Българката не ражда, първо кариерата. Топим се с... 50 000 души годишно!

Раждаемостта в страната ни с около 8% по-ниска спрямо 2017-а
Обновена: 3 яну 2019 18:49 | 3 яну 2019 18:47,
381
Българката не ражда, първо кариерата. Топим се с... 50 000 души годишно!
Снимка: pixabay

Заради неработещият регистър на ражданията никой в държавата, включително Министерството на здравеопазването, все още не знае колко точно деца са се родили у нас през изминалата година.

Има спад в раждаемостта и в трите най-големи софийски АГ болници в сравнение с 2017 г.  С над 8% по-малко деца са се родили в най-голямата АГ болница в столицата "Майчин дом". В другите столични болници и в страната като цяло резултатите са приблизително същите.

"Възрастовата група над 35 години – относителният дял на ражданията в тази възраст нараства. Раждания до 18 годишна възраст – втора група. Относителният дял на ражданията в тази група също нараства. И трето относителния дял на ражданията между 18 и 35 годишна възраст намалява. А всъщност това е най-хубавата възраст за раждане", обяснява пред bTV д-р Анатолий Дуковски от АГ "Майчин дом".

По думите му практически това структурно различие не е добро. Излиза, че раждат по-възрастните жени и тези в пуберитетна възраст, деца на по 16-17 години, посочи той.

Заради неработещият регистър изискваме данни от здравната каса за броя на платените пътеки за раждане през 2018 г. От данните на касата става ясно, че за периода от януари до началото на декември в България са платени над 53 хиляди раждания, на фона на над 58 хиляди за предходната година. Или спад от почти 8% спрямо 2017-та.

Наличните вече данни подсказват, че 60 хиляди бебета ще е трудно достижима бройка за 2018-та. При около 110 хиляди починали.

На година в България се раждат толкова деца, колкото да  напълнят 5 пъти капацитета на зала "Арена Армеец". За една година умират хора, колкото 9 пъти капацитета на тази зала.

Официалните данни за броя на родените у нас ще са известни чак през април.

Експертът от БАН Елица Димитрова пък пресмята, че се топим с 50 000 души годишно. По думите ѝ през 2017 г. около 3 000 са децата, родени от майки под 18 г.

Тя отбеляза, че в България съжителстват различни модели на възпроизводство, като у нас има едни от най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост в Европа. Димитрова уточни още, че се увеличава делът на майките над 40 г. и припомни, че от 90-те години в България има процес по отлагане на второто раждане.

"Големият въпрос е кога й се ражда на българката при какви условия и къде. Много млади хора избират съвсем целенасочено да отидат да живеят в чужбина и да родят там, както и да отложат. Сред характеристиките общества, към които ние очевидно се числим според тези развития, са да родиш дете тогава, когато можеш да се грижиш за него, то да е материално осигурено и да си постигнал определен икономически и професионален статус", каза социалният антрополог Харалан Александров.

Според него това е добра новина, но ако продължава със същия темп, това ще изкриви в дългосрочен план структурата на населението в България.

Александров е на мнение, че в държавата трябва да има социални и икономически местни политики, с които да бъде стимулирано раждането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
49
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
България е към своят край !! ако все още някой "ВЕЛИК" експерт не го е разбрал - аз да му обясня - от тези 50 000 бебета - 40 000 бебета не говорят български и ще им е нужен преводач за всичко - от тези 40 000 бебета - 5000 ще са потенциални убийци и крадци - другите ще са човекоединици за източване на социални системи като германската - общо взето - България ражда *** и върви към небитието - А медиите възхваляват и правят ОДИ за Светлото Бъдеще на нацията и икономическият растеж -БЛА БЛА!
26
10
 
30
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Аз отидох в Русия в Сибир Красноярск учих един семестър магистърска дори си платих 130хил.рубли за обучение и взех си жена и имам 2деца и работя за още две..Преди ходих с една студентка по медицина последна година , после завърши специализации кариери , аз нямам време да я чакам до 35-40г. да ми родини деца.
25
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е голямо отлагане ,всеки който се стабилизира финансово има желание за деца, повечето се стабилизират навън и съответно децата не се раждат в България но са налични има ги все повече.Някой от тях говорят оскъдно български но това е друга тема.Все пак не може родителя да не може да се грижи са себе си , а да мисли да гледа деца напротив това говори за че наистина са родители които се мислят отговорно за децата си.
24
4
 
29
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Проблема не е само в България а на много други места, някои от които се считат за водещи икономически сили. Капитализма води до това, алчност и сметки без кръчмар. "Висок" стандард на живот води до мързел и мислейски само за повече пари, децата остават на заден план и тогава вече се привличат иммигранти от цял свят за да има кой да работи "непрестижните" работи за да върви машината напред. В 3тия свят е лесно, със или без деца пас си беден така че давай смело, но и тва води до проблеми. Баланс?
23
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Раждайте данъкиплатци за мутро-тиквите. Що не раждате. Нали по улиците текат реки от мед и масло и ви управляват най-големите ЕнтАлАгенти начело с Тиквата и Шайката му от калинки.
22
14
 
76
 
! Отговори
21 преди 5 години
Това, че българката не ражда заради кариера са глупости, просто няма мъже желаещи сериозни връзки, и така се оправдат пред роднини и познати. А няма такива мъже, защото животът им е несигурен, освен ако не си вързан към някоя корупциика или фирма точеща Евро пари, си го закъсал. Частния сектор е голям стрес, несигурност. Мъжете нямат самочувствие, знаят че трябва да предложат дом, сигурност, а не могат. За това, бързи връзки, с*кс, и жените изостават от нормалния жизнен ритъм. Деца йок.
21
4
 
31
 
! Отговори
истина е преди 5 години
А ТИКВАТА КАЗВА ,ЧЕ ЦЪФТИМ И ВЪРЗВАМЕ!!
20
11
 
39
 
! Отговори
Демография преди 5 години
Българката ражда едно дете, защото не може, засега, да роди половин. Но продължава да опитва.За сравнение:Бангладеш - 180 милиона.Афганистан - 35 милиона.Кой ни е виновен? Там по-лесно ли е?Осъзнайте се!
19
1
 
36
 
! Отговори
сигурно преди 5 години
След 3 год. 5 милиона ,а след 5 год. малцинство в собствената си държава !!
18
4
 
46
 
! Отговори
Чарлз Дарвин преди 5 години
В природата това се нарича естествен подбор - добрите и качествените животни и хора оцеляват, лошият материал - умира. България 1985 г. - население 9 милионаБългария 2019 г. - население 6 милионаБългария 2080 г. - население 2 милионаБългария 2150 г. - население 800 000, етнически състав римляни/роми 86%, турци 10%, българи 2%, други 2%
17
31
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Стига глупости.Ние с жената получаваме общо 2500 лева.От тях 500 лева са за ипотека и остават чисто 2000 лв.Отглеждаме две деца без лишения.Какви са тия глупости,че трябвали по 7000 лев на месец и то за едно дете?
16
8
 
25
 
! Отговори
8866 преди 5 години
през 90-те МТВ тренира сумати хора от Западната цивилизация че и България да харесват определни неща, музика, лайфстайл, начини на гледане, пози всичко2009/10 се почна тренировката на Българина да харесва "звезди" и т.н онлайн сайтове превеждаха статии за известни плоски личности безспирно, докато не влезе под кожата и индустрията се "създаде"2015/6 тренировката за феминизъм започна. Успех да ядеш хубава манджа вкъщи, влизаш - змията ти скача на спор, развод ,война във фейсбук, пропиване дик
15
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само с 50 000... по скоро 150 000... със специалното съдействие на Тиквата и ГЕРБ.
14
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КефЩом не ти е кеф от България, откажи се доброволно от гражданството й. Бъди мъж до край, а не само на думи. Свят широк, гражданства всякакви.
13
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре да не раждат не щаст ници. Ако решат да родят нека го направят в някоя нормална държава.
12
1
 
38
 
! Отговори
до2 преди 5 години
За продавачка или сервитьорка е препоръчително да нямат деца или да са отраснали, и в двете работи се работи извънредно и няма празници , така че за тях е нормално да отлагат докато са в тази професия,
11
34
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От българите нищо не става. Злобно, диво, балканско племе. Целите Балкани загиват, защото населението на този регион от Европа е най-глупавото в света.
10
14
 
57
 
! Отговори
8866 преди 5 години
Ако жените се развиваха като жени както едно време щяха да са някакво вдъхновение за мъжа и без да му натякваш щеше да му се работи и да й се докзава и да и прави живота по-добър, ама ти като се прибереш вместо топла храна и топло отношение и семеен уют има философска атака базирана на феминистки пост във фейсбук който тя е прочела и е решила да ти държи сметка за некви твърдения на некви откачалки в нета, за кво говорим.. сега баламите ги излъгаха че им трябва свобода и кариера мениджърки хахах
9
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко върви по план........скоро ще станем 5 милиона, след 20 години-4 милиона!!
8
7
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
65 процента от населението получава под 600 лв , 84 85 процента от населението получава под 1000 лв само 3 4 процента над 2000 какви раждания да има няма как да стане .Трябва 84 85 процента да получават 2000 3000 нето за да мислят за раждания

Спонсорирани публикации