Студът не спря традиционното "Мъжко ледено хоро"

Наложи се да разбиват леда, сковал Тунджа
6 яну 2019 10:03, Нели Христова
212
Студът не спря традиционното "Мъжко ледено хоро"
Снимка: Булфото

На Богоявление в Калофер с традиционното "Мъжко ледено хоро" извадиха кръста от замръзналите води на река Тунджа. Хвърленото от свещеника разпятие бе хванато от мъжете и дадено на най-малкият участник 8-годишно момче, то го върна обратно на свещеника и получи благословия.

И тази година традицията бе спазена и първо в ледените води на Тунджа влязоха калоферци с песента "Залюбила е Василка". Преди това се наложи да бъде разбиван леда. Десетки родолюбиви български мъже и младежи, спазиха дългогодишната Калоферска традиция и се хванаха на Богоявленското "Мъжко ледено хоро".
Преди това рано сутринта в православния храм "Св. Св. Кирил и Методий" бе отслужена празнична богоявленска литургия.

Хиляди хора от цялата страна и чужбина наблюдаваха уникалния само за Калофер ритуал, който за първи път протече при сериозно полицейско присъствие.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
6
 
3
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До Мълчи уе ***. Ахааа, нали беше категоричен че е то 70 г на 20 век, а бе куха лейко? Сега увърташ, " и да не е от комунизма". Ти не си този, които ще ми обяснява за традициите, за Ботев и с какво да се гордея аз. ЧЕСТИТО БОГОЯВЛЕНИЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!!!!!! И НЕКА ТРОЛЕНЕТО ЗАПОЧНЕ СЕГА!! НЕ МОЖЕТЕ ДА СПИТЕ ОТ ЗЛОБА!
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на снимката малко прилича на подготовка на Терористичен акт , иначе Българите празнуват Богоявление тоест оригиналния истенски български Празник
91
4
 
8
 
! Отговори
дървен шоп преди 5 години
До софиянецкое е християнското-ракията или зурлите???
90
1
 
4
 
! Отговори
Куровин преди 5 години
на тея смелчаги алкохолизирани чурките им стават на попчета от тая мразовита вода.П.С. Пък на Деса *** от Герб му....продължавайте вие анонимници
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно мнение>спорде мен тва провокация на ПОбългарените роми у нас наречени Дасикане рома , предимно Лом или Сливен , българизирането/българеенето е модерно сред тези роми , живеем в 21 век и то в модерна Европа всеки сам решава какво да празнува и как да се весели
88
2
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
До анонименкато ти нацепя пръстена, ще видиш как пиша малък пъпчив пубер муахахаха
87
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До СтаматАбе Мюмюне-пиши си истинското име.Сега на македонц ли се правиш?Да насъскваш хората?Омразник.*** ли си турчин ли си ,но си омразник.
86
5
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До Sharkтия тролещите са около десетина помака плащано им от незаконните турски партии.Дават им по 500 лв на месец и чувал макарони бонус.За изгонените хейтъри в Турция-не знам колко и какво им дават.Може да го правят от вродена злоба и мераци.Какъв им е проблема за християнските традиции?!
85
3
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
До анонименуиииооо де ги виде тез българи, тези в калофер са алкохолици, единственото което ги прави българи е етноса им., но те не почитат Хр. Бойтьов който е роден данас, а наместо туй славят юдейско-православно-скотско-комунистически тотемни обичай.аре лапай и се потапяй, кви турци, кви българи като ти изпържа един шамар ке паднеш като крушча
84
3
 
3
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До Мълчи уе ***. Ти голям историк се извъди. Докажи че е от тогава, не приказвай празни приказки. В кой автентичен документ прочете откога датира това хоро?? И не ми цитирай уикипедия-микипедия и т.н измишльотини. Много знаете да плямпате. Дай доказателства, или млъкни!
83
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ИЗМРЪЗВАНЕ ВТОРА СТЕПЕН!! НЕ ЗНАМ КОЛКО Е ПОЛЕЗНО :DГОЛЯМ ШАНС ЗА ИЗМРЪЗВАНЕ ТРЕТА СТЕПЕН СЪС СЪПЪТСТВАЩА НЕКРОЗА!А АКО ПОСТОЯТ ПОВЕЧКО ВЪВ ВОДАТА МОЖЕ ДА ИМА И 4-ТА СТЕПЕН НАРЕЧЕНА БЯЛА НЕКРОЗА КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ ПОЯВИ МЕСЕЦ СЛЕД ТРАВМАТА И Е НЕОБРАТИМА ТЪКАНТА УМИРА ЗАСЯГАТ СЕ МУСКУЛИ КОСТИ СТАВИ
82
7
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Българите играят мъжко ледено хоро а турците се обичат по мъжки в Анадола.Едните пият вино ,другите ползват вазелин.Традиции.
81
5
 
6
 
! Отговори
Мълчи уе каун преди 5 години
До SharkЗабранява ти се да храчиш, болшевишка храчко, кви турци , кви османци уе ***, тая простотия е от 70те години на 20 век
80
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този празник е измислен от един турчин кръчмар от едно село близко до Калофер турчина е бил затънал в дългове и за да си продава акохола е казал, че му се присънил Божият син и е казал да хвърлят кръст във водата и който го намери го чака много берекет.
79
4
 
7
 
! Отговори
I kak преди 5 години
До Селски беке как го доказват, като тоя обичай не нито български, нито дори християнски, а комунистическа бръщолевина от средата на късния социализъм 70те години на 20 век.
78
11
 
6
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Абе ей, да ви е.ва ***-мта долна. Спрете да плюете по българските традиции, Кирияк Стефчовци мр-ъсни. Заради такива като вас 5 века сме били под турско, ***.цата ми долна. Ще има хоро, ясно ли ви е!! Никой не ви кара да участвате, стойте си до кюмбетата, щото нямате пари за климатик и хейтвайте, нещастници такива. Алкохолици били, много лесно давате етикети на хора, които не познавате бе. Колко ви плащат да хейтвате българските традиции, а? Мизерни нескопосници
77
3
 
7
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 5 години
За мен е по-важно, че на тази дата е роден Христо Ботев. А не че от местното дружество на алкохолиците са се баняли в Тунджа.
76
7
 
4
 
! Отговори
Селски бек преди 5 години
Повечето коментирали доказват факта:Умен TYPЧИH и зелен кон няма.
75
4
 
8
 
! Отговори
Винокур преди 5 години
на тея смелчаги алкохолизирани чурките им стават на попчета от тая мразовита вода.
74
6
 
2
 
! Отговори
Евроатланик преди 5 години
Веднага да се забрани това хоро,не отговаря на евроатлантическите изисквания.