Приватизация на "Булгартрансгаз"? Червена линия!

Петкова за глобата: Ще защитим интереса си пред ЕК!
35
Приватизация на "Булгартрансгаз"? Червена линия!
Снимка: БТА

Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че очакваме официално да ни бъде връчено решението на ЕК, с което налага глоба на БЕХ от над 77 млн. евро.

Ангажиментът за плащане на глобата е три месеца. През това време ние ще направим всичко да защитим нашите национални и финансови интереси, посочи тя на пресконференция.

Още по темата
По-рано стана ясно, че Европейската комисия смята да наложи над 77 милиона евро глоба на "Българския енергиен холдинг" и на дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". 

Мотивът е, че са злоупотребявали с господстващото си положение и са пречили на частни фирми да ползват газопреносната мрежа, за да участват на вътрешния пазар и да ползват газохранилището в Чирен. Делото е по жалба на "Овергаз", предаде БТА.

Делото се води поне осем - девет години. Разговори са водени на различно ниво, включително политическо и ние искахме споразумение с ЕК, като смятахме, че има всички основания за това, посочи Петкова. За съжаление споразумение няма. Основните причини бяха становищата на ЕК, че България трябва да създаде възможност "Булгартрансгаз" да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор, каза министърът.

Това обаче за нас е "червена линия", която ние не можем да прекрачим - това е инфраструктура, стратегическа за страната и свързана с нашата национална сигурност. Това е неприемлив вариант, категорична е Петкова.

Ангажиментът за плащане на глобата е три месеца. През това време ние ще направим всичко да защитим нашите национални и финансовите интереси на фирмите. Глобата е за период от четири години и половина, който беше съществено намален от първоначалния период за извършено нарушение от над осем години. Размерът на глобата също е съществено намален от първоначално търсения, уточни Петьо Иванов, директор на БЕХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Собственикът на ГЕРБ и тук търси оправдание . Режим , постоянен режим на обяснение .
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ.КА.ДЪР.НИ.ЦИИИИИИИ !
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен3Това беше по времето на СССР.СССР умря.Сегашна Русия няма много общо със СССР.През 90-те години, преди да влезем в ЕС и НАТО, Русия беше доста агресивна към България. Тогава вече получавахме доста по-скъпа газ от Австрия и Германия, които още тогава бяха в ЕС, ( Австрия и сега не е в НАТО ).Спомням си като ученици, работихме ангария на полето, срещу 40ст на ден, а набраните зеленчуци отлитаха за Москва.НРБ също внасяше съветските *** без мито.
6
3
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 5 години
Така е баце , но времената се менят, братушките вече не дават бензин за доматени консерви, а сакат валута, оти без валута че си ядат само нашите консерви...
5
2
 
12
 
! Отговори
Пак Този преди 5 години
Ей гъби отровни кой ще ви плаща глупостите бе.И аз имам заеми, що не питате може ли да ми вдигате данъците?Като се обучавате на мой гръб що не питате бе въшки.
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
77 милиона евро глоба на "Българския енергиен холдинг" и на дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".--благодарение на енергийната мафия, бургаският анклав и раССия!
3
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОГА БЯХМЕ С РУСНАЦИТЕ ИМАХМЕ БЕЗМИТЕН ДОСТЪП ЗА ВСИЧКИТЕ НИ СТОКИ НА НЕОБЯТНИЯ СЪВЕТСКИ ПАЗАР.А РУСИЯ ОСВЕН ,ЧЕ НИ ДАВАШЕ ПОЧТИ БЕЗ ПАРИ НЕФТ И ГАЗ НИ СТРОЕШЕ ЗАВОДИ И НИ ВЪОРЪЖАВАШЕ АРМИЯТА НИ С НАЙ МОДЕРНИТЕ ЗА ОНОВА ВРЕМЕ ОРЪЖИЯ.СЕГА КОГА СМЕ У ЕВРЕЙСКИЯ -ОПА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НАТО НОВИТЕ НИ (ПРИЯТЕЛИ) НИ ЗАКРИХА ЗАВОДИТЕ ,УНИЩОЖИХА НИ АРМИЯТА И НИ ДЕРАТ ПО ВСЕВЪЗМОЖНИ НАЧИНИ И ЗА ВСИЧКО ТОВА СИ ПЛАЩАМЕ МИЛЯРДИ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС И НАТО
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Международните фирми искат да лапнат булгартрансгаз само заради отбора им по футбол - Бистришките тигри. Там е картотекиран футболист номер 1 на всички времена.
1
2
 
31
 
! Отговори
Българи ще плащате преди 5 години
КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ГЛОБИТЕ??? ТИ ЛИ? или пак Българския РОБСКИ народ!