Каракачанов: Направихме достатъчно в Афганистан!

Според министъра няма нужда да увеличаваме присъствие
34
Каракачанов: Направихме достатъчно в Афганистан!
Снимка: МО

Военният министър Красимир Каракачанов смята, че форматът на участие на НАТО в Афганистан трябва да бъде разгледан на следващото заседание на Алианса.

В средата на декември американският президент Доналд Тръмп анонсира предстоящо изтегляне на половината военнослужещи на САЩ от Афганистан.

Каракачанов коментира, че България е направила достатъчно. Той участва в Плевен в тържествения ритуал по посрещане българския контингент, който се завърна от успешна мисия на НАТО в Афганистан.

"Този контингент, който посрещнахме, беше първият по-голям от 158 човека. Този контингент, който замина сега, е от 160 човека. България няма нужда да увеличава своето присъствие повече", категоричен е вицепремиерът, цитиран от bTV.

Попитан дали тогава и ние трябва да свием участието си, той отговори: "Ако политиката на САЩ като на съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент, лично аз не смятам, че България има повече работа там".

Според него на следващата среща на военните министри от НАТО този въпрос да се обсъди. "А ако някои държави смятат да изтеглят контингентите си от Афганистан, аз смятам, че и ние трябва да преразгледаме позиция", допълни военният министър.

България участва в Афганистан със 160 души, които охраняват летището в южния град Кандахар и изпълняват инструкторски задачи за местните сили за сигурност. НАТО продължава ангажимента си към тренировъчната мисия "Решителна подкрепа", в която беше преобразувана най-дългата бойна мисия на алианса от 2002 година до 2015 година.

Предстои да се обсъди как изтеглянето на близо 7 хиляди американски военни ще се отрази на останалите нации, които поддържат военно присъствие от 16 хиляди инструктори.

Каракачанов изрази надежда през следващата 2020 г. да бъдат увеличени възнагражденията на военнослужещите. Убеден съм, че ще го направим, заяви още вицепремиерът.

Той напомни, че за година и половина заплатите на военнослужещите са повишени два пъти, с около 20 на сто.

"Смятам, че въпреки двете увеличения, трябват още средства за възнагражденията, защото това е сложна професия. Трябва да осигурим достойно възнаграждение и по-добър социален пакет. Тенденцията да се модернизира съществуващата техника, да се закупува нова, даде своя ефект и за първи път нямаме минусов резултат в личния състав", подчерта Каракачанов.

Попитан за закупуването на новите изтребители и за мнението на президента, Каракачанов заяви, че трябва да се търси общ национален консенсус по въпроса - да се направи най-добрият избор по отношение на бойната авиация.

"Нека не забравяме, че армията трябва да се готви за най-неочаквания вариант, най-лошия вариант - бойни действия", предупреди той, цитиран от БТА. Каракачанов каза, че ако правителството приеме констатациите на внесения от него доклад, следва НС да даде мандат на кабинета да преговаря за самолетите.

Каракачанов предлага след получен от НС мандат за преговори, те да се водят от четирима министри - на отбраната, на финансите, на икономиката и външния министър. На този етап предложението му е да се започнат преговори със САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
I,DIOTI.POMISLETE ZA BALGARIAI SPRETE DA PRODAVATE PASPORTI I REKETIRATE ZAVEDENIATA PO SLANCEV BRYAG--TOVA STE VIE PATRIOTITE.
28
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ШКЕМБЕ-ВОЕВОДАТА ХА ХА ХА - ТИ ПЪК КАКВО СИ НАПРАВИЛ ДОСТАТЪЧНО МНОГО В АВГАНИСТАН???? Ха ха ха
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за България-Българите какво направихте за да живеят по-добре???
26
1
 
6
 
! Отговори
мор преди 5 години
изхарчихме достатъчно много пари в авганистан и полза никаква
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Смятам, че въпреки двете увеличения, трябват още средства за възнагражденията, защото това е сложна професия."Аре уа? Толкова е сложна професията, че военните ги взимат само след 2 висши, нали? И сега им плащаме прекалено много.
24
1
 
11
 
! Отговори
??? преди 5 години
Винаги съм се чудил, кво дявол го взел сме търсили там?
23
1
 
11
 
! Отговори
Венко Венков преди 5 години
Добре,че САЩ си тръгва от Афганистан, та и ти г-н Министър, разбра, че ние нямаме повече работа там! Каквото ви кажат, това правите на мига, затова никоѝ не ви уважава. Пълни продожници!
22
1
 
19
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Целостта или независимостта на България пазят тези *** в Кандахар? И защо целият масраф се покрива от Държавния бюджет, а не от бюджета на НАТО?
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОБИЧАМ АМЕРИКА И СЕ РАДВАМ ЧЕ НАЙ- НАКРАЯ ЩАТИТЕ СПИРАТ ДА ВОЮВАТ ЗА ГЪРЧАВАТА РООСИЯ! СЕГА ТАЛИБАНИТЕ ЩЕ СИ ВЪРНАТ АФГАНИСТАН, И ЦЯЛА СРЕДНА АЗИЯ! СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕМЕ ПУТИН БОБ ЯДЕ ЛИ
20
1
 
11
 
! Отговори
САЩ имат 15000 ТАМ преди 5 години
Отделно НАТО имат хора. Нашите са в КАНДАХАР - пазят летището. От СИРИЯ се изтеглят тотално, а от АФГАНИСТАН 7000. Сега талибаните контролират 60% от територията, Догодина почти сигурно ще завземат КАБУЛ. Дано нашите като са на летището успеят да избягат навреме. без жертви
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СержантЯвно не си запознат и ти САЩ се изтегля от Сирия. В Афганистан мисията е друга и е свързана с обучение. Никакви бомби няма падащи, еле пък жертви, еле пък от Румънци. Къде си ги съчинявате тези неща. Присъствието в Афганистан е по повод на договор за възстановяване подписан между НАТО и Афганистанското правителство.
18
1
 
7
 
! Отговори
ЧЕТЕНЕ МУ Е МАЙКАТА преди 5 години
САЩ изтеглят 7 000 души от АФГАНИСТАН тази година - наполовина.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А БЕ ТОЯ ЛУД ЛИ ЕСтатията е за Афганистан. САЩ се изтегля от Сирия. Това са различни държави, различни мисии, ама нали трябва да се чете с разбиране.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Печатарския бизнес е достатъчен.
15
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сандо от КанЯд те е че се осрахте през 80те я русначе ?
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сандо от КанЩо не си пиеш хаповете редовно?
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ееее язък за хубавите заплати
12
2
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Тези като са се върнали, защото са пратени нови? Чии интереси защитаваме там, викал ли ни е някой? Немедленно прибирай хората. Ясно е, че за пари отиват, но това са нашите пари, дебелако.
11
1
 
9
 
! Отговори
А БЕ ТОЯ ЛУД ЛИ Е преди 5 години
Те американците се изтеглят , той разсъждава, че нямало нужда да пращаме още хора. Вместо веднага да нареди да се върнат българите
10
11
 
5
 
! Отговори
Сандо от Кан преди 5 години
Дано талибан изтребе колкото се може повече окупатори, включая и продадените 160 български заттници! С удоволствие ще дойда да ги посрещна, ако се върнат в заковани сандъци!