Парадокс: Работим от зори до залез, а все пак обедняваме!?

В Бюджет 2019 липса ефективност, не е добре структуриран
Обновена: 7 дек 2018 14:34 | 7 дек 2018 11:00,
253

Живеем, за да работим, или работим, за да живеем? По последни данни на "Евростат" се оказва, че 1/5 от парите ни отиват за храна, а още толкова даваме за поддържането на дома.

"Статистиката на "Евростат" не ми е ясна. Българинът дава 1/3 от доходите си или 11 860 лв. годишно за храна, напитки и бит. Тенденциите са неприятни. Разходите растат по-бързо от приходите. Това означава, че ние обедняваме. Расте обслужването на жилищата и транспорта. Има ръст на данъците и осигуровките. 19,7% от парите на българите отиват за жилища, а в Европа плащат повече, но останалите разходи са им по-ниски", коментира финансистът Мика Зайкова.

Още по темата

На фона на тази песимистична картинка икономистът Стоян Панчев изтъкна в студиото на "България сутрин", че храната все пак поевтинява.

"По-голям процент от приходите – 54% идва от заплати, а не от преразпределение от държавата. Разходите за дрехи намаляват. Твърде бавно стигаме Европа и затова не се усеща. Има сектори, в които дори нищо не се случва. Да вземем пенсионерите – тях инфлацията ги съсипва. Пенсионната система е механизмът, чрез който трябва да можем да спестим най-много. Трябва да имаме лична сметка, по която да ни се пазят парите. Всеки може да си провери колко пари са спестени", отбеляза той.

Според Мика Зайкова в Бюджет 2019 липсва ефективност. Тя твърди, че ако в приоритетните области имаше програмни бюджети, то парите щяха да бъдат похарчени далеч по-смислено.

Макар че и двамата гости посочиха, че България изнася суровини и части, Панчев подчерта, че все пак и произвеждаме, но не достатъчно, за да се усети.

"Българските предприемачи си вършат работата, но имаме проблем с публичната част. Но реформи се правят в първите 1-2 години на мандата", завърши той разговора пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
14
 
! Отговори
Берачът на ягоди преди 5 години
Няма нужда да работиш - живееш на помощи.И не е хубаво да имаш нищо - нито къща, нито кола, нито жена. Няма какво да ти вземат.Бездомен и беден най-добре, няма какво да ти вземат!
29
20
 
12
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Хората без образование и умения в България, винаги ще са бедни. България е бедна държава. Това да си общ работник и да си живееш добре както в Германия, никога няма да го има. Нямаме износ, нямаме нефт, нямаме нищо. Разберете го това. За да оцелееш тук, трябва да се развиваш постоянно.
28
16
 
16
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
Кой не скача е червен !!! Наскачахте ли се,наскачахте ли се ??? Вече имате банани !!! Имате тоалетна хартия !!! Имате и луканка...,,Маджаров,, ,38 лева килото !!!Апнувайте от нея и да ви е сладко....
27
27
 
12
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Работя 6-7 часа на ден и изобщо не се чувствам обеднял.
26
2
 
43
 
! Отговори
Моля? преди 5 години
Къде по-точно "поевтинява храната", че не ми е ясно? Ние защо не го виждаме това? Пълни глупости!!! Българите, които се върнат от чужбина за малко тука, всички споделят, че храната ни е адски скъпа, сравнена с Европа. Факт.
25
4
 
8
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
Аз раотя тогава и само тогава когато надникат ми е над 250лв а иначе си работя само за мое лично удоволствие и нужди
24
1
 
22
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Това е защото олигарсите все повече забогатяват.
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До къде поевтинява,От седмица така са надули цените на коледните храни в супермаркетитеЯ ми обясни какво е коледна храна, че аз за такава не съм чувал.
22
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как няма да обедняваме,като цените на жилища,битови уреди,бензин,храни и дрехи,ток,парно,вода непрекъснато растат,а заплати и пенсии са замръзнали или пълзят с темпове на костенурка
21
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Вижте ддс-то на храните в другите държави и в БГМи гледам, гледам и виждам, че в Гърция е 24%.Септември месец беше толкова.Де да знам, може да са го намалили.А бензина тогава беше 3.30.
20
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простата тиква толкова може,както и тия покрай него!Рева,тръшка се за Южен поток,направи невъзможното,но го спря!Сега пак седупи ня Русия,дупи се на Меркел,на Тръмп,започна и на арабите,но никой не му вярва и не го приема на сериозно!Некъдърност и простотия до шия!38
19
3
 
23
 
! Отговори
къде поевтинява, преди 5 години
та да отида да си купя, Панчев? Онази, която сипват на вас в хранилките за НПО-тата може и да е по-евтина покрай новите грантове, но за честните българи нещата са все по-трудни. От седмица така са надули цените на коледните храни в супермаркетите, че започвам да свързвам празниците с тревога, а не с радостно очакване.
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте ддс-то на храните в другите държави и в БГ, трябва да има диференциални ддс, за храни лекарства и горива! Макс 9% за храна! Ама чиновничетата ще трябва да понамалеят, май?!?!
17
6
 
28
 
! Отговори
Връл червен комунист преди 5 години
Ама бабуина Боко ви намали бензина с 29ст. и мирясахте!А че цени високи, заплати ниски и гербясовете крадат с клептоманска страст.. няма проблем.!А киселото зеле стана пръжки и рикия като има чакай ти революции?!
16
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Работим от зори до залез, а все пак обедняваме!?"Това означава, че ХОДИТЕ НА РАБОТА, но НЕ РАБОТИТЕ !
15
4
 
26
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Работещите бедни нов сезон очаквайте и Работещите мъртви скоро по умрел ТВ
14
5
 
26
 
! Отговори
вълчи времена преди 5 години
Борисово време !
13
5
 
57
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Скоро една икономистка писа че : "България е инвестиционна пустиня.." От друга страна - ако увеличат МРЗ и последната мутра у нас ще затвори "бизньеса" си - защото ако печалбата му падне под 100% - значи се е прецакал.България е държава със затихващи функции...на път демографски да стане първата ромскотурска държава в Евросъюза!Харесва ли ви ... или не... такива са фактите!
12
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Овце, намалиха ли ви цената на сеното?
11
5
 
40
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Ние може да обедняваме, но нашите шефове за сметка на това стават все по-богати и по-богати. Може би е време да се вдигнем и да ги изметем? Франсетата действат ние все още спим.