Българката не ражда, първо кариерата. Топим се с... 50 000 души годишно!

Раждаемостта в страната ни с около 8% по-ниска спрямо 2017-а
Обновена: 3 яну 2019 18:49 | 3 яну 2019 18:47,
381
Българката не ражда, първо кариерата. Топим се с... 50 000 души годишно!
Снимка: pixabay

Заради неработещият регистър на ражданията никой в държавата, включително Министерството на здравеопазването, все още не знае колко точно деца са се родили у нас през изминалата година.

Има спад в раждаемостта и в трите най-големи софийски АГ болници в сравнение с 2017 г.  С над 8% по-малко деца са се родили в най-голямата АГ болница в столицата "Майчин дом". В другите столични болници и в страната като цяло резултатите са приблизително същите.

"Възрастовата група над 35 години – относителният дял на ражданията в тази възраст нараства. Раждания до 18 годишна възраст – втора група. Относителният дял на ражданията в тази група също нараства. И трето относителния дял на ражданията между 18 и 35 годишна възраст намалява. А всъщност това е най-хубавата възраст за раждане", обяснява пред bTV д-р Анатолий Дуковски от АГ "Майчин дом".

По думите му практически това структурно различие не е добро. Излиза, че раждат по-възрастните жени и тези в пуберитетна възраст, деца на по 16-17 години, посочи той.

Заради неработещият регистър изискваме данни от здравната каса за броя на платените пътеки за раждане през 2018 г. От данните на касата става ясно, че за периода от януари до началото на декември в България са платени над 53 хиляди раждания, на фона на над 58 хиляди за предходната година. Или спад от почти 8% спрямо 2017-та.

Наличните вече данни подсказват, че 60 хиляди бебета ще е трудно достижима бройка за 2018-та. При около 110 хиляди починали.

На година в България се раждат толкова деца, колкото да  напълнят 5 пъти капацитета на зала "Арена Армеец". За една година умират хора, колкото 9 пъти капацитета на тази зала.

Официалните данни за броя на родените у нас ще са известни чак през април.

Експертът от БАН Елица Димитрова пък пресмята, че се топим с 50 000 души годишно. По думите ѝ през 2017 г. около 3 000 са децата, родени от майки под 18 г.

Тя отбеляза, че в България съжителстват различни модели на възпроизводство, като у нас има едни от най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост в Европа. Димитрова уточни още, че се увеличава делът на майките над 40 г. и припомни, че от 90-те години в България има процес по отлагане на второто раждане.

"Големият въпрос е кога й се ражда на българката при какви условия и къде. Много млади хора избират съвсем целенасочено да отидат да живеят в чужбина и да родят там, както и да отложат. Сред характеристиките общества, към които ние очевидно се числим според тези развития, са да родиш дете тогава, когато можеш да се грижиш за него, то да е материално осигурено и да си постигнал определен икономически и професионален статус", каза социалният антрополог Харалан Александров.

Според него това е добра новина, но ако продължава със същия темп, това ще изкриви в дългосрочен план структурата на населението в България.

Александров е на мнение, че в държавата трябва да има социални и икономически местни политики, с които да бъде стимулирано раждането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
9
 
13
 
! Отговори
Бела преди 3 години
Единствено искам да съм финасово независима, за да не ми се налага да съм обградена с хора, които не понасям и да се налага да симулирам чувства 24/7. Влюбвам се предимно в чужденци и задължително гледам да са атеисти, за да не ме натоварват с глупостите си относно религия и други подобни...В България всичко ме дразни. Тези типични, български семейства ме отвращават с цялата си селяния.
266
2
 
10
 
! Отговори
Бела преди 3 години
Не ме е страх да остарея сама, а да съм затворена с ненормален селянин и децата му и да живея в скандали относно битови проблеми 24/7. Дори не изпитвам топлина по празниците на една маса с откачени селяни, които си играят на селейство...
265
3
 
10
 
! Отговори
Бела преди 3 години
Никога няма да създам семейство в тази държава. Не мога да се затворя с беден селянин да му гледам деца и да изживея ужаса, в който съм отгледана отново. Родителите ми са напълно ненормални и не го осъзнават...Те смятят, че като са си играли на семейство са постигнали всичнко в живота. Не е имало ден, в който да не са се карали за пари или други битови проблеми.
264
1
 
7
 
! Отговори
Бела преди 3 години
Отгледана съм в много просто и бедно семейство и скандали за пари 24/7. Не стига този ужас, но са и религиозни и играят тото всеки ден...Образовах се и обикалям света и това ме прави изключително щатлива, а простата ми майка се срамува от мен понеже не съм като повечето селянки в България с дете и ненормален мъж...
263
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои хора тук пишат,че познават много свестни българи,които не са женени и нямат деца и внуци. Е, и?Какво от това, че са свестни?На кого му пука за техния *** живот!Да си го живеят щом така им харесва!Да не би да е болка за умиране,че някои там *** не са могли,или не са искали да създадат семейство!Да не би да е задължително щом са "свестни" да имат деца!Това не означава,че за всички,които нямат деца трябва да се дразня и пукам!Писнаааа ми от простотии!Защо трябва да пишат за тях!Не ми дреме
262
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно до 35г. си нямат приятел.Навремето жените са се омъжвали много млади на 19-20 г. и са раждали деца в най-подходящата възраст.Затова децата им са били здрави,а сега много деца се раждат с увреждания,защото жените раждат прекалено възрастни.Защото сега така е "модерно" при българите, да се женят стари.Какво му е модерното не знам? Това, че хората са задръстени,това че до 30-40 г. не са си имали нито един приятел/ка и живеят като монаси ли?Скучно време със скучни, самотни и задръстени хора.
261
1
 
16
 
! Отговори
. преди 5 години
"Българката не ражда", като че ли става въпрос за крушата на двора!
260
5
 
15
 
! Отговори
ПРОКОБАТА! преди 5 години
Това е крайният резултат от почти 75 годишното комунистическо насилие над един народ-изчезването му от картата на Света!!!
259
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм, както против ражданията под 18г. възраст, така и от ражданията след 35г. възраст. Под 18г. момичетата са още много малки за майки, а след 35г. са възрастни и трябва да гледат деца до 55-60г. Най-хубавата възраст за раждане според мен е от 20 до 34г., защото като стане на 55-60г. жената ще има изгледани де си почива. Аз изобщо не се интересувам от възрастта за раждане при българките в днешно време. Коя жена на колко иска да ражда, нейна си работа, но аз няма да раждам възрастна.
258
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата като не дава на джендърите най елементарните човешки права да имат семеиство и деца така ще е ще изчезнем българите и като доидат други ще разрешат и бързо ще се завъдат като не искате български *** ще доидат други
257
3
 
24
 
! Отговори
Онзи преди 5 години
Българка и кариера..? Къде го видяхте това животно?А по темата : за мен така наречената Чалга музика е допринесла и то сериозно за този така наболял проблем.
256
21
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе си ли се задавал въпроса, че може би простo не искат да имат деца? Не всеки иска да се превръща в инкубатор защото "така трябвало". Живеем уж в демокрация и всеки има право сам да избере какъв живот да живее.
255
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В близкото ми обкръжение има шест жени и трима мъже над 35 години неженени, без деца. Всички много свестни хора. Какъв им е проблемът не мога да разбера, пък и не е удобно да попитам.
254
15
 
11
 
! Отговори
ЧИтеге Фнимателно! преди 5 години
Българите са повече от 9 милиона, но сега сме свободни и живеем където ни харесва500. 000 българчета се родиха в чужбинаВ нашата мизерия никога няма,е да се родят
253
4
 
19
 
! Отговори
QUEEN преди 5 години
Божеее, личи си че в долните коментари пишат мъже под чехъл! Айде пак мъжа бил виновен! Нали ги гледам младите - момчетата стеснителни и кротки, а жените едни устати със самочувствие, с гримове, къси поли, циците навън, като да не казвам на какви изглеждат! С таквоз какъв съвместен живот и какви деца ще отгледате? Ами едно дете иска грижи, любов, внимание, доброта, има нужда от диалог, от приятел, от съветник. Тези неща са много по-важни от парите! И да, слушам QUEEN.
252
19
 
10
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Шапки долу-на колене пред нашите освободители ,Великия Руски народКогато бяхме с тях бяхме 9 милиона
251
5
 
13
 
! Отговори
Ямеро преди 5 години
Японците имат същият проблем,не знаех,че японките са такива гадинки.
250
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами... във всяка развита държава нормалните хора гледат първо да се установят, преди да почнат да си снасят на конвеир децата, за да имат пари да ги отгледат. Някакси е логично.
249
3
 
28
 
! Отговори
Анадола преди 5 години
О не, жените искали да работят, за да не тънат в мизерия и да не зависят от мечо, какво безочие, трябва да ги е срам.
248
11
 
29
 
! Отговори
Средновековие преди 5 години
Ейййй, как пак се опитват да вменят вината на жените. Нацията ни не се топи, защото жените ви искат да имат някакво развитие в живота, работа и социален кръг, колкото и да ви се иска. Топи се заради абсурдни управленчески решения, които се взимат в огромната си част от мъже. Предстои ми тепърва да науча за мутра, дърпаща политическите конци, която да е жена.