Сметката: Токът за бизнеса убива бизнеса – хляб, салам, мляко...

Малки и средни производители се страхуват, че ще има фалити
249
Сметката: Токът за бизнеса убива бизнеса – хляб, салам, мляко...
Снимка: Булфото, архив

Шоково поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса, прогнозират производители. През последните дни енергията за индустрията поскъпна с пъти на свободната енергийна борса.

Всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток, ще е удар за бизнеса, категорични са преработватели и производители.

Още по темата
Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва, с между 30 и 65%. Прогнозира се шоково поскъпване на основните храни и стоки, които купуваме с между 5 и 10% при крайния продукт.

Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните. От забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.

"10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб, е електрическата енергия", заяви хлебопроизводителят Димитър Бешиков пред Нова тв.

Затова, когато стотинките отгоре при енергията са много, сметката на Бешиков не излиза.

"В момента работим на ръба. Вдигнаха се всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-малко или да харчим по-малко електроенергия", каза той.

Сметката не приключва с по-високите разходи за ток, които се трупат при собственото му производство на хляб.

"За да ни се подготвят суровините, които ние използваме – сирене, мая, маргарин, масло, брашно, производителите им също използват ел енергия, което означава, че и тяхната цена ще се оскъпи", пресмята Бешиков.

Така, при шоковото поскъпването при тока на свободния пазар, сметката ще плати в крайна сметка потребителят, категоричен е Димитър.

Той прогнозира, че за един хляб ще трябва да плащаме по 1,70 лв. Ще се вдигнат и цените на закуските.

"Една баничка в момента струва 1.20 лв. Трябва да вдигнем цената й с 25 ст. и става 1.40 лв., което е много", каза Бешиков.

Според него обаче потребителят трудно ще плати сметката.

"Крайният потребител трябва да си плати тока вкъщи, да си купи хляба, а няма да поскъпне само той“, предупреди той.

По-високите разходи вече пресмятат и месопреработвателите. Между 13 и 15% от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока, изчисляват от бранша.

"Увеличение при колбасите би имало с около 5% от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лв, то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки", допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.

"Нашият цикъл е непрекъснат. Ние сме принудени да продаваме дори и на загуба. В момента цените в сектора са такива, че продаваме под себестойност", заяви собственикът на свинекоплекс Вихрен Димитров.

"Ние може да искаме да продаваме вратната пържола и по 15 лева, въпросът е кой ще е я купи?", коментира той.

Според него скокът на цените ще свие крайното потребление и ще има фалити на фирми, по-малки обороти.

При млечните продукти най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека. Тъй като там отива най-много енергия, пресмятат преработвателите.

"Между 6 и 12% от цената на продукта е себестойността на енергията", обясни Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.

Освен това трайните млечни продукти имат дълъг срок на съхранение, а това също е свързано с разходи за ток, защото се държат в хладилници.


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
0
 
! Отговори
Бай Петко преди 1 година
козунаци по сто лева, прасета пълни със стероиди в концентрации, дето ще уплашат и руски щангист, хляб от фуражно зърно и нещо средно между маджун и суров петрол на вкус, което продават за "кисело мляко", и са им малко парите на тия yймане? е, явно е излезнал новия рейндж ровър
215
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убива бизнеса скъпия ток значи. А аз си мислех, че ветроценралния и слънчевия ток, дето цената им тръгва от 70 стинки на киловат, само може да стимулира промишленото производство в България, а тока по 4 стинки от АЕЦ може само да убие бизнеса... Кой се бърка? Аз или оня, дето го играе вече толкова години подлга на Европа и продава България и Българите за жълти стинки? Бойко трябва да бачка до живот в уранова мина само за това, което причини на нас, родителите и децата ни.
214
1
 
8
 
! Отговори
Уууу! преди 1 година
Някои не разбират,че администрацията(държавната работа) е раздута до максимум и даже повече.Е като им вдига заплатите правителството от къде да ги вземе парите?Еми естествено от народа.Да де,ама всеки като е на държавна работа не внася данъци реално,а му се удържат уж(не му ги дават а само ДОД).Реални пари внася бизнеса,който не е на държавна заплата,но администрацията пречи на бизнеса и става рязане на клона.Така държавата ще се счупи както каза премиера,но не с оставки а с пречене на кияците.
213
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма оправия май ще има масови протести и при нас.Ние народ ли сме или лукова глава.Ние не сме вече рая покорна!!!!
212
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причини за вдигане на тока няма. Тогава? Пореден путинофилски номер за дестабилизиране на България. На Борисов му скроиха втори път номер с тока, но този път като не могат да манипулират тока на регулирания пазар посегнаха на свободния пазар на тока. Заради русофилските номера всички основни стоки ще се вдигнат и никога повече няма да се върнат на предишните си нива, ако ще тока да стане без пари при управлението на путинофилите.
211
1
 
16
 
! Отговори
ЕВОА преди 1 година
Във ФРАНЦИЯ,ПРЕДИ ОКОЛО МЕСЕЦ ПОЖЕЛАХА ДА ВДИГНАТ АКЦИЗА ВЪРХУ ГОРИВАТА,А ОТ ТАМ И ЦЕНАТА НА САМИТЕ ГОРИВАТА.ДНЕС ДЪЛБОКО СЪЖАЛЯВАТ. ГРАБ ВЕЧЕ СА НА ФИНАЛНАТА ПРАВА ДА УСЕТЯТ ГНЕВА НА НАРОДА!успех гробокопачи!
210
2
 
11
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 1 година
Хората са доволни ...
На протестите във Варна имаше по 50-100човека които не знаеха какво искат а толкова недоволни на 300 000души в града дори не е капка ...
Има лек -час ползваме ток всички ,час гасим и правим срив в енергетиката ....да си намалят заплатите до нашите 600лв.
209
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Когато бяха изборите миналата година всички гласуваха за Герб сега недоволствате Ама да не сте ходили на Витоша бе софианци ами да сте отишли да гласувате против Герб
208
0
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Чрез цената на енергоносителите и водата, чужденците могат да контролират конурентноспособността ни. Например тук е ниска заплатата, но енергията обикновено е най-голямото перо в едно производство и като ти увеличат цената, себестойността ти се покачва и ставаш неконкурентноспособен в ЕС и света. Май заради шепа корпорации живеем като свине!
207
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мръсни гербаджии намират все още начини да крадат от народа и да извиват ръцете на хората, време е за революция, бял ден да не видят
206
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А някой да пожали бедния български народ?Ние фалирахме отдавна с тези ниски доходи и с постоянното покачване на цените от "горкия бизнес'.Като чуят,че малко ще ни вдигнат заплатите и се втурват да увеличават цените,сакън да не се олабим малко.Айде стига все за бизнеса ревахте!
205
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждам как ГЕРБ и Бойко играят ТАКИ ТАКИ, а после подават ОСТАВКИ ОСТАВКИ.
204
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33

Щом можеш без кола явно си ай-ти специалист който работи в къщи. Значи за теб не се притесняваме:) Със заплата 5000-6000 евро можеш да си позволиш всички видове качествени храни. За почивка в Гърция ще си вземеш такси -ко ти пука , че ще дадеш на "бакшиша" 200 евро да те заведе. :)
203
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
DMS777
202
1
 
8
 
! Отговори
НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ..??! преди 1 година
МОНОПОЛНИТЕ СТРУКТУРИ В ЕНЕРГЕТИКАТА И ГОРИВАТА ---ЩЕ РАЗБИЯТ , ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ , ЗАЩОТО:

--ИЛИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ВИСОКИ ЦЕНИ ЗА ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИИ ..ИЛИ ЩЕ ЛИКВИДИРАМЕ , ТЕЦ-овете, ЗАМЪРСИТЕЛИ!!
--ИЛИ ЩЕ РАЗБИЕМ МОНОПОЛА НА "ЛУКОЙЛ"....ИЛИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ВИСОКИ ЦЕНИ НА БЕНЗИНА И НАФТАТА!
---ИЛИ ЩЕ ИМАМЕ САМО РУСКИ ГАЗ /МОНОПОЛЕН ДОСТАВЧИК/..ИЛИ ЩЕ ИМАМЕ ВТОРИ ДОСТАВЧИК НА ГАЗ ОТ АРАБСКИЯ СВЯТ!
--ИЛИ ЩЕ ПОНИЖИМ СЕБЕСТОЙНОСТТА НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА ..ИЛИ ЩЕ ФАЛИРАМЕ ПРОИЗВОДСТВОТО.
201
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този път денонощни протести пред парламента с вили и лопати,трактори там зазидани всички да видим как ще излязат.Който излезе ще яде боя.То това вече не се търпи.Май-ната му на Новата година и празниците,джоба драстично отъня,тия трябва да си получат заслуженото.А пак гласувайте за ГЕРБ.Не протести а бунтове както във Франция трябва да има и тук.Само това ще ги събори от власт.
200
11
 
4
 
! Отговори
Любо преди 1 година
Боли ма кура... Произвежда си и имам всичко... Който няма-да сваля правителството... Белким живнем
199
3
 
11
 
! Отговори
33 преди 1 година
Времето е...вече ваше!
Кой не скача е ...плащача!
Последен валс или танго...но вече мирише на дърво!
България беше...червена...после синя...но май вече бие на жълто!
Господа управляващи,мога без кола,с по-малко дрехи...но без хляб,мляко,сирене,месо,колбаси...неще прежевеем!Мислете малко повече!
198
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 200

Демокрацията ни донесе това, че имаме ток в къщи! А по времето на Виденов бяхме на режим! А!! И пенсията на тати беше 3 /ТРИ/ долара.
197
7
 
9
 
! Отговори
Bad Company преди 1 година
Рубладжийските тролове които тровят нета с лъжи трябва да бъдат линчувани.