Бездомниците на снежна София. Живот, събран в една торба!?

Не искат в кризисни центрове, остават завинаги на улицата, невидими
73
Бездомниците на снежна София. Живот, събран в една торба!?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До вчера вероятно и те са имали дом, работа, а може би и семейство. Днес обаче са на улицата. Бездомниците.

Двама от тях седяха до отдушник на ТЕЦ-а в Докторската градина в центъра на София. Когато бялата снежна покривна е покрила всичко и градусите са под нулата те търсят място, където е малко по-топло, та дори и минимално.

Още по темата

Животът им се побира в една раница. В няколко торби са напъхали мръсни и овехтели одеяла, за да не измръзнат през нощта.

Колко точно са бездомниците в София никой не знае. 

За изминалата нощ в Кризисния център в София подслон са намерили 148 от тях. Максималният капацитет на центъра е 150, но при нужна се намира място и за 200 души.

Въпреки че там им е осигурено топло легло и храна, много бездомници не търсят помощта на хората от центъра.

Причините – там искат лична карта и не пускат хора, употребили алкохол. Клошарите обаче често нямат нито лични документи, нито пък са въздържатели, а напротив търсят забрава в пиянството.

Така остават завинаги на улицата, невидими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Плешивия вожд преди 2 месеца
Да се хващат да работят бе! само ги жалят тия а те по цял ден се наливат и друсат по градинките с изпросени от вас паритва са *** ***..
61
2
 
4
 
! Отговори
маларт преди 5 години
В католическите държави има Каритас домове за такива хора. Там алкохолът също е забранен. Но нашата православна църква е над тези неща
60
1
 
2
 
! Отговори
хахахахааа..... преди 5 години
До Анонимен 63Въшки налазиха учениците в Старозагорско....................
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСИЯ Е ВЕЛИКА.
58
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Анонимен 53БАЙ-ТОШОНОТО ВРЕМЕ ОТМИНА СЪС РАЗПАДА НА СССР УТОПИЧНИЯ СТРОЙ В КОЙТО СЕ ЖИВЕЕШЕ УМРЯ!ПО ВРЕМЕТО НА СССР Е БИЛО ЕДНО!! СЕГА В РУСИЯ Е БЕЗДОМНИЦИ И БЕЗДОМНИ КУЧЕТА РЪКА ЗА РЪКА!!!
57
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
РУСИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО В ЕВРОПА ПО-БРОЙ БЕЗДОМНИЦИ СПРЯМО НАСЕЛЕНИЕТО СИ , А ВЕРОЯТНО И В ЦЕЛИЯ СВЯТ ОТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ВЪВ КОИТО НЕ СЕ ВОДИ ВОЙНА!!!!5 МИЛИОНА БЕЗДОМНИЦИ ИМА В РУСИЯ!!!
56
5
 
1
 
! Отговори
Чоко преди 5 години
До Анонимен 56Или много рано тази вечер си се напушил,или грачиш каквото ти наредят и тичаш сутрин в казашкото посолство да си получиш рубличките,тъжно,че има такива продажници сред българите
55
2
 
3
 
! Отговори
шщф преди 5 години
казах им да си седят в пловдив ама те не ще идвали в софия е на ви са софия
54
7
 
6
 
! Отговори
Протестър преди 5 години
Дотам ни докараха 45 години комунизъм
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до Чичо...Един приятел ходи в Москва и Санкт Петербург по празниците и ми показва снимки и клипове които е правил... Всичко свети, всичко излъскано, всичко огромно, всичко красиво и ми вика накрая след разговора ни оня ден на маса: Знаеш ли кое е тъжното? Че те са на 400- 500 години( активни години когато са съграждали тия градове), а ние за 1300 години всичко разрушихме. Там се правят реставрации на всичко за да помнят поколенията. А иначе антуруската демагогия ще си върви, човече. Бедни били
52
1
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Жалко за държава с над 1300г история.
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първия ми филм на видео беше 1988-***, когато гледах Роки 1 ( филма е от 1976-та) и си викам..баси ...колко хора се топлят в кварталите от запалени с нещо казани на улиците през зимата в САЩ, а уж най-силната икономика на света.Докараха ни тия тяхната демокрация и ето ви го резултата.
50
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При бай Тошо да сте виждали и един бездомник у нас?На ви демокрация.
49
13
 
1
 
! Отговори
asd преди 5 години
Докато не видях заплатата от $ 6439, не вярвах, че свекърва ми всъщност е носил вкъщи пари на непълен работен ден онлайн. , Има един съквартирант на сестрите е направил това само 4 и сега плати на недвижими имоти там и постави красива Dodge.Проверете.....>>> Trade46
48
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вземете откраднатото о Баневи и сие и ще има пари и за болните деца, и за пенсионерите и за бездомните.
47
0
 
11
 
! Отговори
Forever преди 5 години
До питамВинаги има начин за всичко,но кметовете нехаят,всяка една община разполага със собствени сгради,които може да пригоди като приют в тези студени месеци за бездомните, нашата разполага със цял четириетажен блок,старо студентско общежитие,така стои необитаем,а хората навън студуват.
46
1
 
25
 
! Отговори
Стар набор преди 5 години
За първи път бях в Сан Франциско през 1988 и тогава видях много бездомници, спящи в кашони в предверията на моловете. От тогава съм ходил пак поне 10 пъти, работя за американска ИТ-фирма, броят на бездомниците расте постоянно. Искат ми а долар, плийз. Когато им казах да се обърнат към президента си, те гордо отговориха, че се гордеят с него, ( независимо дали е Дж. Буш. Клинтън, Обама или Тръмп ) както и с Америка. Моят мозък не можа да възприеме това становище. Те се чувствали...свободни.
45
0
 
19
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Толкова ли е трудно към всяко кметство да има приют за бездомници ?Каквато и вина да имат , те са хора като всички нас.Никой не знае каква съдба ще го сполети.
44
9
 
1
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Ти мен "увъжаваш ли мъ"?
43
21
 
7
 
! Отговори
Оф тоя соц преди 5 години
За тия дето толко хвалят соца да пишат "краля на клошарите" от Пловдив. Човека е бездомен от 1967 ама по единствения канал дето имало са забравили да го споменат. Кой знае колко бездомни е имало а да не говорим че и наркотиците - хероина особено си го е имало преди 1989.. ама по канал1 нищо не са казали тоест не се е случило..