Шофьори, инженери, медици, учители... Глад за кадри в София!

Работодателите даже са готови да им предложат постоянна заетост
Обновена: 4 яну 2019 16:37 | 4 яну 2019 13:45, Веселина Йорданова
304
Шофьори, инженери, медици, учители... Глад за кадри в София!
Снимка: flickr

65.1% от работодателите ще наемат нов персонал през следващите 12 месеца. Данните са от второто анкетно проучване на Агенцията по заетостта сред работодателите.

То е проведено онлайн през втората половина на 2018 г. съвместно с Комисиите по заетост в 28-те административни области.

Полученият резултат е с 4,1 процентни пункта повече спрямо проведеното първо проучване през февруари 2018 г. и очертава тенденцията за увеличаване на търсенето на кадри през 2019 г., съобщиха от агенцията.

В проучването са се включили общо 5 708 работодатели, като 2 496 от тях са избрани на случаен принцип от предварителна извадка.

Данните показват, че 75% от анкетираните работодатели имат намерение да предложат през следващите 12 месеца постоянна заетост на новите си работници. Изцяло сезонни работници ще търсят едва 6%, което е знак, че дори в типично сезонни икономически области фирмите имат намерение да задържат целогодишно наетия персонал.

Най-голям брой свободни позиции са заявени в административните области София-град, Пловдив, Варна и Бургас, като свободните работни места в София-град са най-много (4 пъти повече от другите изброени области). Най-резервирани пък са работодателите в областите Разград, Видин, Кюстендил, Силистра, Монтана, Перник, Търговище и Ямбол.

Над 50% от свободните позиции са за 20 от предложените 183 професии. Сред тях са машинен оператор (17 176), продавач – консултант (16 825), строител (12 333), камериер (10 490), готвач (9 454), помощник в строителството (8 109), оператор в производството на облекло (7 674). 

Търсят се още сервитьор-барман (7 524), заварчик (7 426), работник в хранително-вкусовата промишленост (7 529), строител монтажник (6 919), електротехник (6 616), шивач (6 371), охранител (6 172), строителен техник (5 910) и др.

През следващите 12 месеца  ще се търсят и нови работници с професии, изискващи висше образование или специфична правоспособност. Сред тях най-търсени ще са шофьорите (заявени общо 5 619 необходими кадри за тежкотоварен, международен, автобусен, селскостопански и др. видове транспорт).

Над 12% от общия брой на заявените потребности са търсените инженери, както и специалистите в здравеопазването (лекари, медицински сестри, медицински специалисти, рехабилитатори и др.), над 10% пък са необходимите специалисти за образователната система, около 4,5% са ИКТ специалистите.

Сред работници без квалификация най-търсени през 2019 г. ще са кадрите в преработвателната промишленост, следвани от тези в добивната промишленост и селскостопанските работници.

Към момента работодателите предпочитат наличието на личностни качества, а за придобиването на професионални умения разчитат на работния процес – над 4/5 от анкетираните (83,1%) търсят в кандидатите умения за самоконтрол и дисциплина, 61,8% - за работа под напрежение и 57,5% държат на знанията по здравословни и безопасни условия на труд. Административните умения, уменията за работа с клиенти, за внедряване на стандарти и системи за управление на качеството са желани от по-малко от половината анкетирани.

От 8-те ключови компетентности по Европейската рамка най-предпочитани са се оказали уменията за инициативност и предприемачество (35% от запитаните), за общуване на роден език (близо 1/5 от анкетираните) и уменията за учене с 9,6%, а компютърните и чуждоезиковите умения остават на по-задни позиции в предпочитанията.

Ооколо три четвърти от работодателите, участвали в допитването, посочват, че след 3 години ще се нуждаят от близо 30 000 специалисти с висше образование. От изброените в анкетната карта професионални направления най-голям дял заемат инженерите по електротехника, електроника и автоматика (12%), следвани от машинните инженери (11%), специалистите по информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника (9%). Най-малко потребности анкетираните са заявили за висшисти от направления "Право" и "Химични технологии" – 1% от всички висшисти, следвани от "Общо инженерство" – 4%.

Популярните направления като "Икономика", "Администрация и управление" и "Туризъм" са в средата на класацията със 7-8%.

В следващите 3 години се очертава значително по-голямо търсене и за средни специалисти. Над 81 000 работници с такава подготовка ще са необходими в изброените в анкетата 40 професионални направления. Като най-необходими се очертават тези в производствените технологии – текстил, облекло, обувки и кожа (над 9 000 работни места), следват строителните специалисти (с близо 8 000 работни позиции), около 5 000 броя са специалистите по машиностроене, металообработка и металургия и специалистите по хранителни технологии.

Символично ще е търсенето на средни специалисти в химичните технологии, денталната медицина, медицинската диагностика, финансите, банковото и застрахователното дело, счетоводството и данъчното облагане, минното дело и горското стопанство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
2
 
5
 
! Отговори
Вижте сега... преди 5 години
...за млад назначен програмист заплата от минимум 4к нето за София би го накарала да остане, с тенденция всяка следваща да се индексира със средно поне 15-25%. Всичко останало е подигравка и се страхувам, че хората с право няма да останат тук!
248
2
 
6
 
! Отговори
татул преди 5 години
Агенция по заетоста,сред работодат...Защо въобще излизате по медиите,дачетем за скоропоговорката,кояторъсите като пепел на бунище.17000оператори на машини.То излиза, машинни-те заводи от разв.социализъм са сеутроили.5хил. стр.техници?.Кажете, закакво ни подготвяте с тези пропускив социалната проходилка.
247
3
 
20
 
! Отговори
Тончо преди 5 години
Вижте какво пишат Еуростат," 83 процента от работодателите в България да с основно или средно образование". Въпросът е-колко от останалите 17 процента да с купени дипломи.Друго обяснение искате ли.
246
2
 
20
 
! Отговори
Тончо преди 5 години
Айде вече стига с вашите ревове за липса на кадри. Просто се научете да управлявате правилно и да плащате нормално. А ще видите какво ще бъде след 10 години,още по зле. Хак им е на измислените мутро-бизнесмени.
245
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хе-хе! Самоконтрол и дисциплина... Умение да говориш на роден език...Умения да учиш... инициативност, работа в екип...Горките днешни работодатели.
244
2
 
31
 
! Отговори
Петров преди 5 години
50 години имаше прекалено много хора в България и "бизнесмените" си мислеха че балъците никога няма да свършат. Но сега вече "бизнесмените" ще осъзнаят значението на фразата "хората са нашия най-ценен капитал".
243
2
 
30
 
! Отговори
САШО преди 5 години
Трудно ще стане хората с осигурена работа да се върнат в несигурна България. Работодателите трябва да инвестират по-голяма част от печалбите си в своето производство а не да си купуват лъскави коли и къщи в Швейцария. Може би те тогава когато предложат по-добри условия на работниците И ОСНОВНО ЗАПЛАТА ДА Е МНОГО ПО-ВИСОКА ПОНЕ ДВОЙНА>>>> от сегашното възнаграждение хората който все още са в България ще поискат да не емигрират както мен и останалите Българи. Ние искаме ПРОСТО НОРМАЛЕН ЖИВОТ>>>>
242
6
 
28
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
Превърнаха в Индия на Европа: евтин труд за работа дето никой не иска да върши там. Аутсорсинг, съпорт и кол центрове, както и шивашки цехове под път и над път. Нашето производство отиде на кино, внасяме даже картофи от Египет. Египет!!! За какво си говорим....картофи от Египет?! Не си ли възобновим производството и земеделието, до няколко години ще сме само териториално понятие! Не може да съществуваш и да се развиваш и растеш без сибствено производство!!
241
11
 
24
 
! Отговори
extremist преди 5 години
АЗ БАЧКАМ ЗА 5000 ЕВРАКА НА МЕСЕЦ; КОЙ "РАБОТОДАТЕЛ" В *** ГИ ДАВА ТИЯ КИНТИ - ВЕДНАГА СЕ ВРЪЩАМ, СРЕЩУ ПОДПИСАН ДОГОВОР.
240
2
 
41
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Истината е малко по-различна. Няма глад за работници или квото там щото в Бг няма производство освен един временен аутсорсинг. Всичко това е тестване на общественото мнение. Сложно е, но не забравяйте че всичко в Бг е игра на мафиотско-правителствената олигархия
239
1
 
22
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ЕЕЕЕ КАТО НЯМА "КАДРИ", ДА ЯДАТ ТИКВИ
238
5
 
23
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
"Бизнеса" да си внесе роби от Джибути!
237
16
 
18
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 263Ще се изненадаш колко много млади - образовани хора има, които не могат да си намерят работа, защото просто не ги бива... Имат диплома и знания, но нямат умения, които да приложат на практика. Става дума за социални умения, умения за работа в екип, технически умения свързани с естеството на извършваната работа, физическа и психическа/умствена издръжливост за продължителна работа под напрежение и др.. Дори и едно нещо от тези да ти липсва, е достатъчно за работодателя...
236
4
 
33
 
! Отговори
Абсурдистан forever преди 5 години
А бе продажните драскачи,стига сте откривали топлата вода и колелото!!!Банални ставате вече.Едно и също през ден.Който има акъл и не е мазохист,вече се е евакуирал от прокълнатата територия и няма да сглупи да се върне.Големи заплати-йок.Мизерия-forever...
235
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свърши тя. За нещастие на България, последните 30 години заставаха начело на бинеса и политиката случайни хора, които бързаха да забогатеят, без оглед на какво. И сега, берем плодовете на това. Няма хора, а които останаха са или застаряващи или необразовани, но с големи претенции и усти, но в същност не повече от интернет-кибици.
234
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последния да изгаси ламбите
233
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адиос мучачос
232
1
 
19
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До анонимен 227: Почти нищо не можеш да направиш, не само ако не си математически грамотен, но и ако си функционално неграмотен. Защото метематическите умения и логическото мислене, не означават непременно, че съответният човек може да приложи тези свои качества и на практика! Друг тип умения са необходими, за да се превърне добрият математик в поне толкова добър инженер или програмист. Преподавател също не може да стане от всеки, защото не всеки притежава необходимиоя педагогически подход.
231
8
 
15
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
До ehaa 241Търсят се ИТ-та и още как. И заплатите там постоянно растат (в момента чистата средна заплата за програмист в София е 3500 лв.). Активните обяви за работа там в момента са около 40хил (!).Но не е работа за всеки - има много ясно изразена колрелация между висок IQ успех в бранша. И съответно много хора се отказват при доста трудното начало в бизнеса.
230
6
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
До Жоро. А какво ще правят в Щатите: Ако не си отпускат по 100 милиарда долара на месец без обезпечение? Ако спрат да създават конфликти, за да завземат богатствата на тези държави? Ако не продават военна техника по задължение на тези държави? Попрочети как завземат златните находища и диамантени мини и какви заплати дават на работещите там и пак пиши колко е добре в Щатите? А кърмично какво става с поколенията им?