Внос на кадри? У нас има резерв на пазара на труда от 500 000 работници!

Нейков: Трудова имиграция ще е улица без изход
Обновена: 30 дек 2018 14:23 | 30 дек 2018 11:52, Елка Василева
441
Внос на кадри? У нас има резерв на пазара на труда от 500 000 работници!
Снимка: архив, Булфото

В България има резерв на пазара на труда от минимум 500 000 работници, а работодателите настояват за внос на работници от трети страни, коментира за БТА директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Той посочи, че сред тези 500 000 работници са хората с увреждания в трудоспособна възраст, както и тези, за които се твърди, че нито учат, нито работят, а според експертите на Балканския институт по труда и социалната политика работят много здраво, но в сивата икономика.

В резерва влизат и около 200 хиляди млади пенсионери, които няколко години след пенсионирането имат абсолютно запазена трудоспособност, каза Нейков.

Експертът смята, че искането на бизнеса за внасяне на работници от трети страни е в грешна посока, защото внасянето на големи групи хора, макар и с благородната идея да се запълни дефицитът на пазара на труда, има минуси.

Нейков смята, че това може да породи социални и културни проблеми, както и проблеми, свързани с личния живот на тези хора - необходимост от уреждане на жилища, здравеопазване, насочено към тях.

Много български работници смятат, че вносът на работници от трети страни се ползва и като натиск за задържане на заплатите в страната, коментира още Иван Нейков.

По думите му работодателите не си дават сметка, че това е улица без изход,тъй като ще доведе до много допълнителни разходи за тях. "Защото предстои навлизането на големи групи хора, а не на по десет камериерки, които да бъдат настанени в хотела, в който работят и да им се поемат разходите за храна", аргументира се експертът.

През 2019 година са задължителни промени в трудовото законодателство - микрофирмите не могат да спазват сегашното

Според Нейков през 2019 година е задължително да бъдат направени промени в трудовото законодателство. Написаното за последните близо 40 години трудово законодателство е за големите фирми, необходим е анализ кое от действащото законодателство може да се спазва от микрофирмите и кое не, каза Нейков.

В България по данни на НАП има малко над 300 000 работещи фирми, а по данни на Националната агенция за малки и средни предприятия 93 процента от всички тези фирми са микропредприятия - с по-малко от девет работници. Ако искаме този гръбнак на българската икономика - микропредприятията, да функционират съобразно закона, да направим такъв закон, който те да могат да спазват, заяви Нейков.

Знанията, придобити по неформален начин, трябва да се признават

Иван Нейков каза, че трябва да се реши и проблемът с признаването на знания, придобити по неформален начин. Голяма част от хората, които формално са без квалификация, имат умения и то немалки, каза Нейков и допълни, че е необходимо да се направи така, че с достъпен и бърз механизъм да се официализират тези знания.

Илюзия е, че ще върнем хората на белия пазар, като не им признаваме знанията и уменията, а ги връщаме обратно за по четири години в училище, допълни експертът.

Иван Нейков смята, че индикатори за предстояща криза няма

Реални индикатори за предстояща криза в българската икономика все още няма, каза Нейков. Той допълни, че няма и причини да смятаме, че има нещо, което не сме направили и криза ще ни изненада.

"За разлика от периода 2008-2009 година, когато целият свят се тресеше от кризата, а в България заявявахме, че кризата стига до Калотина и продължава след Капитан Андреево, че тук е оазис, сега сме доста по-трезви и разбираме, че сме лодка в морето, което люлее всички", каза Нейков.

Експертът смята, че прогнозата за три процентна инфлация за догодина ще намали розовия цвят в оценките на управляващите за това, че 2019 година ще е година, в която хората ще имат по-висока покупателна способност. Натрупаната инфлация от тази и следваща година ще сведе до малки параметри, ако въобще доведе до нарастване на покупателната способност, а не до замразяване, каза Нейков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


441
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Няма нормални фирми и да знаеш няколко езика и образование да имаш като им кажеш ,че искаш заплата над 1500 2000 чисто стартово те гледат неразбиращо"Има фирми,където ги дават тези пари,но не са много,а позициите са отдавна заети от хора с висока квалификация и голям опит.Повечето от фирмите трудно биха си позволили подобни заплати,освен ако с труда си не не им носиш поне още толкова печалба,което е нормално. "Фирма" не означава непременно богата и с голяма печалба! Обикновено е обратното!
273
2
 
4
 
! Отговори
ОТ ЛЮЛИН преди 5 години
Има всякакви, бил съм с такава и без кондом!Както и да е!Отговарям, защото писаха, че съм девствен и аз да отговоря, че не съм поне в този смисъл!
272
2
 
24
 
! Отговори
дедо преди 5 години
Не може да ни пропагандират консуматорски и материален живот от всякъде,и да искат да работим за сандвич и билетче за рейса. Някак си става противоречие,ние не сме Индийски йоги да живеем от молитви и пушене на силна трева. С трици не се ловят маймуни!
271
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как го виждаш един инженер в АЕЦ козлодуй от който зависи тока на България и един люлински хамалин да са с равни заплати? И честно ли е?
270
3
 
6
 
! Отговори
До 334 преди 5 години
Незнам кой визираш под грозен и *** но и аз не почвам работа за под 1500 евро друг е въпроса,че от 1000 човека 950 работят за 600 800 лв 40 за 1500 и 10 за над 2000 сигурно така,че сигурно всеки един от тия 990 човека трябва да е грозен и *** а това кой бил девствен ми значи всички сте девствени с заплати по 2 бона люлинеца си ви го каза иска всеки да има нормална заплата и е прав за него е по-добре девствен от колкото някоя вампирка да му пие парите
269
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"според експертите на Балканския институт по труда и социалната политика работят много здраво, но в сивата икономика"А дано "експертите" да Съ събудят към 22ри век! Без затвори за корумпираните "български родолюбиви" работодатели няма да Съ оправи положението!
268
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAМи между помощи наготово и работа, изборът им е логичен. Ти държиш да останат тука ли?
267
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива мислители като тебе... На 40 години девствен. В чужбина тебе чакат.
266
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз 2000лв си поисках още преди 17 години и ми ги дадоха без проблеми. Ти или си много грозен или много ***.
265
1
 
24
 
! Отговори
ОТ ЛЮЛИН преди 5 години
И последно от мен!Обичам България!Имаме си море, планина и хубава природа!Винаги съм желал да работя тук и да бъда полезен!Сега вече отиващ към 40-те, въпреки, че не ми се иска, мисля да търся нещо навън!Просто има хора във властта които мислят само за собствените си гушки, и нищо за бъдещето на хората тук!Жалко и тъжно!Мисля, че ни предадоха много лошо, както и Левски не са могли!!!
264
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В големите градове като София Пловдив масово младите в 20 те и 30 са безработни ако случайно не са заплата им е от 400 до 1300 масово заплати над 2000 3000 чисто са много редки случай и затова почти всеки емигрира
263
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стефчо, верно ли ти е такова обкръжението, че нямаш познат с над 600лв?
262
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нормални фирми и да знаеш няколко езика и образование да имаш като им кажеш ,че искаш заплата над 1500 2000 чисто стартово те гледат неразбиращо и
261
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хмммммИ ко трябва да направим?
260
0
 
5
 
! Отговори
ОТ ЛЮЛИН 321 преди 5 години
Със средно съм и знам един език, обаче намерих тази работа и я работих!Какво се чудиш!
259
1
 
28
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Като се махнат дъртите дето сега бачкат за 600 лв ,и край със трудовия пазар...финиш! Младите всички напускат със скоростта на светлината.
258
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 години
Това да не е да внесат портокали от Гърция и печалбата в джоба.
257
1
 
10
 
! Отговори
До 321 преди 5 години
Познавам юристи дето спят по улиците
256
2
 
11
 
! Отговори
хммм преди 5 години
как се радват клетите булгарета...абе хора вие чакайте да се запали двора на съседа в вашия ще остане цял. Ако още малко му изтървем края ще имаме съседи правоверци на севр запад и юг. Ще е въпрос на време да джамиизират и нашата държава
255
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От години ледам едни и същи обяви за 700 800 лв,когато обявите започнат от 2000 нето ще си намерят някой да им работи