Парадокс: Работим от зори до залез, а все пак обедняваме!?

В Бюджет 2019 липса ефективност, не е добре структуриран
Обновена: 7 дек 2018 14:34 | 7 дек 2018 11:00,
253

Живеем, за да работим, или работим, за да живеем? По последни данни на "Евростат" се оказва, че 1/5 от парите ни отиват за храна, а още толкова даваме за поддържането на дома.

"Статистиката на "Евростат" не ми е ясна. Българинът дава 1/3 от доходите си или 11 860 лв. годишно за храна, напитки и бит. Тенденциите са неприятни. Разходите растат по-бързо от приходите. Това означава, че ние обедняваме. Расте обслужването на жилищата и транспорта. Има ръст на данъците и осигуровките. 19,7% от парите на българите отиват за жилища, а в Европа плащат повече, но останалите разходи са им по-ниски", коментира финансистът Мика Зайкова.

Още по темата

На фона на тази песимистична картинка икономистът Стоян Панчев изтъкна в студиото на "България сутрин", че храната все пак поевтинява.

"По-голям процент от приходите – 54% идва от заплати, а не от преразпределение от държавата. Разходите за дрехи намаляват. Твърде бавно стигаме Европа и затова не се усеща. Има сектори, в които дори нищо не се случва. Да вземем пенсионерите – тях инфлацията ги съсипва. Пенсионната система е механизмът, чрез който трябва да можем да спестим най-много. Трябва да имаме лична сметка, по която да ни се пазят парите. Всеки може да си провери колко пари са спестени", отбеляза той.

Според Мика Зайкова в Бюджет 2019 липсва ефективност. Тя твърди, че ако в приоритетните области имаше програмни бюджети, то парите щяха да бъдат похарчени далеч по-смислено.

Макар че и двамата гости посочиха, че България изнася суровини и части, Панчев подчерта, че все пак и произвеждаме, но не достатъчно, за да се усети.

"Българските предприемачи си вършат работата, но имаме проблем с публичната част. Но реформи се правят в първите 1-2 години на мандата", завърши той разговора пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее ""ДЕМОКРАЦИЯТА" ". Смърт на Комунизма.
209
0
 
0
 
! Отговори
до 230 преди 5 години
Абе и само от хитрини и това не си е работа... (като народопсихология де).
208
0
 
10
 
! Отговори
реалността преди 5 години
"Статистиката на "Евростат" не ми е ясна. Българинът дава 1/3 от доходите си или 11 860 лв. годишно за храна, напитки ???и спрях да чета нататък..Реалноста масава нетна заплата извън големите градове 500-600-700ле.Наем,заем,ток,дърва,вода,телефон,бензин,лекарства,дрехи,ремонти по кола и дом и ако остане нещо се купува долнопробни стоки от кауфланда а ако искате да имате и дете по добре се гръмнете!!
207
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да съм извън тоя парадокс. Работя по 3- 4 часа ца деня. На цяла надница като при соца / както броят надници /
206
0
 
28
 
! Отговори
Френската Гимназия преди 5 години
,,...Българинът дава 1/3 от доходите си или 11 860 лв. годишно за храна, напитки и бит...'' Според ,,стъкмистиката'',доходите на българина са 3 пъти по 11 860лв. което прави 35 580. Вие стъкмистите нас за хора имате ли ни изобщо,или само толупите които са на ,,държавна хранилка''. Сега нека аз ви направя една статистика: месечна заплата-550лв,годишна заплата 6600лв. Или казано според ,,стъкмиците'' вземаш 6600,а ти трябват 11 860.Това прави (минус 5 260) Ето това са точните резултати.
205
0
 
25
 
! Отговори
да теексперта преди 5 години
"Българинът дава 1/3 от доходите си или 11 860 лв. годишно за храна, напитки и бит."Така пише експерта.Но ако това е вярно,излиза че средните доходи на българина са 35000 лв.което е невъзможно! Значи,средно нашенеца заработвал бил 3000 месечно!Положението е много по-зле и ще има ката клизми...
204
0
 
22
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Никакъв парадокс няма.Живеем в свят, завлядян от масони, илюминати и незма какви още слуги на сатаната.
203
13
 
9
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
Прости българи, ще бачкате за парче хляб, ясно ли ви е!
202
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЙДИ БЕ КАК СТАВА ТОВА?
201
13
 
7
 
! Отговори
БАШ майстора преди 5 години
тва е някакъв виц от сутрин до залез освен ако залеза не се има предвид стъмняване в 4 след обяд в 5 вече всеки си млати жената или пие ракия у нас се работи яваш и по традиция се започва час по късно свършва час по ранотея приказки и митове че сме работлива нация ги разказвайте на чукчаа иначе за искането сме много добри
200
14
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
1.) Нито сте се преработили, нито имате производителност, нито качество.2.) С толково много искания за социални придобивки и растящо цинraнcкo население как да е иначе? Няма кой да ви плаща тези неща.
199
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи да работят от зори до залез ?!?!Това е голям виц !
198
5
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
някои от нас може да работят по 24 часа 7 дни в седмицата а други 5 часа на ден и да вземат същите пари,много зависи какво правиш като професия .ако ще вършиш не квалифицирана или нискоквалифицирана работа няма как да очакваш добър животне е нужно да работиш яко на всяка цена а просто работи умно и след това ако искаш якои ако това което работиш ти доставя удоволствие то тогава ти не работиш
197
8
 
9
 
! Отговори
НЕМА ПАРАДОКСИ !!! преди 5 години
ИМА САМО НАИВНИЦИ И БАЛАМИ!!!!ЩОМ НЕ ИСКАШ ОТ ШЕФА СИ/или фирмата/ ....УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТАТА СИ --- А ЧАКАШ ОТ "ПАРТИЯТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО"...ЩЕ СИ УМРЕШ , ГЛАДЕН И БОС...!!!!АЗ---работя "за пари" ... А НЕ ЗА "ДОВЕРИЕ В ПАРТИЯТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО"!/...ТЕ...ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ.../
196
1
 
27
 
! Отговори
Само да попитам... преди 5 години
Шефа при когото работите ...и тай ли е същия бедняк , като вас....а..??!!!!
195
3
 
12
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 5 години
АМИ , ОПЛАЧЕТЕ СЕ НА ПРОФ-СЪЮЗИТЕ!!!!ТЕ , ШЕ ВИ РЕШАТ ПРОБЛЕМИТЕ ,БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ....!НАЛИ , ЗА ТОВА ПЛАЩАТЕ ЧЛЕНСКИ ВНОС??!!!/А...иначе нещо бъркате Тодор Живков с Борисов..../
194
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е долна лъжа нашият вожд и верните му съучастници постоянно твърдят че със всеки изминал ден ставаме все по добре и забогатяваме.
193
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С едната заплата преживяваш, но това не е живот, а вегетиране.
192
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се чудиш как още сме живи....
191
1
 
34
 
! Отговори
33 преди 5 години
Изглежда ,след многото робства,сме загубили една може би най-висшата способност като нация-да се самоуправляваме.На всичко отгоре след 10-ти започна най-голямото крадене и разсипване на стопанството, и поредица от некадърни управления подвластни на чужди интереси.Сега се надига едно младо поколение ,което не желае това да продължава -в него ми е надеждата!Само да не го покварят и него!