Български превозвачи се готвят за протест... в Брюксел

Пакетът "Макрон" ще изкара 340 шофьори на 10 януари
3 яну 2019 11:00,
24
Български превозвачи се готвят за протест... в Брюксел
Снимка: pixabay

Българските превозвачи готвят масов протест в сърцето на Брюксел. Причината е т.нар. пакет "Макрон". Ако промените бъдат одобрени и влязат в сила, ще ударят засегнат източноевропейските превозвачи. Очаква се около 150 камиона да блокират белгийската столица на 10 януари.

Още по темата

"На 10 януари е гласуването в Транспортната комисия на ЕП на т.нар. пакет "Мобилност 1". Организираме протеста тогава, защото сме сигурни, че голяма част от евродепутатите от други държави въобще не са запознати какво ще гласуват. Искаме да ги запознаем какви ще бъдат последствията за Източна Европа, защото за нас е недопустимо с вдигането на палец нагоре или надолу да се определят гласовете на една група в ЕП", каза пред Нова тв изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров.

По думите му най-основният проблем в предвидения пакет е връщането на водачите и камионите в страната на регистрация. "Няма никакъв социален ефект това за водача , т.е. ако водачът е назначен в българска транспортна фирма и се прибере в България при семейството си или е назначен в немска транспортна фирма – да се прибере в Германия", обясни той.

Според него, ако пакетът бъде одобрен, голяма част от българските превозвачи ще се пререгистрират в други страни от ЕС.

По думите на Димитър, който е шофьор на тежкотоварен автомобил от 10 години по-високите командировки и преспиването в хотел не е по-добре като условия. "Да отида на хотел – трябва да знам език, да оставя камиона на неохраняем паркинг, което застрахователят не го поема.  Командировката къде ми отива, ако ми откраднат стоката", обясни той.

Протестът в Брюксел ще бъде подкрепен от румънци, унгарци, поляци и литовци. От България ще тръгнат около 340 шофьори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малцинството реши да преобърне болшинството! Само нафта ще горите за лудо. Ще ви отсвирят така че ако искате да си правите каквото ви скимне - референдум за излизане от ЕС! Ще се съобрази Европа заради няколко алчни български родолюбиви бизнесмени - га сиренето проговори.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До16. Противо речиш си. Един път френски немски фирми не се различават. Друг пък казва в Германия били турски. Ми сато няма разлика къде е проблема. Журналистите немогат ли да пищат?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там са големите началници. Тука са племенните вождове, васални на големите началници. Ако само поискат, тука вожда пада на следващия ден, както беше при социализма.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17. Ми направете така, че да се държат от българи. Нали Вили Бец е българска фирма. Да направят и още други български фирми.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поляци, унгарци, словенци, словаци, роми, турци се интегрираха в ЕС. Българските превозвачи не се интегрират вече десета година от както сме в ЕС, ЗАЩО ЛИ?
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социалистическа наглост. Това са условия за хиляди а ЕС. И ТИЯ ЧИНОВНИЦИ "ПРЕВОЗВАЧИ " иска да сменат статуквото
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж ги целувахме,тупахме по рамото и туй-онуй.Снимки,европредЦедателство(ииизключително успешно) а пък то-брюкселски чо.кан за нас.
17
0
 
4
 
! Отговори
80 % преди 5 години
От транспортните фирми в Германия се държат от турци...
16
1
 
12
 
! Отговори
111 преди 5 години
Който не разбира от транспорт, няма нужда да се изказва. Планът действително е голям и добре премислен удар по транспортните ни фирми. А условията, които предлагат немски, френски и прочие фирми на шофъорите с нищо не са по-добри. Т.е. всеки сам може да си направи извод, каква е целта.
15
0
 
8
 
! Отговори
Онзи преди 5 години
Боци да ходи да ги спира, че еврогейовете ще му размахат пръст и става страшно. Няма кой да финансира ГеПиГруп, Трейс мрейс и тн.
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са доволни тия "превозвачи" които носят папките. Не тия които карат камионите. Та тия с папките си платили на 150 водача да се опълчат срещу няколко милиона от ЕС
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това със спането в хотели си е едни други да блажат.Вярно че да спят в камиона надали им е най-хубавото преживяване, но защо да дават 50-80-100лв за нощувка?леглото в новите камиони сигурно и по удобно. ;)
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ревете против Макрон. Социализъм ли ще правите в Брюксел. И не са всички от Източна Европа съгласни с вас. Нито Унгарци, Гърци, Поляци, Хървати
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за нахалство е на тия. Превозвачи Искат да за по шосетата на ЕС. По комфорно е. Да взимат ? ,Но НЕ ИСКАТ ДА ИЗПЪЛНЯВАТ условията на Брюксел.
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трижди проклет да е ЕС!
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както се казва - Добре дошли в ЕС, ние тук сме за свободно движение на хора и стоки, ама само за наши фирми. Вие пак не сте прочели внимателни малкия шрифт в края на договора за присъединяване.
8
1
 
16
 
! Отговори
nekoj преди 5 години
Ами 'строителите' защо не ги подкрепят - да пратят машините до Брюксел - ще е по впечатляващо...
7
3
 
17
 
! Отговори
ВЪН ОТ ЕС преди 5 години
Има полза за шепа олигарси, които крадат европейски пари. Даже не са европейски , а наши български, защото вноските ни са горе -долу толкова. И за бедните българи - гастарбайтери. А като цяло това , че ЕС нареди унищожаването на индустрията, земеделието и ни превърна в пазар за полски домати, турски и китайски стоки.... Половината оборот от търговията на дребно тук е в немски и френски супермаркети
6
2
 
11
 
! Отговори
В КОЛОНИЯТА РБ преди 5 години
всички сме ПАРЛЕВУ ФРАНСЕ, както каза ОН от БАНКЯ
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То ЕС не е измислен България да е по-добре от Франция ,Германия и Австрия....Дето каза един гостуваш на една телевизия Б-я е малкото джавкащо квичащо кученцие наблюдаващо кучешката сватба......