Общи идеали на обща трапеза... 30 г. от "Закуската с Митеран"

12 интелектуалци-дисиденти – на една маса с френския президент
18 яну 2019 19:55,
19

20 януари 1989 г. Дванадесет интелектуалци сядат на една маса с тогавашния президент на Франция Франсоа Митеран. Никой от тях, обаче, не вкусва от блюдата. Вместо това пият кафе и си говорят за идеали, перестройка и свобода. Защото само няколко месеца след тази визита в България ще настъпи промяната.

Срещата е известна като "Закуска с Митеран". В посолството на Франция в страната ни са поканени 12 души - интелектуалци и част от дисидентското движение в България. Сред тях са бъдещият президент Жельо Желев, поетесата Блага Димитрова и писателят-сатирик Радой Ралин.

Списъкът на поканените е изготвен много внимателно както от френска, така и от българска страна. Поканите за закуската минават през зоркия поглед на Държавна сигурност.

"Беше много голяма паника как да се облече баща ми. Тъй като той имаше един единствен костюм, който беше много изтъркан. Нямаше шлифер. Приятели дойдоха, не можем да се изложи все пак пред френския президент. Притесняваше се да не би да бъде арестуван по пътя, така че дойде един негов приятел, който го придружи до самото посолство", обясни пред Bulgaria ON AIR дъщерята на президента Жельо Желев - Станка Желева.

Когато Франсоа Митеран идва на посещение в България, тоталитарният режим на Тодор Живков изпада във все по-сериозна изолация заради Възродителния процес и охладняването на отношенията с Горбачов. Въпреки усилията на режима в страната, дисидентското движение продължава да набира все повече сили.

Българските медии премълчават за "Закуската с Митеран". За нея е съобщено единствено по западните радиостанции. Тя има голямо значение за развитието на българското дисидентско движение и зараждането на бъдещите "демократични" политически сили.

В закуската участват 12 интелектуалци. Такива, които са вярвали в социализма с човешко лице и такива, които са вярвали в човешкото лице без социализъм, спомня си Анжел Вагенщайн.

Освен с интелектуалците, Митеран се среща и със студенти в аудитория в Софийския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
чиче преди 5 години
Беше след девети, беше след десети, какво ли ще спечелим след единадесети?
15
4
 
1
 
! Отговори
чиче преди 5 години
До Анонимен"Комунизмът ни осакати от всякаква гледна точка."Личи ти, не можеш да мислиш!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До баба мараЕто ти резултата, забогатяхме:"3.8 млрд. долара струват акциите и авоарите на премиера, които журналистите от Досиета от Рая са разкрили на Каймановите острови. Според данните им Борисов притежава активи във фондове, които имат акции в най-големите световни корпорации като Google Apple Facebook Toyota Walmart Samsung и мн. други. Участието на Борисов ведин от фондовете стартира на 26. 06. 2011 г. Започнал е със 100 млн. долара, като стигнал 3.8 милиарда
13
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
хаиде стига с тези закуски какви са резултатите 30 години простотияи сега Цветанов ходи всяка година на закуска в сащ резултатите почват да излизатам бази ф16 депортиран руснак санкции срещу русия до дупка спрян южен потоки какво ли още не
12
2
 
3
 
! Отговори
Петров преди 5 години
некои са си родени осакатени от всяка глдна точка, после комунизмът им виновен.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те точно тези на трапезата,след десети ноември,изядоха цяла държава.И тея които останаха живи до днес,питат,,Няма ли още ? '' ................е откъде ?
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизмът ни осакати от всякаква гледна точка.
9
3
 
17
 
! Отговори
Петров преди 5 години
какви дисиденти са тези - кой активен борец като вагенщайн, кой верен маркс- ленинец като жельо, кой цял живот на партийна хранилка като радой ралин....немп що, много хубаво стана сега, след закуската на дЕсидентите.
8
2
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Соломон Паси пък имаше трабантче, Иван Костов, съпруга на партийната секретарка и преподавател по политикономия и научен комунизъм-омазан и протрит на ръкавите шлифер, през 1989-та.А вижте, какви хора станаха! Важното е, с кого сядаш да закусваш, обядваш или вечеряш, явно. Или на кого си разтривал ушите, докато го охраняваш.Но, каквото и да правиш, важното е да си с наколенки, и винаги съгласен с "началниците", защото:"Ако си в хора на вълците трябва да виеш, защото заблееш ли-изяждат-те".
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям идеализъм настъпи след това, та до ден днешен:-)
6
3
 
5
 
! Отговори
Жо преди 5 години
СОЦИАЛИЗъМА, както каза Тато през 1989 г. на Ноемврийския пленум, СЕ ОКАЗА ЕДНО НЕДОНОСЧЕ!Брежнев остави "строящия се комунизъм" на наследника си, ченгето Андропов, с много ракети и празна хазна. След една година го замести Черненко, за когото Тато се пошегува-"Той е *** човек, сибиряк". И той не успя да закрепи руината.Поляците се бунтуваха.Вече нямаше как, Кремълските велможи трябваше да изберат реформатор, ако искат да спасят кожите и парите си.Избраха Горбачов с неговата Перестройка
5
2
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Четири десиденти, и осем агенти.
4
4
 
23
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
12 мушморока които умело си сменяха по няколко козини само и само да са по кьор софри като тази.
3
2
 
8
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Имаше само един единствен костюм и то протрит.Уважавайте поне съвременниците на събитията.
2
2
 
21
 
! Отговори
Чудо големо! преди 5 години
Само кафе пили,от трапезата не вкусили..Отложили хапките за след Десети ноември...
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закуската на митеран с която ДС вечеря