Ток и стоки поскъпват. Ще има ли отговор на напрежението?

КНСБ настоява за мерки срещу ценовия шок през зимата
Обновена: 8 яну 2019 15:36 | 8 яну 2019 14:45, Веселина Йорданова
89
Ток и стоки поскъпват. Ще има ли отговор на напрежението?
Снимка: архив, БулФото

КНСБ настоява за спешни мерки, които да защитят хората от спекулативно поскъпване на основни стоки в разгара на зимния сезон.

От синдиката апелират в декларация да не се допуска напрежение в системата на българската енергетика и индустрия.

Днес по искане на Конфедерацията е свикано извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него синдикати, работодатели, представители на правителството и на КЕВР ще търсят решения за бъдещето на енергийната система.

Синдикатът споделя притесненията на българския бизнес, че очевидно има проблем, който създава напрежение на енергийния пазар. "Предприятия спират работа заради високите цени. Производители вещаят шоково поскъпване на основни хранителни стоки", се посочва още в декларацията.

Според КНСБ повишаването на цената на електроенергията ще засегне не само бизнеса, може да доведе и до ръст на цените на хранителни и нехранителни стоки, което ще се отрази пряко върху доходите на българите.

Конфедерацията иска засилване на експертизата и активността на КЕВР при наблюдение и оценка на предизвикателствата на пазара, както и регламентиране на възможностите за регулатора за намеса в кризисни ситуации.

Според синдиката регулаторният преглед на цените в сектор "Енергетика", извършван на тримесечна база, трябва да обхване и добавката "Задължение към обществото", защото така може да се осигури регулация на крайните цени.

От КНСБ искат още и въвеждане на механизми за компенсиране на индустрията и енергийните производители за увеличаващите се разходи за въглеродни емисии, както и премахване на непазарни тежести за енергийните дружества.

В декларацията се посочва, че липсата на адекватни мерки от институциите може да доведе до непредвидими последствия за цялата енергийна система и българската икономика като цяло.


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да не забравяме, че енергийния сектор у нас се контролира от Рашка говняшка, а тя никога няма да позволи българина да се замогне.Пък и тези санкции, някой трябва да покрива загубите.Задунайците са идеални за тази работа.
81
0
 
3
 
! Отговори
Антибоко преди 2 месеца
Донякъде така е по-добре. Нека да страдаме, за да разберем колко измамливо е чувството на "спокойствие" при Боко Тиквата. Нямаме бежанци, нямаме Цариградска конвенция, слушахме, за да не станем като в Гърция---и накрая ...пак духаме супата и хващаме Лидерът на Балканите за "мускула" и шлифера, както сам пожела преди няколко години. Нека т.нар. "патриоти", гербави, депесари, комуняги и друга паплач да ми сложат минуси-искам да ги преброя отрепките в сайта. Много Ви моля, гниди действайте!
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отговор на напрежението няма да има. Българинът е щастлив. Каквото и да му причинят, той е доволен.
79
0
 
3
 
! Отговори
бре,бре преди 2 месеца
Стане ли дума за "цИни на ИлектроИнергия" на Конфуций му се дърпа л.а.й.н.о.т.о! Помни добре 2013 и сега ще ги сапуниса набърза всички тн борсови играчи!
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде някой да напише кой в България продава ток и ще ви стане ясно всичко. На първо място това са червените другари, например Кирил Добрев -заместника на Нинова .
77
2
 
6
 
! Отговори
Скитник преди 2 месеца
Тодор Живкоеите " профсъюзи" , отново много услужливи за червените капиталисти!
76
0
 
11
 
! Отговори
име преди 2 месеца
Ей,ше ядете дървото дето се бъзикате особено с тока!
75
1
 
11
 
! Отговори
ГоГо_Големия 32 прав преди 2 месеца
До РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ
Тъпо, по-тъпо и най-тъпо,народа се кефел, да, ама не- сичко се дига Вашта мама Бойковщина, аман от простотии, надолу няма промяна простаци, Не го виждате, защото не Ви изнася, гадини мръсни!!!
74
3
 
12
 
! Отговори
дедо Ви преди 2 месеца
До53
Тъжно младеж! Тъжно ! Малко си чел! Това че си ял банани наскоро не ти поправя политическия, икономическия и финансовия инвайронмент! Скачай глупако!На теб червеният цвят и петолъчката видимо до гроб ще ти пречат!? Та да се върнем на темата. Януарските сметки за тока, парното и водата да са ти честити!
73
0
 
8
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 2 месеца
Ще има ли отговор на напрежението?- Защо не, нека го вдигнем на 380V?!
72
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фалшива "новина"... платена вероятно от Нинова.
Народа хвърля пари наляво и надясно. В магазини, на алоизмамници и по екскурзии...
Всичко е 6 +!
71
1
 
3
 
! Отговори
тонката преди 2 месеца
До doko

Нали даваха по телевизията бе:):):)И друго да те посъветвам,ако пуснеш кебапчета и Ариана може да се съберете някъде към 1500 човека,но задължително половината ще са пенсионери по над 70.пазете ги от студа:):):):)Продавай и одеалца:):):):)
70
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Магазините са фрашкани с хора...
Изобщо няма основания за притеснения...
69
2
 
0
 
! Отговори
doko преди 2 месеца
До тонката

Ти откъде знаеш какво се продава на Бузлуджа от сектата?!?!?!Сладур!
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
коя точно българска стока бойкотираш?
гледам едно свинско, с надпис "произведено в България" и долу обяснения:
- Животни Испания
- Кланица Испания

Е КАК се произвежда точно в България??
67
5
 
3
 
! Отговори
само да кажа преди 2 месеца
бойкотирайте български стоки където им вдигат цените!!!защото така гнусно и смешно ни обират под мотото ужким изберете българското а на българските стоки скъпи и не много качествени...примери много щом продават български стоки скъпо и им вдигат цените под предлог че ужким нали цената на тока за бизнеса и разните му други откровени лъжи...затова БОЙКОТ НА БЪЛГАРСКИ СТОКИ!!!а ако сте родолюбци купувайте скъпо и после се чудете защо сте зле!
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бойко най вече е виновен че лови снежинките във въздуха та не можеме да се порадваме на сняг
65
13
 
4
 
! Отговори
тонката преди 2 месеца
До доко

Доко,ако искаш да изкараш наистина някой лев,на площада продавай червени жилетки:):):):)Само стари другари ще бъдете там и пак ще сте много малко:):):):)Можеш да пуснеш като на Бузлуджа чаши с лика на Сталин,Ленин,Путин:):):):)Матрьошки тоже:):):):):)
64
2
 
19
 
! Отговори
иван програмист преди 2 месеца
Егати таман мислех да си купувам ел.автомобил и гледаи тоя бойко ще ни докара да не можеме да си позволиме нови автомобили
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 56
И ние така с нашето куче. Но след 1 год. го намерихме умряло. После колкото и да търсехме добро и търпеливо куче като него, не можахме да намерим. Останахме без пазач и се принудихме да продадем къщата.
Позна ли се?
Ако не си, ще се познаеш скоро.