Как да възпитаваме децата си: Да приказваме или да шамаросваме?

Нов проект налага пълна забрана за физическото наказание
Обновена: 15 яну 2019 14:25 | 15 яну 2019 14:15, Анисия Иванова
133

Да отгледаш и възпиташ дете не е шега работа. Нещо, което мнозина изследователи и теоретици се опитват да дефинират.

Появи се проект за нова национална стратегия, която налага пълна забрана за физическо наказание спрямо децата и криминализиране на домашното насилие.

Къде е тънката граница между строгостта и необмислените телесни наказания?

"Това, докъде ще доведат шамарите, всъщност зависи от степента, интензитета и от ползите, до които те ще окажат. Възпитанието е доста сложна материя. Вярвам, че понякога е допустимо да издърпаш ухо, да удариш шамар. Не твърдя обаче, че трябва да се стига до насилие", коментира в студиото на "България сутрин" поетесата Маргарита Петкова.

Според психолога и бивш зам.-председател на Агенцията за закрила на детето Христо Монов да посегнеш на дете е нравствено престъпление и признание за безсилието, че не можеш по друг начин да влезеш в контакт с него и да го убедиш, че то трябва да направи това, което изискваш от него.

"Ежедневният тормоз над едно дете от най-ранна възраст и за най-малките неща не води до нищо добро. Децата, родени през 21 век имат много по-различна структура на личността, в основата на която стои тяхното Аз и неговата неприкосновеност", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
8
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... преди 5 години
Нека тия "защитници" на децата да дадат дефиниция за бой! Пошляпване по дупето бой ли е.Шамар по бузата? боят с пръчки, колани, закачалки и т.н. помощни средства естествено е неприемлив.. Юмруци, ритници, саблени удари, главички и т.н. също са неприемливи. Пускането на кръв - абсолютно неприемливо, чупене на кости също.Шамарче обаче, което леко да ти зачерви *** или бузата, затова, че си обидил баба си или учителката си, е обществено приемливо.
54
9
 
5
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
Бийте, бийте... После като пораснат големи ще ядат пак бой от половинките си и други ненормални хора и ще приемат това за нещо естествено. Затова жените масово ги лупат т.ъ.п.а.ц.и, които си мислят, че имат "златен член".Накрая мутрите, които в България увеличават броя си чрез "златките" (разбирай пр0ститу.тките) срещат човек, който разбира, че това не може да продължава и им тегли по един куршум.Трябват психически тестове, постоянен мониторинг и гривни на всеки, дори и патриарха трябва да и
53
5
 
0
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Година 1300 и нещо. Сблъсъка между модерната цивилизация и алтайското племе продължава. Племето продължава да издържа на свирепите атаки на опитите на Европейската цивилизация да го трансформира. Консервативния подход кодиран на генетично ниво дава резултати и племето удържа на всичко, включително и на полезните промениАко зависеше от тях щяха още да са на коне и да рейдват съседните държави, но за тяхно съжаление модерните технологии са ги принудили да се сражават с танкове, оръдия, самолети.
52
5
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 5 години
50 щом шамара не бой, Ща та шамара тогава. Нали не е бой и може да те шамара? Ко толко, ти ша станеш възпитан, даже ще спреш с нецензурни речник. Давай буза. За твое добро сичко ща права. Шамар да е, щом не е бой. Аха.
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БиячитеЗащото не сме деца плиткоумнико. И ац не съм бияч, а отговорен родител, за който доброто възпитание е ценност. Ти като си *** и безотговорен, не възпитавай децата, остави ги да си правят каквото искат, да се лигавят, да се държат неадекватно и т.н.
50
2
 
3
 
! Отговори
Lud преди 5 години
До БиячиМухоБОЙКО, аз шамарите съм ги отнасял, когато е трябвало и видно съм по-добре възпитан от теб.
49
4
 
1
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
До 47 IBM FAKE NEWSОткривателят на ДНК е взимал малки дози ЛСД за да покори последните блокове в ума си и да започне да вижда директно. Може да се потвърди от лично интервю с него. Разбира се това трудно пробива в популярната култура.
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Физическите наказания трябва да ги има по принцип. Крадеш на улицата, хващат те на място, бой на място с пръчки до посиняване. С тази политика на приказките стигнахме до тук - да ни бият, обират, изнасилват и нищо, приказват им - повече така да не правите, ет обещават и после хайде пка, че и по-лошо.
47
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До биячитеКакви биячи куха лейко? Шамара не е бой, това е напълно естествен метод за възпитани, работил безотказно откакто съществува човечеството! Децата за възприемат нормите на поведение, трябва да им се покаже какво могат и какво не да правият, как може и как не може да се държат, никой не е умрял от един възпитателен шамар. Системния побой е нещо съвсем различно.
46
8
 
4
 
! Отговори
Биячите преди 5 години
Биячите, що не искате и вас да ви бият , нали сте прави бе? Само няколко шамара. Леки бе. Обещавам. И ще сте възпитани. Полезно е. За ваше добро го предлагам.
45
1
 
4
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
1. Възпитавам го с думите на Иисус Христос.2. Научавам го на специалната заповед: "Шест дена учи, а на седмия чак тогава можеш да се посветиш на твоя Отец".3. Казвам му, че най-умния човек на планетата - откривателя на ДНК е абсолютно прав: "Белите хора са по-умни от останалите" и допълвам, че това е така заради добрата природа, хубавата храна, упорития труд и липсата на егоизъм в отделния индивид. 4. Затова всички искат да унищожат и купят България. Затова и сме зле, защото ни атакуват зли
44
0
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 5 години
До До биячитеАла, Слънце, ошамари ме, да видя дали ще ми е хубаво! Може пък после и на теб хубаво да ти стане. Защитниците на децата много агресивни били бе! Налитат на бой на родителите.
43
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По добре розова пеперуда, отколкото изкривено от злоба лице на психопат.
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия утре ще искат да ме вкарат в затвора за сексуален тормоз, ако взема да погъдилкам детенцето си. А ако разберат, че го къпя, какво ще ме правят, не знам.Всяка крайност е вредна, а тези хора от тези агенции и разните му там НПО-та са по крайностите.
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** деца, държащи без капка уважение към възрастните, мамини детенца които не могат да си избършат устата без мама, ето до това води либерасткото възпитание или по-скоро бих казал липсата на възпитание, децата са оставени на автопилот.
40
9
 
2
 
! Отговори
Оня преди 5 години
До Абе...Всеки си има различна представа за бой. Или си биеш детето или не няма "абе бия го ама малко ама само по дупето ама само с колана нали .. не с пръчка че да не съм звяр някакъв" . Това е или ДА или НЕ. А веднъж започнеш ли ... няма спирка. Не казвам че моето мнение е някакво велико и миродавно но аз няма да посягам на децата си и това е :) има си други начини стига да имаш търпение и да ти се занимава ако ли не... удри и се чуди после
39
9
 
7
 
! Отговори
До биячите преди 5 години
Както ми е несъгласно с вас, биячите, хайде да ви ошамаря и да ме слушате. Аз само възпитателно и обещавам да не е всеки ден, а малко, от време на време, като ме засърби комплекса като при вас същия и искам да ви покажа кой командва. Много велико ще се почувствам. А вие хем послушни ще станете, хем и ще поумнеете. И няма да правите повече така. Методът си е ваш, хайде, да видим дали като е на ваш гръб, ще ви е полезно.
38
1
 
15
 
! Отговори
??? преди 5 години
Психолозите си осигуряват бъдещи клиенти с това приказвайте им, а не ги бийте. Никой не казва децата да се пребиват от бой. Много ми е интересно как са израстнали децата преди 100-200 години, когато редовно са ги побийвали за възпитание - възрожденциет например. Примерно в периода 1860 - 1970 е било нормално, ако правиш някаква беля, първият срещнат възрастен да ти издърпа ухото или да ти плесне един шамар. Как станахме хора, а не психари, както ни лъжат в случая.
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак НПО проекти, пак субсидии, пак потъване на пари, до кога ще ги търпим тези социопати!? Те щи ми кажат как да си възпитавам децата - шамари трябва, но за меките либерастки китки! Възпитанието изисква наличието на авторитет и съответния респект към него, с хипи-гей простотиите които днес са на мода, се напълни с лигльовци мамини детенца, непълнеценни индивиди, които като порастнат ще бъдат смачкани като мухи от суровата реалност!
36
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Физическо насилие на родител върху дете. Директно родителят в ареста. Никакви компромиси. Ако не успееш да се държиш с детето като с личност, нямаш право да бъдеш родител.

Спонсорирани публикации