Закъснявате да вземете детето от занималня? Погва ви ДАЗД

Може да бъде прието като оставяне на детето без надзор
29 дек 2018 07:58, Александър Попов
49
Закъснявате да вземете детето от занималня? Погва ви ДАЗД
Снимка: Facebook

Миналата седмица една бележка разбуни духовете. На нея пишеше, че децата от занималнята от столичното 39-о СУ "Петър Динеков", които не бъдат взети до 18 часа, ще бъдат отвеждани в 7-о РУ на МВР.

Какво гласи законът?

При редовни закъснения на родителите да приберат децата си от училище следва да бъде сигнализиран отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане", заявиха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) пред "Монитор".

Още по темата

От ДАЗД обясняват, че според Закона за закрила на детето тези до 12-годишна възраст не трябва да бъдат оставяни без надзор от страна на своите настойниците, попечителите или други лица, които се грижат за тях.

Учебните заведения пък трябва да информират родителите за разписанието на часовете и целодневната организация, кога трябва да бъдат вземани и довеждани малчуганите, както и санкциите, които ще последват, ако не бъдат спазвани.

Когато родителят без уважителна причина не вземе своевременно детето си от училище или занималня след приключване на учебните часове, това може да бъде прието като оставяне без надзор. За агенцията обаче било много крайна мярка изпращането на детето в полицейско управление.

Според тях подобни закъснения могат да се дължат на трафика в големите градове, но родителят трябва да предупреди учителят. От ДАЗД препоръчват при възможност да се създаде организация до вземането на детето в рамките на работното време на училището, като то остава при дежурния учител или в библиотеката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен40 Всеки родител трябва да се погрижи за детето си ,навреме.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората съвсем полудяха
40
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението е елементарно - за един час закъснение - 20лв глоба за родителя, и същите тези пари да се дадат на възпитателя който гледа децата на закъснелите родители. Като се съберат 4-5 закъснели , това прави 80-100 лева, и не вярвам ще има учител който ще откаже да поседи още един час отгоре за такава сума.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То след 18 ч. детските заведения,училища,административно публични и др.минават на режим охрана на заведенията,така че по добре на МВР да му се възложи тази смяна по заведенията като задължение поето или наложено от ДАЗД с предмет на дейност защита конкретно на децата от престъпни лица с разни документи щом целта е това опазване на децата от несигурноста,покрай това някой други дейности от дейноста на МВР по териториална сигурност и защита на населението по общини при положение,че има тез отдели.
38
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки срещу всеки! Разделяй и владей! Всичко е пари!Човек за човека е вълк...Кога се повредихме, оглупяхме и станахме безчувствени?Децата са бъдещето. Няма ли деца - няма бъдеще. Учителите също имат деца и семейство и отказват дори срещу пари да работят допълнително заради децата си.Работата ли е смисълът на живота ни? Знаем ли вече кое е важното?
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска редовно да си забравя детето,нека да отиде в частна за нималня с разтеглено работно време.
36
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учителите имат работно време и то трябва да се спазва. Мурморите, че нервничат, когато закъснеете да си вземете децата, но никой няма да им плати извънредното стоене и чакане на родител. Защо на никой не му идва даже на ум да иде в банка или друга институция след работно време и да иска да го обслужат. Прекалено много задължения на родителите се прехвърлят на училището. Като има родители, които работят до късно, разберете се в началото на учебната година да има дежурен учител всеки ден.
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРосто не получават извънредни и бързат да си ходят персонала но законово нямат право да оставят децата сами .Затова си търсят начин да не работят извънредно.Естествено родителите които работят извънредно създават неудопсва на персонала, Или родителите трябва да спрат също да работят извънредно или трябва да сменят занималнята с такава която персонала работи извънредно.Щом родителите работят инвъредно се приема че печелят добри пари, следователно са платежоспособни и вероятно ще има такава зан
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДА ВИ КАЖАИ това е решение.Но все пак е по-добре контактът между деца и родители да не се прекъсва от понеделник до петък. Когато и двамата родители работят има много трудности. Но нямаме избор.Повечето семейства не могат да се издържат само с една заплата и няма какво да хленчим.Народът е казал "Който има брада, да си търси бръснач!" Всеки да се научи да не се размотава, а да почва работа отрано и да създаде условия за отглеждане на деца. Държавата пък да не развъжда онези безотговорните
33
5
 
9
 
! Отговори
ДА ВИ КАЖА преди 5 години
Соца е оплюван заради липсата на банани по 1 лев - и то защото имаше банани по 2.50 лева в специализирани магазини .Спомням си че имаше Седмични Детски Градини и Занимални - Родителите бяха ангажирани да изкарват пари с труд - оставяха децата в Понеделник и ги взимаха в Петък .
32
9
 
8
 
! Отговори
даскал Пандо преди 5 години
Глоба !!! 25 лева на час закъснение !!! 2 часа = 50 лева ! И колегата доволен и родителчето ще се научи на ред !!!Не плати ли глобата -детенцето аут от детската градина !
31
2
 
9
 
! Отговори
До Дисципл. е важна преди 5 години
Прав си, но нали знаеш, че някои училища се намират в райони със специфично население? Ако заплашат родителите, че ще им отнемат надбавките, ако децата им не са целодневно на училище и на занималня, тази категория родители с бой ще ги заставят да не напускат занималнята до края на работното време. Но няма да се трогнат да отидат и да си ги вземат навреме.Как ще го накараш да плаща, като се води социално слаби на помощи? Нали знаеш, че тези са със специални привилегии? Сега и МВР ще им слугува.
30
10
 
10
 
! Отговори
Хем сърби, хем боли преди 5 години
На всекиго може да се случи да закъснее, но и дежурните даскали не са длъжни да остават след работно време.По-добре децата да са под надзор в РПУ, отколкото да скитат сами по улиците.Помня как навремето майка ми закъсня един единствен път да ме вземе от детската градина - около 30 мин. Бяха останали две учителки, нервничеха и вече ме разпитваха дали има двор там където живея, за да ме заведат и оставят там. В този момент мама дотича. Да си готов да оставиш 5-годишно самичко в двор?!
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече има мобилни телефони. Вместо да звъннат на родителите, да звънната на президента и на цацаров едновременно. И на ООН и на Европейската комисия.
28
3
 
10
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Това за постоянния надзор на децата до доста голяма възраст се прилага там, където мъжа работи, а жената си гледа децата и къщата. Няма как в България, където и двамата родители работят, децата да се взимат винаги навреме, просто е невъзможно - работното време на родители и на детските заведения и училищата горе-долу съвпадата, даже често родителите работят до по-късни часове.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами в Канада например това нещо се регулира чрез различни програми за обучение. Нещо като нашата забавачка. Само, че това се заплаща допълнително и може да стигне до 50 долара на час. Пък ти ако искаш си го остави детето и до 12 през нощта.
26
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Единственото решение на проблема, което вече започнахме да прилагане след 1989 година, е българите да нямаме деца. Няма деца, няма закъснения на родителите. Нали това искате.
25
2
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Примерно МВР блокира движението на Орлов мост заради поредният футболен мач и настава ад за родителите как да отидат навреме и да приберат децата си. Виновни са ... родителите според умниците тук, и трябва да си платят за това, че МВР не знае как да си върши работата. Става авария в метрото - случва се повече от веднъж в годината. За аварията според умниците тук, трябва да плаща родителя, че не е успял навреме да си вземе детето и т.н. и т.н. случаи колкото искаш.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Гербавия режим преминава към твърд комунизъм, вече даже и не се прикриват"Хе-хе! Какъв комунизъм, бе човек?! Но добре е, че напомняш за едно време, когато майчинството, майките и децата бяха на почит. Давай в същия дух, това време, през теб, вечно ще живее.
23
4
 
15
 
! Отговори
МАЙКА преди 5 години
Да кажат тези от 39-то, когато за първокласник искат 100 лв. "спонсорство" , къде точно ни отиват парите и от толкова деца в паралелка дали няма да останат за допълнително заплащане. И какви учители назначават в занималнята, които дори не знаят къде са децата и после им казват, че били безстопанствени...