Първо – паметник на културата, после ?7,5 млн. и Бузлуджа като нова!

Преди всичко паметникът трябва да бъде обезопасен
6 дек 2018 09:15,
126
Първо – паметник на културата, после ?7,5 млн. и Бузлуджа като нова!
Снимка: архив, Investor Media Group

7,5 млн евро ще струва ремонтът на монумента на връх Бузлуджа. Сумата включва и направата на специален асансьор по пилона, за да могат посетителите да се наслаждават на гледката от 70-метрова височина, обявиха експертите на "Европа Ностра" и Европейската инвестиционна банка, които посетиха на място рушащата се вече 2 десетилетия стоманобетонна конструкция.

Сумата е съобщена във финансовите и технически доклади, изготвените от представителите на оперната звезда Пласидо Доминго, който е почетен президент на "Европа ностра", пише "Монитор".

Още по темата

Парите могат да бъдат предоставени от Европейския фонд за регионално развитие или от Кохезионния фонд, ако бъде изготвен проект, с който да се ангажира държавата в лицето на правителството.

Според авторите на докладите "паметникът Бузлуджа е уникално инженерно постижение" и "шедьовър на архитектурата и изкуството от явно европейско значение заради своята история, изключителни характеристики и многобройни възможности за ново предназначение".

Преди всичко обаче паметникът трябва да бъде обезопасен, което ще струва около €500 000, като тази сума може да бъде предоставена от републиканския бюджет като целева субсидия.

Комплексът трябва да получи и статут на "паметник на културното наследство от национално значение по българското законодателство".

Към този момент сградата е държавна собственост и се управлява от областната администрация Стара Загора.

Министерският съвет трябва да прехвърли собствеността на паметника на държавната институция, която ще носи отговорност за изпълнението на проекта и за стопанисването му. Най-вероятно е, това да бъде министерство на културата, а друга възможност е това да бъдат старозагорската областна администрация или общината в Казанлък, уточняват още авторите на докладите.

Според тях предоставянето на концесия или прехвърлянето на частна фирма не е препоръчително макар на по-късен етап това можело да стане.

"Изисква се при изготвянето на проекта да се има прагматичен подход и модернизиране спрямо актуалните стандарти и очаквания, но и запазване на духа на оригинала. Основните комунистически символи (например звездите, текстът на основната фасада, медальонът на тавана в централната зала и мозайките) трябва да бъдат запазени заради тяхната архитектурна стойност и художествено майсторство, но не трябва да се възстановяват", са казва още в заключените на експертите.

Те подчертават, че при интерес от страна на българските власти "EIB JASPERS" (независим екип, специализиран в подготовката на качествени проекти за финансиране от ЕС) би дал безвъзмездна техническа помощ за подготвянето на документите за кандидатстване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да се преустрои в паметник на комунистическия позор. Там да се изложат снимките на всички ***, престъпници и българомразци от терористичната шайка БКП, от Димитър Благоев до Андрей Луканов.
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** да се качва на чинията заедно с дружките и, и да отлита към някоя друга галактика.
26
7
 
7
 
! Отговори
До-23 преди 5 години
Стой си у вас и пиши глупости ти си от тези *** които не ценят труда на хората.Казва се на Български хайлазин.
25
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този паметник трябва да се събори.Никакви реставрации, никакви пари в него.
24
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За реставрация и дума не можа да става. Това е паметник на престъпна идеология. Идеята за издигане на статуя на Хаджи димитър е добра.
23
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не ви кара да ходите да го гледате, бе! За какво виете?
22
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като първокласник през 1970 г. управляващите болшевики ни събираха по 1 лев от всяко дете за това уродливо творение! От родителите ни искаха по 5 лева!
21
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там е клозет и такъв трябва да си остане.
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чинията трябва да се срути!Пилонът трябва да е в основата на 70-метрова статуя на Хаджи Димитър със знаме и пушка в ръцете! Да се осветява нощно време и да се вижда от двете страни на Стара планина!Живи е той, жив е! Там на Балкана, ...
19
2
 
17
 
! Отговори
нямат срама преди 5 години
Като прочетох Коза Ностра и предположих че сигурно Стефан Данаилов иска да подведе българския данъкоплатец да съхрани социалистическия идол. Навремето като ученици събирахме кестени и вторични суровине за да построят комунистическия идол.Сега ще говъзстановяват /срещу което не възразявам, защото и аз съм полагал труд/, но възразявам срещу запазването на символиката.БСП трябва да се финансира сама и да не лежи на гърба на народа!
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От НЛО-то можеха да изкарват пари, но кой, кой, кой бе кой?Мавзолея също щеше да е атракция за туристите, макар и без мумията. Една восъчна фигура и давай 30лв вход
17
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко това е пунта-мара и е инициирано от БСП. Толкова пари да хвърлиш на вятъра може само психичноболен човек. Предлагам тези пари да се дадат на пенсионерите и смелит майки с увредени деца .
16
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това нещо трябва да го разрушат.
15
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека бъде възстановен, няма лошо. Ще влезе в туристическите маршрути. И на чужденците ще им е интересно да го разгледат, защото наистина е шедьовър като архитектура.
14
6
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Неолибералните и демократични Мумпени и откровени деДенерати ще нададат нистов вой.Просто хората от Европа оценяват строителния шедьовър изграден преди повече от четиредесет години.Ако сега беше изграден ,вече щеше да е паднал ,както се случва в момента с Дунав мост 2 и новопостроените участъци на транспортните недоностчетата наречени магистрали .То само с крадене нищо качествено не може да бъде построено
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И накрая някой качулат културен активист говорещ на "бате" ще напише трибуквеното наименование на органа между краката си... Ценности, какво да ги правиш...
12
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшива новина. Никой няма да даде и една стотинка за тоя болшевишки обор.
11
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Паметникът е доста интересен и е небезизвестен в и чужбина. Съгласна съм, че паметниците не бива да се махат, а що се отнася до комунистическите паметници, ако тръгнем да ги бутаме, трябва да бутнем половината държава.
10
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива места трябва да се премахват защото се превръщат в свърталище на комунисти, русофили и други антибългарски ***.
9
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не ми звучи баш-таман, инициативата смрди на БСП. Хубаво, мозайките да оставят, но гнъсните комунистически символи защо. Наистина, не е зле някакъв атракцион да се направи, например летяща чиния, но защо пък да се въздига този *** в паметник на културата и то национален, моля ви се. На какво, на кого. Ако щат да го дадат безплатно на някой безнесмен да направи хотел, музей, планетариум и т.н.