Производителите: Хлябът и месото поскъпват след Нова година

Очакванията са за тежка година, пълна с предизвикателства
13 дек 2018 10:45, Елка Василева
154
Производителите: Хлябът и месото поскъпват след Нова година
Снимка: архив, Reuters

С около 4-5% ще поскъпнат месните продукти след Нова година, заяви пред БНР Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите.

"15% от нашите производствени разходи са електроенергия. Няма как при предстоящото повишаване - от 80 лв. в момента ще стане 105 – 110 лв., след Нова година няма как да не поскъпнат", посочи той.

Урджанов подчерта, че и към момента в бранша се стремят да свият разходите. Все пак той се надява да няма фалити на фирми.

Още по темата

"За нас е важно да няма шокови и непредвидени поскъпвания. За нас това са непредвидени разходи. Очаква ни една тежка и непредвидима година, ако продължаваме по същия начин. То не е само тока, очакваме цената на газа, тол такси, винетки и какво ли още не", каза Урджанов.

На този етап не е обсъждан протест на месопреработвателите.

"Чака ни изключително тежка година, пълна с предизвикателства", каза от своя страна и Марияна Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Производителите казват, че именно те ще усетят най-сериозния удар. 10% от стойността на всяка закуска и всеки хляб е електрическа енергия.

"При всички случаи, даже поглеждайки върху Бюджет 2019, където има заложена около 4% инфлация, става ясно, че стандартът на живот в България от гледна точка на цените ще продължи да гони европейските такива. Въпросът е ние да удържим като бизнес и да се опитваме да покачваме заплащането на работниците. Независимо, че хлебарите се превърнаха в защитена професия, желаещи да работят в бранша трудно се намират", каза Кукушева.

Тя подчерта, че тази година цената на брашното се е повишила с 35%.

"Цената на енергията ще се отрази и при мелничарите и тези 35% към днешна дата очакваме да бъдат коригирани с посока нагоре от 1 януари", обясни Кукушева.

Тя също се надява да няма фалити на бранша. По думите й едва ли ще има и протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35Na zapad hlqba e 2 evro no zaplatata e 4 hilqdi leva a v BG zaplatata e ot 500 do 1000 lv
42
1
 
20
 
! Отговори
месара преди 5 години
на кой му пука, хората ядат стабилност и евроценности. Продължаваме напред с герб да пълно унищожение или пробуждане, зависи кое дойде първо
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодаря ти много Бойчоооо ! И за излишъка , който го няма и за скъпотията , която я има !
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има вече калкулатор за новите данъци. Както писах преди време, данъци на автомобилите са скочили с повече от 100% , а не както твърдяха някои разбирачи , че ще е само пет лева. Нека дойдат и сметките за вода и парно.
39
2
 
2
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Глей сега... Я давам по 70 лева на месец за месо ! Нема отдека да намера повече !!! От Нова година па толкова че давам .Това е...
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато една държава не защитава най_ необходимото,а именно хляба,значи това не е държава.Така,че време е за протест.Братя,българи обединявайте се.На протест и това е!!!!!!!
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има пазарна икономика, може да поевтинеят. Тези пак говорят за картел. Ще внасяме евтини субсидирани храни от Европа.
36
16
 
5
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Нека да поскъпва всичко. Комунистите да измрат от глад. Само вода и животински фураж за комуниста и после да бачка по 16 часа на плантациите.
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Няма как да се вдигнат заплатите. Съответната политическа номенклатура създава конкретен икономически модел, в чийто условия няма как да се промени нещо. За високи заплати трябва конкурентна икономика, която произвежда високотехнологични продукти с висок процент на добавена стойност, ниски нива на корупция, финансова дисциплина и т.н. Никой в Западна Европа няма интерес България да покрива гореизброените критерии. Бълагрия е нужна за пазар - Лидл, Метро, Кауфланд, Практикер и т.н
34
3
 
23
 
! Отговори
Мирослав преди 5 години
Къде са сега протестиращите като вдигат хляба и месото? Българина е толкова елементарен... Посегни на храната, на топлината, няма ядове. Но като посегнеш на най-скъпото му - 20г барака, веднага мрънка... Ето затова няма да се оправим! Нашите цели са елементарни - кола, смартфон, бутилка в дискотеката и прочие...
33
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NA ZAPAD EDI HLYAB E 2-3-4 EVRO,TAKA CE 1 EVRO NE E MNOGO.
32
12
 
8
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Поредната фалшива новина с цел да сплашва населението! Нали ако местните производители вдигнат цените ще ги замести по-евтин внос и за потребителите нищо няма да се измени !
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тва месо ле е дрожди
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нашия малък град белият хляб вече поскъпна - 1.20 лв., а типовият - 1.10 лв. Още ли ще поскъпва?
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Не са в ЕС и не са краварска псевдоколония.
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ДА КУПУВАМ МЕСО, КАРТОФИТЕ СА ЕВТИНИ, БЕЗДОМНИ КУЧЕТА ПО УЛИЦИТЕ БОЛ, КАНАЛНИ ПЛЪХОВЕ СЪЩО!
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимника 26При предишното поскъпване на газта, кухата министърка на енергетиката се изцепи, че това е така, защото цената на газта зависела от цената на суровия петрол. Е цената на суровия петрол сега се срина, а газта се повишава.Кухата министърка не знае, че у нас цените на газта ги определя Русия.
26
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен21Браво, Бойко. Геноцид до дупка за простото племе.Докато мърда.И аз това викам!Само гърч!Още малко и *** ще изпукат до крак.
25
1
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Ще купуват само НЯКОИ.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво ! Дано !