Център за психично здраве... В който човек може да загуби своето здраве!

Мизерия, олющени стени, врати без дръжки са само част от проблемите
25 яну 2019 14:30,
22

Снимка: Д-р Владимир Сотиров - психиатър, Facebook

Снимки от Областния психиатричен диспансер в София, направени от психиатъра Владимир Сотиров и публикувани във Facebook, показват условията в Центъра за психично здраве.

Мизерия, счупени легла, олющена боя по стените и врати без дръжки са само част от проблемите, които стават ясни от снимките на медика.

"Днес, по силата на служебните ми задължения, попаднах в нещо, което би трябвало да бъде лечебно заведение - място, в което се възстановява и укрепва здравето. Тоест, произвежда се здраве", пише Сотиров в поста си в социалната мрежа.

Той обаче продължава, че за краткото време, прекарано в диспансера, подтискащата среда го е накарала да се притеснява дори за собственото си психично здраве.

"Това място се финансира с бюджетни средства, тоест с пари от нашите данъци и такси. Иначе казано ние сме акционерите в това "лечебно заведение". В него се лекуват нашитте приятели, братя, сестри, майки и бащи", посочва лекарят.

"Такива са условията, няма как да кажа нещо друго. Това, което е по силите ни с парите, които ни превеждат от Министерството на здравеопазването, е да правим козметични ремонти", заяви пред Нова тв д-р Емил Грашнов, управител на центъра.

По думите му всяка година средствата, които получават, са около 1 млн. лева.

Според националния консултант по психиатрия проф. Дроздстой Стоянов парите, които се отпускат, са достатъчни единствено за "една крайно незадоволителна работна заплата".

"Министерството не е предвидило капиталови разходи за 2019 г. в никой от секторите на здравеопазването. В този смисъл са необходими неотложни мерки за промяна както в структурирането и организирането на психиатричните услуги, така и в методите за тяхното управление и финансиране", коментира още проф. Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
rhatek преди 5 години
Fake news...nema video...
15
0
 
0
 
! Отговори
AZ преди 5 години
До Изгърбич Задвратян--------------------------------------------Имат,дръжки.И там е същата мизерия.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е, защото трябва да си луд, за да влезеш там.
13
2
 
0
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
колеги, правете разлика в коментарите между психолог и психиатър. ще се глобяваме, то бива да сте на черешата от икиндия, ама това вече е прекалено. читалищна-ра..бота.
12
1
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
нещо нема снимки от лекарските кабинети и стаите на сестрите, слагам 2 бири бас че имат лаптопи и петдесетки плазми.
11
3
 
2
 
! Отговори
* преди 5 години
Добре че, се е намерил този лекар да осветли положението, понеже други няма. Доста от разните "протестиращи", които получиха всичко каквото поискаха и изгониха едно Вице който искаше по-цялостен подход към проблемите им, та те вероято знаят положението и някои са ходили там, но мотивация няма да се протестира за не-лични доходи и проблеми.
10
1
 
7
 
! Отговори
Тиквар Боков преди 5 години
Стабилни сме!
9
1
 
16
 
! Отговори
Неа преди 5 години
Децата се изплашиха и се гушнаха в майките си ... Недопустимо е там където се прави диагностиката да е и приема на пациенти . Недочустимо е по вратите да има стъклени прозорци ! Не допустимо е на едно място и деца и възрастни , и психично болни и наркомани и алкохолици ... Не може така
8
1
 
14
 
! Отговори
Неа преди 5 години
Аз имам приятелка която работи в такъв център . Миналата седмица се наложи да я изчакам след работа и поради лошото време влязох вътре да я чакам ииииии на какво станах свидетел... По един дълъг коридор чакат майки с деца за преглед при детския психолог , по същия коридор минават психично болни и отделно още на входа прибираха абстинентен наркоман , който буйстваше , крещеше и удряше . Родителите му не можаха да го удържат и викнаха полиция .
7
0
 
24
 
! Отговори
! преди 5 години
Как изобщо това е допустимо! Става въпрос за човешки животи! Тези хора не са избрали съдбата си и заслужават по-добри условия, независимо от състоянието си!
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е сега да се изкаже магистралния бос и неговият кофчежник....30 години преход и още дъното,даже и много по зле...Всички до един престъпници ,вече 30 години....Добре научени от партията....
5
13
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Успокой се Лъчо! Щото, и на болните хора не им пука эа теб
4
3
 
34
 
! Отговори
Лъчо преди 5 години
Покъртителна гледна. Недопустимо за 21 век. Все едно живеем в страна от третия свят. Скапана държава. На никой не му пука за болните хора. Няма оправия тук.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2 кила боб и пакет тоалетна хартия
2
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли държавна институция,която да работи добре?Аз не знам за такава.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не се напъва да коментира тук ! Нали ?!? )))