Технологията за интеграцията на ромите – правилна, политиката – сгрешена

Гетото е големият проблем, смята Томислав Дончев
117
Технологията за интеграцията на ромите – правилна, политиката – сгрешена
Снимка: Булфото

Технологията за интеграцията на ромите е правилна, но политиката е сгрешена, защото според голяма част от обществото проблемът е само на правителството, а и битува мнението, че те се ползват като електорален резервоар. Това призна вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол.

Още по темата

Според него политиката е базирана на презумцията, че малцинството има желание да се интегрира, но това не било вярно и да се твърди друго е лицемерие.

"Докато няма обществен консенсус, нещата няма са оправят. Ако българските граждани не бъдат убедени, че това е важно и няма алтернатива, няма как се случи интеграцията, а ако допуснем, че има различни права за отделните групи, няма да има никаква интеграция", отсече той.

Вицепремиерът смята, че цялата интеграция виси във въздуха, защото е била допусната грешката тя да започне без обществен дебат и консенсус, без опит да бъде убедено цялото общество как ще стане тя.

Дончев е убеден, че проблемът е в това, че назад във времето е било допуснато да се изградят гета – места с лош социален статус и завишени криминални действия. "Това се дължат именно на гетото, за което се приема, че има други правила и закони, а още по-лошо е мисленето, че като се родиш там, си оставаш там, дори да ходи детето на училище, когато се прибере в гетото то се променя", призна той.

Според него никой не иска да предизвика хуманитарна катастрофа, оставяйки десетки хиляди без дом, като събори незаконните им постройки, но именно в гетото се рециклират всички лоши навици и докато не се реши този проблем, всичко останало няма да има смисъл.

"Жилищната политика е най- голямата болка сега, гетото има способността да се разширява и да превръща и близките квартали в гета, в годините назад редица управници са допуснали събирането на незаконни постройки, а когато имаш незаконно жилище ти нямаш план, нямаш ток и вода прокарани законно, оттук идва и честото нарушаване на закона", обясни Томислав Дончев.

А иначе той отчете, че са приети стратегии, писани са планове, посочени са отговорни служители, похарчени са пари. Въпреки това точната сума за интеграцията не може да бъде посочена, защото администрации нямат право да събират данни по етнически признак.

Усилията на властите от няколко години били насочени на първо място към образованието, което според Дончев би решило проблема до 10, 15, 20 години. Той смята, че ако ромите, заради които общественото напрежение ескалира на места заради нападенията над полицаи, военни, възрастни хора, са ходили на училище, едва ли би се стигнало до такива инциденти.

За връщането на децата в образователната система са ангажирани 12 хиляди души от държавната администрация и за последната година са успели да убедят над 17 000 малчугани да отидат отново в класните стаи.

Втората задача, според Дончев, е здравеопазването в това число и семейното планиране. Третата опора е интеграцията на пазара на труда.

"Има ефект и тук, защото на пазара на труда има недостиг на работна сила и сега има роми ангажирани в строителството, земеделието и индустрията, това се дължи на глада на работна ръка, но тенденцията е благоприятна", завърши Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ роми : преди 5 години
Ний ша гласувами пак за бати Бойку щот бати Бойку ни дава косъм да падни *** главити ни.
28
3
 
33
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
"Технологията за интеграцията на ромите" Бе каква технология бе. Това не е производство на мляко. Има методи. А те са два:1. Ако са български граждани, следва да учат, работят, плащат данъци, осигуровки и подлежат на санкции според закона, когато го нарушат.2. Ако точка 1 не е изпълнена, вземаме пример от "люлката на демокрацията" - Америка. Вкарали са в резервати индианците си!
27
2
 
14
 
! Отговори
да преди 5 години
абсолютни глупости говори тоя, но. .той и да иска друго не може да каже от позицията си на кукла на конци на Борисов..нека си спомним как СИК-джията след убийството на Виктория призоваваше журналистите да не говорят за това..!!?? защото се създавало напрежение. ..и е прав създаваше се напрежение за власта му..него това го интересуват българите. .важни са му *** и власта, която има защото точно те са гласували за него
26
2
 
27
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Или сами ще станат част от обществото като всички други етноси или ще им се набие в главите, че правата и задълженията вървят ръка за ръка. Тогава искат не искат ще се интегрират сами и без специални грижи! Просто е - законите да важат за всички и никакви дискриминационни програми. Сега като ги третираме като инвалиди как точно очакваме да станат нещата? Първо, че всеки лесно свиква да взима пари без да работи и второ когато закона не важи за тях, то те почват да си правят каквото искат!
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
12 000 държавни служители завели до училище 17000 деца?! това е по малко от дете и половина на служител. и с това се гордеем.
24
2
 
34
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Просто цялата концепция за интеграция е фундаментално грешна! Тя разчита на това, че тези индивиди искат да са част от обществото, но видиш ли те сами не могат да станат такива. След като турци, арменци, евреи, руснаци, румънци, сърби, гърци и какви ли не още сами са станали част от обществото без специални интеграционни програми, то тогава излиза, че ние третираме ромите като специални (един вид недъгави) и така изкуствено ги спираме да се интегрират. Затова трябва да се спре с програмите!
23
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе вие не разбрахте ли ,че няма интеграция ако не играе пръчката ! Те разбират само от бой иначе всичко останало е изпуснато !
22
2
 
30
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До КрайЧе защо затвор? Аз винаги съм казвал, че трябва затворите да се заменят с трудово изправителни лагери където половината от заработката на затворника да отива за разходите по него (заплата на надзиратели, ток, вода, дрехи), 1/4 за храната му и 1/4 за изплащане на дългът му към обществото. Защо неговите жертви и роднините им да го хранят с данъците си? А и като не важи за него закона как точно очакваме да станат част от обществото? Те ще продължат да си живеят в първобитно общинен строй!
21
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали им дадоха преди време апартаменти.Кво стана-вкараха си конете вътре,избушиха дюшемета да ги горят и да се топлят,изкъртиха дограма...Като не става с добро,да играе пръчката.
20
3
 
23
 
! Отговори
Оставка и затвор преди 5 години
Хайде народе, нека се вдигнем напролет и да опитаме отново да изчистим политическата върхушка! Видно е, че нещата не вървят и то не само по въпроса с интерграцията, но и във всички аспекти. Не можеш да управляваш, *** си по живо по здраво...
19
6
 
7
 
! Отговори
Край преди 5 години
Тези дето искат ромите да се третират като всички граждани замислят ли се каква е разликата ако тях ги вкарат в затвора и ако Северин го вкарат в затвора.За Северин затвора е по-добър от дома му.
18
3
 
14
 
! Отговори
Край преди 5 години
До 20г. Българи ще живеят само в София, Варна, Бургас и анклавите Пловдив и Стара Загора. Софиянци ще ходят на море в колони от по 50 коли с БТР отред и отзад.Въпрос на време ще е да започнат да нападат зърнарите - с ехидна усмивчица да питат срещу пожар застраховал ли се е?*** вие като не искате българчетата да ходят в казарма - нали няма кой да ни напада.Купете си самолети.
17
2
 
35
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Спрете да ги третирате като отделна част от обществото!Като нарушат закона да се съдят по същия начин като всички други!Спрете им помощите, за да им се наложи да започнат работа(когато престъпленията станат невъзможни заради работещи полиция и съд),тогава те сами ще се интегрират!Сега те не желаят да са част от обществото защото вие ги третирате като специални индивиди нуждаещи се от специални грижиКато започнат работа,сами ще се сетят да си пратят децата на училище и всичко ще си дойде на място
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе технологии има, ама смелост и твърда ръка няма...
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Думата ... идва от гръцки - асингани, което означава "недосегаеми".
14
1
 
38
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Да има нещо сбъркано и това е, че интеграцията е расистка политика! С интеграционни политики ние казваме на ромите, че те са нисши хора и, че сами не могат да се интегрират! Затова единственото правилно решение е, да започнем да ги третираме като всеки друг гражданин и с какъвто и да е етнически произход във България, а именно - никакви интеграционни плащания, същите закони които важат за нас, да се прилагат и за тях! Как всички други етноси са станали част от обществото сами, без политики?
13
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами държавата абдикира и остави интеграцията в ръцете на всякакви НПО-та. А НПО-тата са загрижени сам ои единствено за правата на малцинствата, но не и за задълженията. Затова ромите се почувстваха недосегаеми. Държавата блее, те вилнеят по цялата територия. Хайде държавата да си влезе в ролята, все още има достатъчно начини и ресурс тези индивиди да бъдат накарани да живеят като хора. Казвам все още, защото не се знае докага ще е така, те скоро ще имат числено превъзходство. И никакви НПО-та!
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прозвището гръцки роми идва от 60-те години на миналия век, когато те са изселени от гръцкото правителство, а у нас българската държава решила да ги настани в плевенските села.Повече от 25 години, тези хора все още нямат легално препитание.Върлуват из Северозападна България най-вече заради големия брой замиращи села и беззащитни хора в тях.
11
1
 
17
 
! Отговори
Модерното преди 5 години
ГЕРБ са от 12 години на власт и само говорят?Хайде да започнете с премахването на гетата и няма да е нужно 12000 служителя да обикалят. Тогава ще отслабне действието на гетото. Но надали ще видим роми в Младост, Банкя, Драгалевци, Бояна, Иван Вазов, Лозенец Бистрица и други другарски квартали. Нека общината закупи по 30-40 жилища в тези квартали и да разпръсне гетата, но веднага да събори всички бараки и да контролира да не се появят отново. За всяко ново разрешително да купува по 2 общ. жилищ
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Индия в големите градове мирише ужасно. В по-малките градове е по-добре, но покрай реките могат да се видят хвърлените ***, коритото на реката е едно огромно сметище. Отделно нямат канализация. Всичко се влива в реките. Все едно една огромна маала, това е Индия.