Българката не ражда, първо кариерата. Топим се с... 50 000 души годишно!

Раждаемостта в страната ни с около 8% по-ниска спрямо 2017-а
Обновена: 3 яну 2019 18:49 | 3 яну 2019 18:47,
381
Българката не ражда, първо кариерата. Топим се с... 50 000 души годишно!
Снимка: pixabay

Заради неработещият регистър на ражданията никой в държавата, включително Министерството на здравеопазването, все още не знае колко точно деца са се родили у нас през изминалата година.

Има спад в раждаемостта и в трите най-големи софийски АГ болници в сравнение с 2017 г.  С над 8% по-малко деца са се родили в най-голямата АГ болница в столицата "Майчин дом". В другите столични болници и в страната като цяло резултатите са приблизително същите.

"Възрастовата група над 35 години – относителният дял на ражданията в тази възраст нараства. Раждания до 18 годишна възраст – втора група. Относителният дял на ражданията в тази група също нараства. И трето относителния дял на ражданията между 18 и 35 годишна възраст намалява. А всъщност това е най-хубавата възраст за раждане", обяснява пред bTV д-р Анатолий Дуковски от АГ "Майчин дом".

По думите му практически това структурно различие не е добро. Излиза, че раждат по-възрастните жени и тези в пуберитетна възраст, деца на по 16-17 години, посочи той.

Заради неработещият регистър изискваме данни от здравната каса за броя на платените пътеки за раждане през 2018 г. От данните на касата става ясно, че за периода от януари до началото на декември в България са платени над 53 хиляди раждания, на фона на над 58 хиляди за предходната година. Или спад от почти 8% спрямо 2017-та.

Наличните вече данни подсказват, че 60 хиляди бебета ще е трудно достижима бройка за 2018-та. При около 110 хиляди починали.

На година в България се раждат толкова деца, колкото да  напълнят 5 пъти капацитета на зала "Арена Армеец". За една година умират хора, колкото 9 пъти капацитета на тази зала.

Официалните данни за броя на родените у нас ще са известни чак през април.

Експертът от БАН Елица Димитрова пък пресмята, че се топим с 50 000 души годишно. По думите ѝ през 2017 г. около 3 000 са децата, родени от майки под 18 г.

Тя отбеляза, че в България съжителстват различни модели на възпроизводство, като у нас има едни от най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост в Европа. Димитрова уточни още, че се увеличава делът на майките над 40 г. и припомни, че от 90-те години в България има процес по отлагане на второто раждане.

"Големият въпрос е кога й се ражда на българката при какви условия и къде. Много млади хора избират съвсем целенасочено да отидат да живеят в чужбина и да родят там, както и да отложат. Сред характеристиките общества, към които ние очевидно се числим според тези развития, са да родиш дете тогава, когато можеш да се грижиш за него, то да е материално осигурено и да си постигнал определен икономически и професионален статус", каза социалният антрополог Харалан Александров.

Според него това е добра новина, но ако продължава със същия темп, това ще изкриви в дългосрочен план структурата на населението в България.

Александров е на мнение, че в държавата трябва да има социални и икономически местни политики, с които да бъде стимулирано раждането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
8
 
42
 
! Отговори
българина преди 5 години
америка срещу България финансира вече 30 г българите да емигрират, българките да правят кариера щото така е модерно според ообщество, а *** да се плодят. благодарете на сащ и юдеите!
46
12
 
39
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
До 38 - Филмът С Тодор Колев - Господин за един ден - гледал ли си ?? -ами за това българите не раждат деца -- защото не искат да произвеждат сиромаси и роби на КАПИТАЛИСТИТЕСиромаха няма смисъл да прави деца - той себе си не може да изгледа- в БГ работещите бедни са такива- понеже са умни - Те не искат да стигнат до деня в който тяхното дете да ходи с дрипи на училище и да няма пари за една баничка и да попита родителите си --ЗАЩО ?? !!
45
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако изчезнем, значи така е било писано... И да се мятаме като риби на сухо, вече е късно. Грешката тръгва още от нашите баби и дядовци, с ниската раждаемост.
44
4
 
57
 
! Отговори
Maйка преди 5 години
Не е въпрос на предпочитания, а на оцеляване! Вие ми кажете, колко са фирмите (независимо от бранша), които мило и драго дават за служителки - майки на едно или две деца? Истината е, че родният работодател иска млади, образовани, непретенциозни и НЕ ангажирани със семейство жени.
43
33
 
17
 
! Отговори
Ивана преди 5 години
Мен не ме интересува Кариерата, но вече няма свестни мъже. Това е проблемът.
42
11
 
17
 
! Отговори
Ханс преди 5 години
Имаме раждаемост като германците. Какво се оплаквате? И вие сте без деца ама казвате "дайте да дадем". Мишки анонимни.
41
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква кариера бре..къде?!Цинични сте с тези статии,сипвайте сол в раната на тоя агонизиращ народ.Нормален човек няма да иска за детето си да е обречено на борба за оцеляване.
40
26
 
16
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Абе добре , че поне ромите и туците съдават поколение ! В противен случай 80 % от населението щяха да са пенсионери !
39
26
 
38
 
! Отговори
Истината боли преди 5 години
Освен,че не ражда я и мързи да ражда принцеси всичките чакат само богаташа по дискотеките да го излъжат.Пушат от 14 годишни по дискотеките и когато излъжат/намерят някой мъж пада едно *** мъка мъка ''тръбите'' им изпушени немогат да заченат а камо ли да родят 50% от всички раждания са със секцио.Трагедията е пълна.
38
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На някои места като Китай примерно гледат да ограничат раждането и ако имаш повече от едно дете, държавата отказва всякакъв вид помощи за него. В Япония е обратното, понеже са алчни капиталисти са забравили да се множат и сега държава ги награждава финансово като го правят. Различни приоритети едно и също време. Къде е златната среда? И под какъв строй най важното!
37
18
 
27
 
! Отговори
Тарикат е преди 5 години
Бай ***!Не се сеща, че ако има две деца, в най-добрия случай българите оставаме същата бройка. И то ако някое от децата не се разболее и почине или не претърпи инцидент. Пра-баба ми е имала единадесет деца. Едно е застреляно от пиян жандармерист, едно е починало от болест, но сред останалите девет има професор по право, адвокат, хотелиер в Швейцайрия, хотелиер у нас, медицинска сестра и т.н. Тогава да не им е било по-лесно? От 1917 до 1944 г.?С по две деца държава не се прави.
36
25
 
19
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Българката ще почне да ражда когато и последната червена бабичка си отиде.
35
7
 
39
 
! Отговори
21 преди 5 години
На запад не раждат от разглезеност, а тук от несигурност, така че крайния резултат е един, но причините са различни, аналогия няма.
34
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 18Средната работна заплата в София е 1260 лева.Значи средностатистическо софийско семейство получава общо 2500 лева.Ти говориш за два пъти повече.По тази логика в София трябва да се раждат по 1000 деца на година.
33
13
 
13
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
Ти тези пари ги нямаш за нищо. 2, 5, 7, 10 000 лева. Спри се малко, и други живеем в София пък и имаме деца.
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закриваи
31
22
 
32
 
! Отговори
Жеко преди 5 години
Нямат време жените да раждат защото са заети да цъкат на смартфона. Без мъж може, но без смартфон не може.
30
9
 
49
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 5 години
Българина и балгарката са масово убивани и подложени на геноцид за сметка на всяка друга малцинствена група която е стимулирана да ражда без пари, без да работи, без никакъв принос към общество и държава ! Това е политиката на ЕС, САЩ и НПОтата им !
29
5
 
49
 
! Отговори
Снахата преди 5 години
Българката РаЖда, но не в България. Снахата има 4 деца, но живеят в Ирландия и парите им стигат, а там и наемите не са толкова високи, колкото в други части на острова. Тук с тази 560/480 лева минимална чиста заплата, ще отидат парите само за едно бебе да му купуш бебешки храни, памперси, мазила, кърпички, бебешко олио, шишета, ританки, лигавник и още много консумативи, а всичко струва пари, без пари как се гледат деца.
28
12
 
25
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Ти отглеждай 20 деца ако искаш с 2000 лв аз ти казвам за да имат живот са нужни поне 5000 за двама за 1 човек под наем в София за храна и сметки отиват 2000 лв а ако има и жена и дете отиват 5000 лв на село ако живее може и да стигнат 2000 лв