Българинът живеел по-добре. Преди 10 години било по-зле!

Месечната издръжка на човек по-висока с до 110 лв, каза Константинов
Обновена: 11 ное 2018 15:04 | 11 ное 2018 09:30, Петя Славова
279
Българинът живеел по-добре. Преди 10 години било по-зле!
Снимка: БТА

Горивата в България поскъпнаха с близо 20% за година, макар цената на суровия петрол да е скочила с по-малко от 5 на сто. Увеличението на газа, дизела и бензина вдига разходите на производители и търговци. Кои стоки и услуги ще поскъпнат в резултат на по-високите цени на горивата.

Според разчетите на енергийния регулатор увеличението ще е средно с между 2% и 9%. Най-сериозен скок се очаква в Пловдив и София. Най-евтино ще бъде във Варна. Увеличението при тока е по-ниско - около 2 %.

Сметките показват, че с увеличението на цените ще се вдигне и месечната издръжка на човек -  между 70 и 110лв., като по последни данни средната работна заплата в големите градове е за София – 1518 лв., Стара Загора – 1101, Варна – 1060 лв. в малките градове – например Видин – средната заплата е около 740 лв.

Още по темата

"С 3000 лева на месец четиричленно семейство би могло да живее нормално", смята проф. Михаил Константинов.

"Това е границата. Общо взето долната граница е 600-700 лева на човек", добави той пред Нова тв.

В момента в София има по-голяма плътност на автомобилите на глава от населението, отколкото в европейските градове и освен това ние "търкаляме" в момента 3,5 автомобила при 6 млн. активно население.

"Това е потресаващо число. Голяма част са стари автомобили, които малко се карат, но всички големи градове са задръстени от автомобили", каза още той.

По думите му в България все още е голям процентът на укритите доходи.

"Първо има скрита икономика. По най-ниски оценки е 25 на сто, но вероятно е малко повече. Това показва, че нашите доходи са поне с 25 на сто по-високи. Вярно е, че това не отива при всички еднакво. За съжаление, много заплати се плащат в пликове под масата, без да минават през облагане с данъци, което по-нататък става тежко, когато човек трябва да се пенсионира", уточни проф. Константинов.

По данни на Института за енергиен мениджмънт отоплението с климатик, дори само на скъпата дневна тарифа вече е два пъти по-евтино отколкото с парно. Ако разчитаме на климатика през студените зимни дни, отоплението излиза около 5 стотинки за киловат час, а с централизирано парно е 11 стотинки.

Хранителните продукти също поскъпват. Първият скок в цените се усети още през лятото при хляба – между 10 и 15 стотинки. Като може да има повторно увеличение през идващите зимни месеци – до 3%.

Очакваният ръст при месото и колбасите е 2-3%. Сиренето, млякото и кашкавала с 3-4 %.

Само за една година цените на храните в България са скочили с 25%. Търговците прогнозират ново 5% увеличение на цените на хляба, млякото и месото в началото на 2019-та.

"Почти една четвърт от храната я изхвърляме, което е безобразие. По данни на "Евростат" стандартът на българина преди 11 години беше една четвърт от средноевропейския. В момента нашия стандарт е 52% от средноевропейския, т.е. ние повече от два пъти сме увеличили нашия стандарт и то при положение, че те не са стояли на едно място, т.е. България се развива изключително интензивно с обобщени показатели. Това, че много хора не го усещат лично и искат още, за което са прави, е друго нещо", посочи още Михаил Константинов.


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не по-зле, преди 10 години беше тотална мизерия.За човек с много пари имахме този, който можеше да си купи нови гуми за колата.
246
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Една лъжа и хиляда пъти повторена си остава лъжа, разберете! Особено пък тази лъжа, че българинът живеел по-добре. Престанете да я повтаряте, че ставате жалки!
245
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"...По данни на Института за енергиен мениджмънт отоплението с климатик, дори само на скъпата дневна тарифа вече е два пъти по-евтино отколкото с парно..."
--------
А някой от въпросния институт да се е изказал колко ще издържи ел.инстлацията в някаква средна многофамилна жилищна сграда, когато всички си пуснат по-евтиния климатик? И евентуално колко ще струва нейната подмяна? А тази на оборудването в най-близкия трафопост?

Все тъпи въпроси, които едва ли се отчитат при подобни проучвания.
244
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
абе вместо рубрика "топ новини" трябваше тези инсинуации и лъжи да ги наредите в рубрика "Топ партенка" или "Фейк медия".
Наслагали глупости като колко било лошо при Тошо и как било прекрасно сега?!?
Абе кой ви вярва, нали всеки има свой гръб и доста хора още са живи от онова време?
Изчакайте да минат едни 100 г от тогава, пък после лъжете на воля.
243
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То се вижда колко е било по-зле преди 10 години.
Тогава повече хора ли се самозапалваха от сега?
Тогава повече хора ли пропадаха а някои дори умираха в асансьорни уредби?
Тогава повече ли пияни без книжки предизвикваха катастрофи и убиваха невинни хора по пътищата?
Тогава повече ли мъже избиваха целите си семейства заедно с децата и се самоубиваха (естествено със законно притежаван пистолет)?
Май не точно?
Но всичко е точно! - казват лъжците от ГРОБ.
242
2
 
3
 
! Отговори
ники преди 5 месеца
Вярно комунистите преди 10 години живееха по-добре и за радост това вече не е така.
Останалите хора сега живеят по-добре, а наследниците на комунистите мрънкат, че вече са ги свалили от хранилката.
241
5
 
5
 
! Отговори
Oleee преди 5 месеца
С всяка изминала година живеем все по-зле и по-зле! А преди 10 г. спрямо сега, бяхме много по-добре! Но, явно тоя говори за себе си и оялата се гербаджийска върхушка!
240
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българите живеят добре и понеже животът е прекрасен пазаруват в Одрин защото имат стандарт! Хахахаха....
239
4
 
5
 
! Отговори
Анализатор преди 5 месеца
Може да се каже и така. Щом в петък вечер във Варна беше НЕВЪЗМОЖНО да си намерим маса в нито едно заведение, значи хората не все пак не живеят толкова зле.
238
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И защо сравнявате потребителската кошница само "преди и след "управлението" на мутрата Бойко? И вие сте една медия!
237
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Напълно нормално - сравнявате с първата година от Глобалната финансова криза...
236
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
фалшиви новини, в Стара Загора средната заплата е не повече от 700-800
235
1
 
19
 
! Отговори
Една пречеща пенсия преди 5 месеца
Къде са мин пенсии от 500 лв и мин заплати от 1000 лв обещани от "патриотите"?
234
3
 
14
 
! Отговори
Инфо преди 5 месеца
С 1000 лв заплати сме стабилно бедни, а под нея стабилно мизерни. Заплатите минимум трябва да започват от 2000 лв и нагоре. Как ще се развива икономика тук с работещи бедни, стана държава от Четвъртия свят. Първата!
233
7
 
21
 
! Отговори
С 1000 лв преди 5 месеца
Преди 10 г. се живееше добре, не стигаха за всичко, а сега не стигат за нищо!
232
2
 
22
 
! Отговори
До инжинера преди 5 месеца
Приятелче това че си си спасил д то нищо не значи.Наскоро имаше статистика колко хора в БГ взимат над 2600, ами около 100 хиляда.Хаиде и 1 милион да взима над хиляда и кво...Аз взимам над 1000 само че родителите ми са с по 230 лв пенсия(след над 43 години тр.стаж всеки) помагам, имам дете.И като почнат едни такива като тебе да обясняват как с работа ставали нещата.Ти добре а другите да мрат ли .В държавата има нужда и от строители,чистачки и стругари и те не искат да са работещи бедни
231
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Понякога и най-умният си е малко прост. Вече забравих откъде е дошла тази фраза, но аз я казвам за проф. Мишо Константинов.
А Марк Твен е казал, че има три вида лъжа: първият - користна лъжа, вторият - да развеселиш околните и третият се казва статистика. Та какво да искаме от статистик...
230
4
 
22
 
! Отговори
Инженер към инженера преди 5 месеца
Повишил съм сиквалификацията.Отделно работя по специалността и владея четири езика.Знанията придобити от университета ми помогнаха,но за съжаление развитието в България беше невъзможно.Няма производство и бюра,които да плащат достатъчно за R&D.За това отидох в страна,където имаше.Тези пъпеши на власт разбиха и малкото останала икономика.Отделно не правят нищо да принудят работодателите да плащат на хората.И за това напускаме.За един мениджър кадрите са най-голямото богатство! Не и в България!
229
4
 
27
 
! Отговори
Тео преди 5 месеца
Пълна демагогия. Тези явно се надяват, че ако повторят една лъжа хиляда пъти ще стане истина. Не, драги! Положението в България е трагично - една трета от работоспособното население избягахме в чужбина, една трета живеят на социални, а другата една трета трябва да работи за трима и да живее със 700 лева заплата на човек. Цените на стоките от голямата потребителска кошница за 10 години са се увеличили с над два пъти - заплатите - с около 20%. Много добре стои България, няма що!
228
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До инджинеря

Братле... След 8 Годо и в у иверситет и по е5 курса за ореквалификации, ми пусна, да е мога да докарам и 2800 лева, а разни да ми казват, как "у Бегиту" 1500 лева било огромна заплата.