Мъж спечелил от тотото, но приятел дал 60 ст за фиша. За кого са парите?

Куриозен съдебен спор между тотомилионера Румен Пеовски и негов другар
19 яну 2019 12:38,
80
Мъж спечелил от тотото, но приятел дал 60 ст за фиша. За кого са парите?
Снимка: Кадър bTV

Печалбата от тотото невинаги носи само радост. Доказателство за това е историята на тотомилионера Румен Пеовски от с. Покровник.

В края на април 2017 г. 56-годишният тогава мъж се събужда като милионер. Печалбата от повече от милион и половина идва при безработния Пеовски с числото 3 – в последния момент решил да промени числата, с които играел 30 години, и вместо 2, избрал 3, разказва bTV.

Още по темата

Парите обаче не му носят само радост. Емоцията от бързото забогатяване била твърде голяма за психиката му. Скоро след като става богат, мъжът попада в полицията, в болницата и в съда.

Негов приятел обявява претенции към половината от печалбата, тъй като от години играят с общи числа и освен това е платил 60 стотинки – половината от парите за фиша.

Румен обаче отрича. "Аз съм си играл с тези числа цял живот и улучих. Продължавам да играя с тях. Директорът ме вижда вчера пак и вика: "Да не искаш да печелиш 7-те милиона?", коментира той.

Делото за парите от печалбата стигна до съда и е отличено като дело на годината.

Адвокатът на Пеовски – Албина Анева, печели наградата за съдебния спор, в който за първи път у нас се атакува печалба от Българския спортен тотализатор. Делото е уникално за българската съдебна практика и е спечелено на първа инстанция от тотомилионера.

"Когато дойде за пръв път в кантората, човекът наистина беше изстрадал тази печалба. Беше настаняван в болница, беше атакуван в съда със спора, породен от искова претенция за половината от печалбата, и до известна степен човекът беше обезверен", каза Анева.

По думите ѝ Пеовски е добър, широкоскроен и притеснителен човек. Веднага след като е получил печалбата той е започнал да дарява – на детски градини, черкви, на приятели и близки.

В исковата си претенция обаче Антон Ангелов посочва, че е участвал в купуването на печелившия фиш и че с Пеовски дълги години са играли заедно тото.

"От юридическа гледна точка той претендира, че са формирали гражданско дружество по смисъла на Закона за задълженията и договорите. В хода на съдебното производство бяха разпитани доста свидетели, бяха назначени експертизи", посочи защитникът на Румен Пеовски.

"Когато трябва да се декларира и заяви печалбата в Българския спортен тотализатор съгласно правилника за изплащане на печалбите, такова лице не е предявявало претенции", допълни Анева.

"Исковата претенция е депозирана много след като е станало публично известно кои са числата, с които Пеовски печели шестицата", каза още адвокатът.

Тя подчерта, че клиентът ѝ винаги е играл сам. "Преди години със същите числа е печелил петица. Сега е спечелил шестица и наскоро пак има печалба от лотарията", разкри Анева.

По думите ѝ поуката от случая е, че невинаги парите водят до безпроблемност и до щастие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че не знаем нищо за техните взаимоотношения. Думата на единия срещу думата на другия. Затова само изказваме предположения.
19
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лаком дърт ***!Има пари и за двамата.Няма да ги носи на онзи свят.
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Ми двамата са го платили!
17
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Коце кметаТи си абсолютно прав. Но дори и само да му е услужил с пари, Пеовски - ако е човек, би трябвало да направи жест и да му даде някакви пари. Все пак е спечелил7 милиона! Дори само 70 лв да беше печалбата, поне една бира щеше да го черпи, ако е пич. Но явно не е.
16
2
 
19
 
! Отговори
елементарно преди 5 години
Защо се е съгласил другия да дава 60 стотинки!?Ако това е заем,онзи няма право!Но ако е участие-ще дели!
15
6
 
13
 
! Отговори
Щом като дарява преди 5 години
на институции и на близки, защо не е отделил нещо и за този свой приятел, с когото заедно са пускали едни и същи числа години наред? Когато е дал стотинки за пускането на фиша, приятелят му е разчитал, че и той участва. Ако това е станало точно така.Пеовски твърди, че самоволно е променил едно от числата. Според мен, дори и да е така, приятелят му има право да получи нещо. Ако Пеовски му беше казал, че този път ще играе самостоятелно, човекът е щял да пусне свой фиш и е нямало да му даде 60 ст.
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е пуснал фиша и го е платил,негови са парите.
13
3
 
23
 
! Отговори
Пари от дявола преди 5 години
Противно на мнението на повечето от този форум ще кажа, че никой не е прокопсал от лотария. Това са пари от дявола. Вижте съдбата на всички тотомилионери 10 години след "печалбата" им и ще се убедите сами.
12
0
 
20
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Тук няма място за спор и повод за съдебна намеса, но това не е достатъчно основание за медийната общност, за да се откаже от безсмислени коментари и "разнищване" на случая.Читателят всекидневно е задушаван от нескончаеми, налудничави и безполезни спорове, оправдавани единствено, с изтърканото клише, че Той трябва да е информиран...да е подробно информиран, за всяко лично нещастие, да е каран да съпреживява измислените проблеми на хора невежи и несъзнаващи смисълът на фактите.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да си разделят парите колкото процентно се падат 60ст. от цената на фиша и да мирясат. Какво толкова.
10
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не играя тото по три причини:първо- генерира повече загуби, отколкото печалбивторо- шансът за успех е нищожентрето- привлича прекалено много нежелано внимание към спечелилият
9
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да му върне 60 ст, даже и с лихва - айде 1 лев.Какво толкова?
8
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чисто юридически, едва ли може приятелят му да претендира за нещо, но от морална гледна точка щом са приятели милионерът е можел да му даде половината, защото без него е нямало да може да пусне фиша. Но алчност човешка.
7
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човека спечелил няколко милиона пък му свиди да даде пари на приятелят си. Все пак ако не му беше дал 60 стотинки нямаше да спечели.7 милиона са много пари и най-редно ще е да си ги разделят и да не занимават обществото с проблемите си.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питайте Ало-апашите !
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4Жалко, че повечето не живеем във вълшебния и невороятен свят, изпълнен с чудеса на найвниците.
4
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ако са добри приятели защо да не си ги делнат по равно. Аз съм си делкал с приятел печалбата от петица защото той ми каза 2 числа от печелившите и до ден днешен си пием заедно ракията. Ама човешкото око на повечето индивиди е ненаситно.
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За този който занесе фиша!
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво ме занимавате с некви болни идьоти...
1
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа