732 "златни" паспорта, издадени в България. Кой ли ги получи?

Брюксел иска затягане на режима гражданство срещу инвестиции
Обновена: 24 яну 2019 16:31 | 24 яну 2019 07:00,
48
732 "златни" паспорта, издадени в България. Кой ли ги получи?
Архив: Булфото

България е издала 732 “златни” разрешителни за престой на богати чужденци срещу инвестиции между 2012 и 2017 г., се съобщава в доклад на Европейската комисия, публикуван днес. Най-много разрешителни срещу пари са издадени през 2017 г. - 164, а най малко през 2013 г. - 98, твърди Брюксел като се позовава на данни от българските власти.

Според първия по рода си доклад за инвестиционните схеми за получаване на право на престой или гражданство, най-много руски граждани са притежатели на “златни” български паспорти.

Чрез схемите чужденци от държави, които не са член на ЕС, могат да получат право на законен престой или гражданство, ако направят инвестиция в икономиката или на пазара на недвижими имоти в държава, член на Съюза.

Еврокомисията съобщи днес, че 20 от 28-те европейски членки имат различни схеми, чрез които богати чужденци могат да получат право на легален престой. Само три обаче - България, Кипър и Малта, дават и гражданство срещу инвестици. И в трите руските граждани се възползват най-често от подобен инструмент, за да получат европейски паспорти.

Още по темата

Според Комисията този факт предизвиква загриженост, тъй като създава рискове за сигурността и служи като вратичка за прането на пари, корупцията и избягване плащането на данъци.

Ето защо Брюксел иска да се затегне режима на печатане на златни визи и паспорти, като на кандидатите се вмени доказването на връзка със страната, която ги приема временно или ги признава за свои граждани и се засилят проверките за съответствието им на изискванията.

“Държавите, които продават гражданство, продават и европейско гражданство - нещо, което не притежават”, коментира комисарят за правосъдието Вера Йоурова, като подчерта, че европейските паспорти и визи дават право на притежателите им не само да живеят легално в съответните държави, които са им предоставили това право, но и да пътуват свободно из ЕС, включително в Шенгенската зона.

Комисарката описа схемите “пари срещу паспорти” като “златна врата към Европа за някои привилигировани хора, които имат пари да си платят европейското гражданство или пребиваване”.

“Ние нямаме право да забраним тези схеми, но не можем и да си затворим очите”, добави Йоурова.

Брюксел ще назначи експертна група, която до края на годината да предложи общи правила, регулиращи инвестиционните схеми за получаване на престой и гражданство.

Изследването на Европейската комисия установява 20 държави, в които инвестирането на пари в местната икономика или недвижимост е фактор за легализиране на престоя. Само в три обаче - България, Кипър и Малта, парите са водещ и определящ критерий, се сочи в документ на Комисията.

В него се посочва, че в България няма таван на броя на паспортите, издавани срещу инвестиции, нито се упражнява контрол върху спазването на условията след подписването на президентския указ за даване на гражданство. Информацията за лицата, които се възползват от схемата също не е публично.

Двете схеми, прилагани у нас - бърза и нормална, не изискват от кандидатите да имат друга връзка с България, освен финансова и не поставят като условие пред тях да живеят в страната. Кандидатите трябва да дойдат само веднъж в страната, за да се явят на интервю за получаване на разрешително за престой, което е предусловие за издаване на паспорт.

Златните паспорти се издават срещу инвестиция от между 250 000 и 1 млн евро, като тя може да бъде, както директно в икономиката, така и в приоритетни проекти, концесии, дялове в предприятия, в държавни ценни книжа, инвестиционни и доверителни фондове. Сумата варира според вида финансов инструмент, се казва в документа на Комисията.

В него се уточнява, че отнемането на гражданство е възможно, но не свързано с изтеглянето на инвестицията.

Сред изискванията за получаване на паспорт е МВР и ДАНС да проверят дали кандидатите не представляват риск за националната сигурност. Комисията посочва, че процедурата за това е засекретена и не е ясно в кои регистри се проверява дали кандидатите имат криминални участия и дали фигурират в антитерористичните бази данни, тези за контраразузнаване, организирана престъпност и корупция. Не е ясно и дали се гледат регистрациите в Шенгенската система, до която България получи пасивен достъп миналата година.

Удостоверяването на законния произход на парите на инвеститора-кандидат става чрез негова декларация пред Агенцията за инвестициите, към икономическото министерство.

Европейската комисия смята, че схемите като българската, кипърската и малтийската, оставят “слаби звена” в сигурността на Европа, както и че представляват “кратък път” за получаване на европейско гражданство.

Изследването на Брюксел не е успяло да установи колко златни визи и паспорти са издадени в ЕС, тъй като не е получило достъп до данните в половината от държавите, в които те се издават. Затова Брюксел препоръчва кандидатите да се проверяват по-обстойно в европейските бази данни, да се правят комплексни проверки, че правилата за борба с изпирането на пари не се заобикалят, да се наблюдава и гарантира, че инвеститорите със златни паспорти не използват схемите, за да плащат по-малко данъци. В доклада се настоява за повече прозрачност за одобрените и отхвърлените кандидати и за техния произход, както и за по-тясно сътрудничество между страните членки, прилагащи инвеститорски схеми.

Вчера Министерството на правосъдието съобщи, че е подготвило проект за промяна на реда за предоставяне на гражданство чрез инвестиции в България, който ще бъде обсъден на 30 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как няма да сме номер едно в двойните им стандарти- нали ще трябва да обосновават пак отказ за шенген и еврото и бачкат хората... Де кво се сетят- сега е момента да ни порежат.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Терористична България дава паспорти по комунистическа линия на араби и руснаци.Комунистите все още воюват срещу капиталистическия свят.
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе дори в САЩ имат опция за забележете "ЗЕЛЕНА КАРТА", ако инвестираш $500к . НО трябва да ги инвестираш в определени райони, трябва задължително да има наети американци в този бизнес, и евентуално след 5 години, получаваш гражданство.А тук - срещу 10-20к, разни терористи, трафиканти и какви ли не други, направо си купуват лични карти и айде по съюза.
24
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туй са схемите за придобиване на пряко гражданство и престой така да се каже,кат за гражданство се изисква златна инвестиция в размер на различни суми от различните субекти-лице инвеститор,възможно група лица участващи в една инвестиция как обвързани с инвестицията и група как сдружение инвестиращо в държавата-субект от субекти в съюз обединени-обединенията също са субекти,след туй по реда могат да придобият легални лични документи-постоянни,временни кат за субектите с времето цените са известни
23
1
 
5
 
! Отговори
Joko преди 5 години
732 златни паспорта * 2000 лв ( рушвет минимум) = 1 464 000 лева !!!
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BulexitТака е, но не може единственото условие да е да се дадат едни пари. Трябва да се контролира какво се случва - работят ли тези пари за България или след някоя и друга година се изтеглят. Да се види тези хора извършват ли престъпления, перат ли пари, кои и са и какво са. ЕК това иска, никой не е казал да се затваря схемата. Правителството обаче твърди, че тя не е донесла очаквания стимул за икономиката
21
5
 
5
 
! Отговори
до Цецо 10 преди 5 години
Ами защото Брюксел иска да сме вечно на дъното и напълно зависими. Ако някой си въобразява, че Брюксел ни мисли доброто, дълбоко се лъжи.
20
6
 
6
 
! Отговори
Bulexit преди 5 години
Не е ли много по-добре хора с пари да инвестират в България, отколкото да приемаме нашественици чакащи за държавна издръжка ?Много страни извън ЕС практикуват даване на гражданство срещу инвестиции - Нова Зенландия 1 милион евро, Мавриции 0,5 мил.евро и др. Понеже не са в диктаторския ЕС и са свободни държави, никой не ги закача
19
2
 
1
 
! Отговори
йло преди 5 години
кога беше празника за независимостта на българия??
18
1
 
8
 
! Отговори
Колумб преди 5 години
До БониНие не притежаваме правото да решаваме кой да живее в Париж, Лондон или в Берлин, защото нали сме наясно, че никой от притежателите на български златни паспорти не живее в България. Няма и такова изискване
17
2
 
12
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
Наши мафиоти правят срещу пачки чуждите мафиоти българи. В случая е по -съществено кой им е дал гражданство и ще бъде ли съден.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой ли ги даде?
15
2
 
11
 
! Отговори
д-р Дрее преди 5 години
БРЮКСЕЛ ТРЯБВА И ДА ИНФОРМИРА В ДЕТАЙЛИ ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ОБЩЕСТВЕНОСТ КОЛКО *** ПРЕВЕЖДА ЗА БЪЛГАРИЯ И КЪДЕ СА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ. ЗАЩОТО НИЕ БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ НЕ ГИ ВИЖДАМЕ . НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ ЗАЩОТО СМЕ БЕДНИ , НЕ СИ ПОЗВОЛЯВАМЕ ПОЧИВКА, ЗАЩОТО ЧАСТНИЯ ФЕОДАЛ, КОЙТО НИ Е РАБОТОДАТЕЛ НИ ПЛАЩА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ЗА ШЕСТ ДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА И.Т.Н.
14
1
 
15
 
! Отговори
селянин преди 5 години
А БРЮКСЕЛ ДА ИЗНЕСЕ ИМЕНАТА, КОИ СА БОГАТАШИТЕ ЗА ДА РАЗБЕРЕМ НИЕ БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ , КОИ СА ТЕЗИ БОГАТАШИ ПОРАДИ КОЕТО СМЕ НАЙ БЕДНИ В ЕВРОПА.
13
6
 
3
 
! Отговори
Бони преди 5 години
И тази предателка Вера казва че продаваме европейско гражданство,а не го притежаваме.Кой го притежава това гражданство Сащ?,Франция,или Меркел.Нали бяхме РАВНОПРАВНИ членове.нали значе че го притежаваме колкото и другите.или сме васали подчинена рая.и кралимарковци като Вера ще ни мъкнат на шинджири
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОЛАФ да провери руснаците с бг паспорти и който не вдъхва доверие да му го анулират.
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е мафията която управлява България вече 30 години да реши дали да сме в Евразийския съюз или в ЕС!А не да действа като шпионин на Руските интереси в Европа и да вкарва през задния вход руски олигарси като милиардер Адониев личен приятел на Путин в ЕС като му дава български паспорт! А същия тоя олигарха е осъждан в САЩ и това се е знаело от българските власти. Срам ме е от това управление, обичам страната България, но мразя държавата която е в момента.
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факта, че не се прояви солидарност с Европа, и не се изгони поне едно човече, чисто символично по случая Скрипал, е повече от красноречив - какво "на самом деле, представлят из себя болгария - место где "курица не птица"!"Амин!
9
6
 
7
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Нещо не ми се връзва, пречим на хора с пари да дойдат тук, а пускаме и хрантутим други, които нито знаят как да си изкарват парите, нито как да работят?!?
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6Затова Великобритания напуска, но ако изгонят България от ЕС, много вероятно е да остане !---Короната , раССия, ятагана и америка на бай-дончо са комплект още от 1-ата световна и така си вървят и до ден днешен, воювайки срещу социална Европа! Това е вече видимата за всички истина!държи ги заедно страстта към златото, червения щит и всичко това под девиза "за снопа пръчки" на посветените от ханку брат