Путин най-харесваният лидер у нас. Съперничи му само папата

Доверието на нашенеца към Макрон и Меркел се срива, сочи проучване
31 яну 2019 19:15, Красимир Ангелов
338
Путин най-харесваният лидер у нас. Съперничи му само папата
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин, френският му колега Еманюел Макрон и папа Франциск са тримата най-харесвани световни лидери от българите, сочи международно проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в 57 страни от света.

Цели 54% от нашите сънародници имат благоприятна оценка към Путин, а 26% не го харесват. Данните се различават коренно от обобщените в световен мащаб, където доверието към Путин е едва 35%, а недоверието – 48%. На второ място след руския президент се нарежда папа Франциск, който е харесван от 51% от живеещите в България.

Социолозите отчитат, че в България има по-ясно отношение към западните лидери или президента на Русия, но лидери на страни като Индия, Китай, Саудитска Арабия, Израел и т.н. са по-слабо познати и оценката за тях е доста по-трудна.

От западните лидери най-харесван у нас е президентът на Франция Еманюел Макрон, който среща 50% одобрение от българите и 25% неодобрение. Спрямо година по-рано обаче Макрон губи сериозни позиции в сърцата на нашенеца, като доверието му спада със 7%, а недоверието се показва с цели 11%. Пречупването на оценката за френския държавен глава очевидно идва на фона на тежката ситуация във Франция със социални протести (т.нар. протести на "жълтите жилетки") и неодобряваните в България предложения на Макрон за регулации в ЕС, отчитат експертите.

Доверието на българите към германския канцлер Ангела Меркел също се е сринало сериозно за една година. Ако през 2017 година 46% от сънародниците ни са харесвали Меркел, то в края на 2018 година този процент е паднал на 38. Недоверието към канцлера пък се е увеличило от 35% на 43 на сто.

Любопитно е, че българинът не е променил особено мнението си за президента на САЩ Доналд Тръмп, който е харесван от едва 30% от нашите сънародници, срещу 58%, на които оценката е негативна.

В световен мащаб обобщението е, че светът сериозно губи доверие в своите лидери. Единствено папа Франциск има над 50% одобрение от лидерите.

Проучването показва, че германският канцлер Ангела Меркел запазва своя имидж, заемайки основно място като най-позитивно оценен политически лидер – 45% одобрение и 31% неодобрение. Миналогодишният номер едно – президентът на Франция Еманюел Макрон, има значителен спад в оценките си в международен план – доверието в него спада от 45% на 38%, а недоверието скача от 24% на 32%. Въпреки драмите около Брекзит пък, британският премиер Тереза Мей сравнително запазва своите показатели и е харесвана от 35% от анкетираните в световен мащаб.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп остава в дъното на класацията с едва 30% одобрение и 58% неодобрение. Владимир Путин също губи доста от позитивната си оценка, която събра миналата година, но все пак остава по-харесван от Тръмп с 35% подкрепа. Благосклонността към Путин в собствената му страна също е в упадък, водена често от икономически предизвикателства, отчитат от "Галъп интернешънъл".

"Недоверието в политиката и политическите системи е във възход и фундаменталният въпрос не е как да се намери по-добро представителство, което да отговаря на волята на хората, а как хората да могат да контролират по-добре своите представители. Отговорът може да бъде повече пряка демокрация, което означава, че правилният въпрос, който трябва да се зададе, е как да се постигне тя след последните негативни преживявания с френския референдум за Европейската конституция, с този в Холандия и предизвикателството на Брекзит", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Путин най-харесваният лидер у нас. Съперничи му само папата"---Не е вярно! Най-харесвано от българите е д.упето на Ким Кардашиянката! :)Какви папи, какви Макрони? :)
27
13
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Много ясно !Всеки нормален човек ще хареса Путин - истински държавник, твърд и истински мъж.Не е *** като евроатлантиците.Путин държи на онази ценностна система оцеляла и спасила Човечеството през вековете.Не е пресилено да кажем, че благодарение именно на руския президент и още няколко смели президенти по света като него, нашата планета не е потънала в мрака на Злото.Господ здраве и дългъ живот да му дава !Докато я има Русия има надежда и за България ...
26
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-Харесвам Аятолаха на Иран , шефа Хизбула Хасан Насрала и Путин
25
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Католицизма вярва в Бог,православието вярва в Путин !
24
12
 
25
 
! Отговори
45 годишен преди 5 години
Путин също има висок рейтинг и в Германия,над 50 % също го харесват(което е доста учудващо и там някой си наш умник ,не може да ги уневини,че са глупави и прости като нас бг народ)). Не мога да разбера ,как може някои да не го харесват при тези слаби политици в днешно време ,видимо се счита за модно да си против Путин или просто са манипулиран от пропаганда на медиите ,спазвайки форумулата на Гьобелс.
23
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък харесвам Родшилд и Натаняху ,ама само с куршум в тила .
22
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите ,че харесват и одобряват Путин е ясно,ама не ми е ясно откъде накъде намърдахте в това проучване и *** макрончо,че и някакъв си Па па . Папата ,хайде да приемем може а го харесват само шепата католици в град Раковски и в Чипровци,ама Макрон..хайде бе ..те дори собствения му френски народ го презира и мрази това банкерско хомосексуално посмешище .Така,че истината е,че да се замаже одобрението на българина към Путин са ги присламчили към него папатЪ и Макарончето
21
21
 
23
 
! Отговори
Hafen der Wahrheit преди 5 години
Путин ще свърши на капака на стар АЗЛК (Ах Защо Лите Купих)!
20
18
 
13
 
! Отговори
Иван Иванич преди 5 години
*** народ слаба държава. Не народ а ***. Хората са казали преди години. Мозък измит до неузнаваемост от комунистическият строи. Радва ме само ,че вече са малцинство. Скоро нашите истински братя от Украйна в NATO.
19
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Католиците са добри,православните са комунисти !
18
0
 
8
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Ala- Bala. Nikoi nishto ne e izsledval...
17
11
 
6
 
! Отговори
+ преди 5 години
И аз го харесвам.
16
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Римокатолицизма е истинското християнство .
15
27
 
25
 
! Отговори
Hafen der Wahrheit преди 5 години
Кои харесват Путин? - тези които не са под неговият нож и пияндурниците - алкашами!Нашите мypзилки подкрепят Путин, ама карат БМВ-та и Мерцедеси, носят часовници Casio и пият немска бира Weihenstephan.
14
21
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България няма бъдеще в ЕС и НАТО. Мога да гласувам за този който ни изкара от там и ни ориентира към Русия. А с две ръце ще гласувам за този който отмени и премахне демокрацията независимо на къде гледа.
13
3
 
7
 
! Отговори
бо тик вун преди 5 години
10 съм Ви Диктатор, значи аз съм най-харесваният, броенето на пилцита става на изборите!
12
18
 
29
 
! Отговори
Кики преди 5 години
Само Путинн!!!
11
36
 
23
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
Според това изследване 54% от българите са с тежка умствена недостатъчност. Ако е вярно е много жалко. На мен не ми се вярва. По-правилно е да се каже, че така им се иска на руските хибридчини. Да, има заблудени хора, но те със сигурност са малцинство, а от друга страна са напълно несъстоятелни типове от които слава Богу нищо не зависи.
10
2
 
8
 
! Отговори
Тръмп, Доналд Дж. преди 5 години
Фалшиви Новини - Аз съм Номер 1, Номеро Уно, какво казват омбретата срещу които строя Стена!!
9
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То на българина с простияя му мозък му дай само Путин .