Парадокс: Работим от зори до залез, а все пак обедняваме!?

В Бюджет 2019 липса ефективност, не е добре структуриран
Обновена: 7 дек 2018 14:34 | 7 дек 2018 11:00,
253

Живеем, за да работим, или работим, за да живеем? По последни данни на "Евростат" се оказва, че 1/5 от парите ни отиват за храна, а още толкова даваме за поддържането на дома.

"Статистиката на "Евростат" не ми е ясна. Българинът дава 1/3 от доходите си или 11 860 лв. годишно за храна, напитки и бит. Тенденциите са неприятни. Разходите растат по-бързо от приходите. Това означава, че ние обедняваме. Расте обслужването на жилищата и транспорта. Има ръст на данъците и осигуровките. 19,7% от парите на българите отиват за жилища, а в Европа плащат повече, но останалите разходи са им по-ниски", коментира финансистът Мика Зайкова.

Още по темата

На фона на тази песимистична картинка икономистът Стоян Панчев изтъкна в студиото на "България сутрин", че храната все пак поевтинява.

"По-голям процент от приходите – 54% идва от заплати, а не от преразпределение от държавата. Разходите за дрехи намаляват. Твърде бавно стигаме Европа и затова не се усеща. Има сектори, в които дори нищо не се случва. Да вземем пенсионерите – тях инфлацията ги съсипва. Пенсионната система е механизмът, чрез който трябва да можем да спестим най-много. Трябва да имаме лична сметка, по която да ни се пазят парите. Всеки може да си провери колко пари са спестени", отбеляза той.

Според Мика Зайкова в Бюджет 2019 липсва ефективност. Тя твърди, че ако в приоритетните области имаше програмни бюджети, то парите щяха да бъдат похарчени далеч по-смислено.

Макар че и двамата гости посочиха, че България изнася суровини и части, Панчев подчерта, че все пак и произвеждаме, но не достатъчно, за да се усети.

"Българските предприемачи си вършат работата, но имаме проблем с публичната част. Но реформи се правят в първите 1-2 години на мандата", завърши той разговора пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работещите -бедни.Това го знаеме.
49
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрограмистЪтОмръзна ни от вас, програмистите, членове на ГЕРБ! Налазвате всяка тема за доходите с хвалби колко сте платени.Темата не е за ИТ. Темата е за всички други сектори, в които положението е критично.Ако остане на ИТ и администрацията да крепите държавата, тя да е фалирала отдавна. Не произвеждате и стотинка добавена стойност.
48
1
 
24
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 5 години
Държавата държи всички лостове и механизми, които могат да увеличат доходите и пенсиите, но това не е в техен интерс, защото ще им намали кражбите, а те са свикнали да живеят мнооого на широко. Прокарват лобистки закони и тъпчат офшорките а бизнесът постоянно им снася. За това сме на този хал. Екскурзийките и луксозните почивки + безплатните апартаменти от къде им идват?
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой работи *** какооо!Да работят мигрантите в Германия, ний сме свикнали с пръсти да щракаме и де шо има кражбА!
46
7
 
2
 
! Отговори
Let преди 5 години
Преди 15 години разходите за храна бяха 38%.
45
6
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Социализма ви остави собствени жилища,но уродливия капитализъм ще поправи това.
44
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обедняваме,защото много се краде-от горе до долу.Кой каквото може и колкото може.След това идват некадърните и мързеливите-вижте само как се строи и ремонтира и ще ви стане ясно за какво става въпрос.Останалото е следствие на дотук изложеното.
43
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При жан Виденов колко бяхме богати а?милионери, милионери.
42
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
И пак изчисленията са на база средна раб. заплата.А кога ще пишете за хората с мин.раб.заплата?Там данните са плачевни.За година доходите са 6 120лв.Обедняването е още по стряскащо,затова ли избягвате да пишете за тези хора?Докато не се изравни мин.раб заплата с тази в ЕС,все ще сме бедни,и ще бягат младите на запад.Бизнеса е виновен за това,Протестите трябва да са насочени към тях,най вече.
41
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ще е така докато не си продадете всичките имоти и заживеете под наем както в демократичните държави.какво е това беден с два апартамента макар и наследствени.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук са работещите бедни от колективния трудов договор.
39
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Моля?И не само по-скъпа е храната ами и по-кофти
38
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обедняваме, защото МРЗ се държи изкуствено ниска в угода на работодателите. А масовата РЗ в провинцията е МРЗ. Колкото и да лъжат медиите и управляващите, че доходите растяли, доходите не растат. Растат цените.
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обедняваме,а други богатеят! Дерат по няколко кожи на месец!Дерат до кокал! АМА ДА ПИТАМ ТИЯ"ЗАСПАЛИТЕ"- ДОКОГА?
36
14
 
4
 
! Отговори
мрън мрън преди 5 години
До преди два месеца се хвалихте с почивки в Гърция сега ревете, айде малко по-сериозно
35
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капитализмът иска резултати, а не "Работим от зори до залез" !Спрягането на глагола "ЧАКАМ" от зори до залез, не е РАБОТА !
34
2
 
8
 
! Отговори
СИВ преди 5 години
"Пенсионната система е механизмът, чрез който трябва да можем да спестим най-много. Трябва да имаме лична сметка, по която да ни се пазят парите. Всеки може да си провери колко пари са спестени", отбеляза той."Нали за това в момента пенсионерите са бедни, защото системата от времето на соца е солидарна, не е капиталово натрупваща. Едва ли някой ще мрънка и ще иска да се осигурява на минимума, ако значе, че удръжката за пенсия днес ще я ползва като стане на 67-70 години и ще получава съшия дохо
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкараш едни пари - като те удържат данъците и платиш сметките, за теб нищо не остава.
32
12
 
8
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
За такива посткомунистически *** иде реч - вече трябва да работите за да ядете!Активни борци...партизани...и всякаква подобна измeт - си живеехте като бели чepвеи на мъpша!Тоалетната хартия и бананите ви са трън в очите .. да изпукатe до един от глад - и все ще е късно!
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗа храната иде реч, кое не разбра? Виж пак !