Внос на кадри? У нас има резерв на пазара на труда от 500 000 работници!

Нейков: Трудова имиграция ще е улица без изход
Обновена: 30 дек 2018 14:23 | 30 дек 2018 11:52, Елка Василева
441
Внос на кадри? У нас има резерв на пазара на труда от 500 000 работници!
Снимка: архив, Булфото

В България има резерв на пазара на труда от минимум 500 000 работници, а работодателите настояват за внос на работници от трети страни, коментира за БТА директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Той посочи, че сред тези 500 000 работници са хората с увреждания в трудоспособна възраст, както и тези, за които се твърди, че нито учат, нито работят, а според експертите на Балканския институт по труда и социалната политика работят много здраво, но в сивата икономика.

В резерва влизат и около 200 хиляди млади пенсионери, които няколко години след пенсионирането имат абсолютно запазена трудоспособност, каза Нейков.

Експертът смята, че искането на бизнеса за внасяне на работници от трети страни е в грешна посока, защото внасянето на големи групи хора, макар и с благородната идея да се запълни дефицитът на пазара на труда, има минуси.

Нейков смята, че това може да породи социални и културни проблеми, както и проблеми, свързани с личния живот на тези хора - необходимост от уреждане на жилища, здравеопазване, насочено към тях.

Много български работници смятат, че вносът на работници от трети страни се ползва и като натиск за задържане на заплатите в страната, коментира още Иван Нейков.

По думите му работодателите не си дават сметка, че това е улица без изход,тъй като ще доведе до много допълнителни разходи за тях. "Защото предстои навлизането на големи групи хора, а не на по десет камериерки, които да бъдат настанени в хотела, в който работят и да им се поемат разходите за храна", аргументира се експертът.

През 2019 година са задължителни промени в трудовото законодателство - микрофирмите не могат да спазват сегашното

Според Нейков през 2019 година е задължително да бъдат направени промени в трудовото законодателство. Написаното за последните близо 40 години трудово законодателство е за големите фирми, необходим е анализ кое от действащото законодателство може да се спазва от микрофирмите и кое не, каза Нейков.

В България по данни на НАП има малко над 300 000 работещи фирми, а по данни на Националната агенция за малки и средни предприятия 93 процента от всички тези фирми са микропредприятия - с по-малко от девет работници. Ако искаме този гръбнак на българската икономика - микропредприятията, да функционират съобразно закона, да направим такъв закон, който те да могат да спазват, заяви Нейков.

Знанията, придобити по неформален начин, трябва да се признават

Иван Нейков каза, че трябва да се реши и проблемът с признаването на знания, придобити по неформален начин. Голяма част от хората, които формално са без квалификация, имат умения и то немалки, каза Нейков и допълни, че е необходимо да се направи така, че с достъпен и бърз механизъм да се официализират тези знания.

Илюзия е, че ще върнем хората на белия пазар, като не им признаваме знанията и уменията, а ги връщаме обратно за по четири години в училище, допълни експертът.

Иван Нейков смята, че индикатори за предстояща криза няма

Реални индикатори за предстояща криза в българската икономика все още няма, каза Нейков. Той допълни, че няма и причини да смятаме, че има нещо, което не сме направили и криза ще ни изненада.

"За разлика от периода 2008-2009 година, когато целият свят се тресеше от кризата, а в България заявявахме, че кризата стига до Калотина и продължава след Капитан Андреево, че тук е оазис, сега сме доста по-трезви и разбираме, че сме лодка в морето, което люлее всички", каза Нейков.

Експертът смята, че прогнозата за три процентна инфлация за догодина ще намали розовия цвят в оценките на управляващите за това, че 2019 година ще е година, в която хората ще имат по-висока покупателна способност. Натрупаната инфлация от тази и следваща година ще сведе до малки параметри, ако въобще доведе до нарастване на покупателната способност, а не до замразяване, каза Нейков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


441
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
0
 
15
 
! Отговори
PitBull преди 5 години
До Osman-Прав си приятелю но ромите не са виновни те са употребявани от политиците за да гласуват за тях виновни са работодателите и богаташите а за Истанбул си прав ама тя Турция е държава на бъдещето за разлика от нас лично за мен Китаи,Сащ,Турция,Индия,Полша,Индонезия,Виатнам,Египет и Иран са държави на бъдещето демография и икономика Китаи е ясен но знаеш ли колко бързо напредва Полша??Полша е около 40 000 000 население и се разраства икономиката и цъфти но там хората се осъзнаха...
313
0
 
4
 
! Отговори
pipon преди 5 години
sashtite tiq rabotodateli se gavreha s balgarskata trudova raka, sega revat, milicionerskata darjava nqma rabotna raka. Hahahah kolko se smah me
312
0
 
24
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Това не ви е най-големия проблем. Излязоха данните за раждаемостта като декември е осреднен. Трагедия - 51 хил. новородени. Само в Истанбул на година се раждат по 240 хил. минимум. Да не говорим, че половината от тези 50, не са българчета. Това ви е проблемът. Застаряло население, полуумряло, няма нужда нито от работа, нито от работодател, нито от услуги и производство. Само някой да го гледа. Но няма да има кой!
311
1
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
В България трябва да се измете цялата политическа хунта, която управлява вече 27 години! И строги правила за всички робовладелци, които си мислят че ни плащат и обират цялата печалба! Иначе, нямаме бъдеще, вече сме на дъното и не можем да се оттласнем!
310
0
 
8
 
! Отговори
PitBull преди 5 години
До ваню хокинг-Абсолютно си прав човек найстина,трябва да се действа грубо,чел съм романите ти и наистина съм възхитен и очарован.Дано да има по-вече хора,като теб легендарен си на скоро си говорим с един приятел и му казвам азко можех бих направил селекция от поне 1 000 000 човека като ваню хокинг а тои се сме и вика де да можеше...поразен съм от твоята решителност и воинолюбивост,ще продалжавам да чета романите ти дано да имаш много внуци момчета и да сте живи и здрави!!!!!
309
0
 
9
 
! Отговори
Handel преди 5 години
У нас има нужда от черноработници, от сезонни работници и от ИТ специалисти. Само че ИТ добрите ИТ специалисти предпочитат да работят за евро отколкото за левчета, с три месеца туристически сезон не можеш да живееш прилично цяла година (освен ако не размахаш голямата секира), а черноработник на никой българин не му се става (между другото по времето на бай Тошо товарно-разтоварните работници на Сточна гара бяха сред най-добре платените българи, отделно поокрадваха от вагоните по нещичко)
308
1
 
33
 
! Отговори
С.К.С. преди 5 години
Робовл... работодатели, много добре знаете какво трябва да направите, за да имате лоялен персонал, а не само едно текучество и накрая да ревете, че нямате кадри. Две са нещата - условия на труд и заплащане. Мммдаа... обаче ще трябва рязко да намалят покупките на мерцедеси, бмв-ета, аудита... екзотичните екскурзии ще намалеят, яхти, вили... ц-ц-ц...
307
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой няма да им работи и да им плаща като почнат да плащат заплати ще си намерят някой да им работи
306
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесмените не искат да дават заплати по 2000 лв минимум мислят,че някой ще им работи за 600 700 има да си чакат докато фалират ами ще фалират
305
0
 
20
 
! Отговори
БАСИ преди 5 години
Такива философи като Нейков нека да се пробват да интегрират *** братя и чак тогава да ги вкарват в сметките. Един човек щом до 25г не се е интегрирал, то няма кой да му помогне освен такива като А.Х.
304
3
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Заритал някой да взима личните жилища на българин----------------------------------------------------------------------------Ще ви вземат собственит жилища, а квартирите ще са пок соц панелки.Важното е, да нямате собственост.
303
1
 
34
 
! Отговори
Брадчед преди 5 години
Сбъркано управление от много години.. По-точно продажници управляват страшно много години. Станахме сметището на Европа. При това целенасочено. Експеримент сме били при соца, но сега сме спасението на работещите държави. Изнасяме работна ръка, внасяме ***. И ми втръсна от чуждопоклонници и платени драскачи, хвалещи това или онова правителство. Всичките досега са работили за себе си и чужди интерси. Писна ми и от пропаднали политици и бивши да дават интервюта и акъл.
302
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 370Защо мислиш,че лъжа,и за какво ми е да го правя,познавам го човека,трябва да е на около 40 години в момента
301
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХахаЗаритал някой да взима личните жилища на българинс - опикани соцпанелки
300
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво очакваш да стане след жилетките и хаоса? Еврото ще стане набързо 20лева, емиграцията ще се засили, качествените ще доизбягат. Отде си мислиш, че ще ти дойде високата заплата? Само Русия ще спечели. Затоваи плаща на жълти жилетки и на *** като тебе.
299
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зверската приватизация започна при Жан Виденов
298
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 367 Абе Бабалюга - Ядрен Физик , въобще физик - безработен няма , това са хора които могат да работят всичко и навсякъде .. Включително и в ИТ сектора .. това с безработните физици са митове легенди на ЦРУ
297
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
359 +аз имам повече пари но нямам свободно време,те-бедни но свободни, цялото време си е за тях-кой е по-щастлив,май те,аз нямам време да съм щастлив,не зная,все още не съм намерил отговора,но пък имам съмнения.Все повече хора започват да живеят за себе си,как го правят,защо,струва ли си,започвам да се питам.
296
1
 
45
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
Много печеливши предприятия бяха зверски приватизирани,след което капиталът се изнесе в чужбина и бяха обявени в несъстоятелност.В резултат цели региони бяха оставени на произвола на съдбата и хората за да оцелеят емигрираха в чужбина или се преселиха в по-големите градове.Как смеете да пишете,че ви трябват кадри?Как смеете да пишете,че ви трябват кадри от чужбина?Собствения си народ изгонихте!България е мащеха за децата си!
295
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
преди време един познат,завършил за ядрен физик ми каза така-Може цял живот да не работя ,но за 500 лв няма да работя.-и го спазва,може да е прав,и със сигурност е прав щом успява да живее без тези 500лв