Кои имена избира българинът? Георги за сина, Виктория за дъщерята!

НСИ с интересна статистика за имената у нас
Обновена: 4 яну 2019 19:02 | 4 яну 2019 15:45, Красимир Ангелов
41

Графика: НСИ

Виктория и Георги са най-предпочитаните имена за новородените българчета през изминалата 2018 година, сочат данни на НСИ.

От националната статистика отчитат, че от началото на XXI век, наред с традиционните за България, все по-често се избират имена, които са популярни в целия свят - Александър, Мартин, Виктор, Виктория, Никол, София.

От 2007 г. до 2015 г. Георги бе най-предпочитаното мъжко име за новородените момчета в България. През 2016 г. и 2017 година най-често срещаното име сред бебетата бе Александър, но през 2018 г. Георги отново застава начело.

Общо 976 българчета, проплакали през изминалата година, носят името на светеца. 930 деца са кръстени Александър, а 748 – Мартин, което е третото най-често срещано мъжко име. Останалите имена в десетката за 2018 година са както следва поред – Борис, Никола, Димитър, Даниел, Калоян, Иван и Тодор.

От 2007 г. досега Виктория води първенството сред женските имена на новородени, като челната
тройка се запазва вече четвърта година – следват Мария и Никол. Останалите женски имена на бебета за отминалата година в топ 10 са София, Рая, Александра, Дария, Габриела, Симона и Йоана. Интересно за отбелязване е, че едни от най-често срещаните 10 имена на момичета през 2008 г. - Теодора и Гергана, през 2018 г. са изместени от София и Дария, които са били съответно едва на 20-о и 48-мо място преди 10 години.

Георги пък остава най-популярното българско име като цяло, като 160 754 българи носят името на светеца. Следват Иван - 151 005 души и Димитър - 118 316. 92 940 българи носят името Николай, 70 898 – Петър и 59 009 – Александър. При жените, където по традицията изборът на имена е по-голям, най-много българки носят името Мария - 113 010. На втори място е Иванка - 57 035, а на трето Елена - 52 225.

Що се отнася до фамилиите, Иванов/Иванова са най-популярните фамилии и при мъжете, и при жените. Следват Георгиев/Георгиева и Димитров/Димитрова.

Сънародниците ни празнуват най-много през януари, когато има най-много именици – общо 779 225 българи празнуват на Васильовден, Йордановден (Богоявление), Ивановден, Антоновден и Атанасовден.

Най-голям е броят на празнуващите имен ден на Цветница - 370 962 жени и мъже.

Декември пък е най-наситеният откъм именни дни месец през годината - всеки втори ден някой има повод да почерпи, за да се слави името му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Александър преди 5 години
От къде, наистина, толкова много александровци. Ако на дадено място има 10 човека до 30 години, почти е сигурно, че поне двама ще са адаши. Някога не е било толкова популярно. Аз лично си харесвам името, но пък навсякъде да срещаш все някакви Сашов-ци не е много приятно. Явно на много майки им харесва да си кръщават така дЕцата. Александрите и те са баят.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С нетърпение чакаме някой Пол да стане баща, за да видим с какво бащино име ще запишат детето.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите малко англофили си падат явно щом най-популярно женско име е кралица Виктория
31
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашата Света Църква почита всеки ден Правослевен Светец. Когато дете се роди, му се дава името на Светеца за деня. Така, например, руснаците казват "имянник", т.е. рожденик. Така е, защото са повече вярващи от нас. Всичко останало е "пунта-мара".
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя е Корнелия а сина Рафаел.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1011като Красен Станчев
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До OsmanПо-хубаво в твоя случай е Али Реза или Сечил.
27
1
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
А в Лондон най -популярното име за новородено е Мохамед.Навярно и в много други европейски(засега) градове.Ще ми се да вярвам,че в България не е така,ама не е за вярване....Е,нашите ислямисти не са баш като техните,ама нейсе.
26
1
 
3
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Хм, Красен е славянско, да. Аз оттам искам да избягам. Детето ще е на 90% с тъмна коса и дръпнати очи. Не върви да е Ваньо, разбираш ли. Като Тимур, внукът на Чингиз хан. Ти ако си по-светъл хващай някакво англосаксонско и си готов. Ако си ***, Борис нешо, Борил. Оставяме ги руските, на тъмни хора не отиват. Успех!
25
0
 
2
 
! Отговори
1011 преди 5 години
Османе добре си ти. Аз съм Българин кръстен с "хубавото" Руско име "Красен" само дето в крайна сметка не ми харесва и мисля че малко или много кара хората да не ме приемат толкова насериозно. Не знам колко е реален проблем но цял живот имам чувство че е и някакси ми прецаква присъствието в главите на хората. Ще го сменям, стига съм бил бекграунд манекен Красен риийш ли. Дайте предложения хейтърчета от днес.бг?
24
5
 
4
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Турчин съм и взех руска татарка за жена. Още се дърпа, но почти я навих сина да е Тимур. Тя иска руско име, да се приема по-добре тук. Мюсюлманско, но го има и в Русия. Е тук ще го гледат малко на криво, но на кого му пука.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние избрахме детето ни да се казва Тони, кръстено е на Тони Старк.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мойо го нарекоме Корекомън оти га мама зяпала витринити на корекомЪт - забременяла.
21
0
 
4
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
До Анонимен 24И защо реши, че тези имена ще Утиват? Май сме пропуснали по-важни неща в Очилището.
20
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето малко имена от алтайските степи защото мисля че по утиват на същината на булгарина, а християнството е заблуда и самозаблудаТарду хаган, Турум хан, Бумън, Истеми, Кара Исик хан, Кушу, Яндъ, Арслан, Бури хан, Кара Чурин Тюрк, Боке, Тардуш, Ъшбара, Чулу, Апа, Амрак, Кюл тегин, Билге хан
19
7
 
12
 
! Отговори
бря бря преди 5 години
Виктория за да стане мениджърка на запад и да побеждава мъжете ф Офиса. Тва кат турците с техното ДениЗ - звучи като Денис което е западно, но не предават турското заради З-то. Барем се хванат па синах им да стане мениджър в Германия и има парите да прати за нов чушкопек на баба си в Анадола
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 6 Като си написал Джордж, се сетих за оня папагал на Мира Добрева мъжа- Георги Торнев. Че като беше тоя в Брадъра влиза Майк Тайсън в къщата и тоя се ръкостиска с него и вместо да каже на английски аз съм Георги или Жоро( както е известен) вика на Тайсън "Аз съм Джордж" . Баси смешника.)))
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Петкане объркА статията нещо, май...
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
традицията е - първото дете - на родата на свекърите. значи - Петкан. но ако държат, да е кръстено на татко си - значи - Олигофренчо младши .
15
2
 
12
 
! Отговори
Рембо преди 5 години
До BurzumНе ни дръж в неведение - какво вади Сара?