбера,защо българите искаме да си разрушаваме паметниците,а чужденците си пазят историята и архитектурата
87
5
 
3
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
Това, което предлагат авторите е все едно след ВСВ в Германия да искат запазване на "културното" наследство, оставено от Хитлер и компания. Няма такава наглост като комунистическата, особено в желанието им " да се запазят символите..". Паметникът беше построен с "доброволни" дарения от народеца, като ни удържаха по 5 лв от заплатата и ни даваха марка за спомен. Доколкото си спомням има и закон, забраняващ пропагандиране на комунистически символи, а режимът бе обявен за престъпен.
86
4
 
4
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Чуват е хленчове и плач за пенсии.Ами ,ако всичко не беше приватизирано,разрушено и разграбено щеше да има.Второ 15 милиона ,който някои сънуват ще стигнат точно да един месец пенсионерите да получат едно еднократно ,подчертавам за не разбралите с минимални когнитивни възможности ,еднократно увеличение някъде към 6,5лв
85
5
 
8
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Можеше БСП да хвърли 2 млн. евро за телевизия а не може за паметника? Бяха си играли и на правителство не малко години и пак нищо не направиха. Даже им го бяха дали даром да си го оправят. И пак нищо. И сега трябвало държавата да им се занимава с глупостите? Аз викам да го срутят та да не остане нищо от него. Като тези дето уж трябва да се най-заинтересовани да се грижат за него не дават и пукната стотинка а харчат милионни евро за телевизия да се срива и да спрат да не занимават с глупости!
84
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Паметници като този монумент на безумието, както и всички символи на руско-съветската окупация са позор за народа ни и трябва по-скоро да се съборят!В противен случай няма смисъл да се мислим, че сме свободен народ!
83
4
 
7
 
! Отговори
ДЕМ преди 5 години
До БСП-жалкаАко знаем, че след като я оправят ще се качат всички на нея и ще отлетят, мисля, бая народ ще се впрегне в оправянето на чинията.
82
5
 
8
 
! Отговори
Portugal преди 5 години
Грозотия. Това е този "паметник на културата". Пари за пенсии за хората няма, но за комунистически грозотии винаги ще се намерят.
81
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП няма нищо общо със социалистическите партии в Европа, които се борят срещу неравенствата. БСП е руска партия от комунисти и крадци. БСП е ксенофобска, популистка и няма нищо общо с ценностите на ПЕС. БСП се кланя на диктатори (Живков), БСП се кланя на болшевиките, които са избивали социалистите в България и Русия - факт. БСП е безродническа партия и трябва да бъде изхвърлена от ПЕС.
80
8
 
13
 
! Отговори
Дядо Петър преди 5 години
Една рота сапьори ще е много по евтина. И ефективно.
79
8
 
14
 
! Отговори
митрофан преди 5 години
Как може да се заделят пари за такава грандоманска простотия.Този монумент ще гълта за подръжка всяка година.Нека бъде прехвърлен на БСП/без земята под него/.и те да си го правят каквото искат с парите на партията.Ревем че няма пари в бюджета а ще се дават пари га глупости.
78
7
 
10
 
! Отговори
www преди 5 години
Чинията на Бузлуджа е проектирана с цел да поеме творческите напъни на червената интелигенция. Да си я ремонтира др.Нинова и да си я ползва по предназначение.
77
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари за пенсии няма, но за Бузлуджа ще се намерят 15 млн лв.Честито на пенсионерите!
76
4
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
До садсдсадсадсаАз съм един от бащите , може да се ремонтира за да носи кинти , но не трябва повече да има нищо общо с БКП-то , анадънма ??????
75
2
 
18
 
! Отговори
БСП-жалка преди 5 години
БСП собствената си чиния на Бузлуджа не могат да поправят, пък щели България да оправят. Кой луд ще им повярва ?
74
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се прави по времето на правешката принцеса, която беше видна окултистка. Замислено е като място за окултни сатанински ритуали. Такова варварско светилище няма място в християнска държава.
73
13
 
8
 
! Отговори
садсдсадсадса преди 5 години
Хората правят пари и туризъм, а тия взривове искали. Какво пречи да се инвестира и после да влизат пари от туризъм.Не забравайте, че майките и бащите ви са били същите като тези които плюете!
72
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реставрация ли?! Не реставрация, а тротил му трябва.
71
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веднага се включвам в подписка за премахване. Това е позор за Балкана.
70
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подписка да го премахнем! Стига ни и соц.културата по градовете! Ако има партия с искане за премахването ще гласувам за нея!!!
69
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е да де, за да могат да си провеждат конгресите и да го превърнат в място за поклонение! Шедьовър,ха ха! А гледката е от Шипка!