Ананиев уверява: Няма да има затворена аптека

Преходният период за въвеждане на системата ще бъде минимум 6 месеца
5
Ананиев уверява: Няма да има затворена аптека
Снимка: БТА

"Нищо страшно няма да се случи на 9 февруари – датата, от която според Директивата на ЕС от 2011 г. и делегирания Регламент от 2016 г. трябва да функционира системата за верификация на територията на Европейския съюз", увери здравният министър Кирил Ананиев на пресконференция в МЗ по повод въвеждането на системата за верификация.

Още по темата
Той увери, че в България въвеждането ще се случи плавно и ще отнеме минимум 6 месеца.

"През това време аптеките, които не са въвели системата, няма да бъдат санкционирани. И магистър-фармацевтите, и пациентите трябва да знаят, че няма да има затворени аптеки. Българските граждани трябва да са спокойни, че ще могат да открият в аптечната мрежа необходимите им лекарствени продукти“, увери здравният министър.

Ананиев посочи, че на територията на страната функционират 3600 аптеки, като 2400 от тях имат договор с Националната здравноосигурителна каса, т.е. работят с компютри и специализиран софтуер. Тези търговци на дребно е необходимо единствено да си закупят четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв. и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата. При тях не се изисква никакъв друг допълнителен ресурс.

За да работят останалите 1200 аптеки, най-малкото за да следят складовите си наличности, те също боравят с интернет и компютри, т.е. също трябва да си закупят единствено четец, посочи Ананиев.

"Вярвам, че са единични случаите, при които аптека функционира без интернет и компютър. Ако има такива, при тях цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на системата за верификация, е между 1500 и 2000 лв., еднократно. Мисля че това в никакъв случай не е непосилна цена, а още повече, за този регламент магистър-фармацевтите са уведомени от 2016 г.", посочи министърът.

Той беше категоричен, че България трябва да спазва европейското законодателство и по никакъв начин не бива да бъде допускано българските граждани да бъдат лекувани с лекарства несертифицирани в Европейския съюз.

"За нашите аптеки са договорени най-добрите условия. Те няма да плащат нито такса за включване в системата, нито такса за поддръжка", посочи председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Той обясни, че до окончателното въвеждане на системата в аптечната мрежа в обращение ще бъдат както лекарства с код за верификация, така и такива без.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И здравеопазването ни нищо не струва, явно кадърните са избягали, а във ВМА, те гледат като портфейл и хич не им пука дали ще живееш. Пълно разочарование.
3
0
 
0
 
! Отговори
nekoj преди 5 години
*** то хубаво да се въвеждат Директивите на ЕС - но защо само някои и то избирателно? Ето има и директива таксите за банкови трансакций да са за ЕС равни на вътрешно държавните - ама нашите банки не го правят и 'правителството' не си мърда пръста да ги накара да приложат 'директивата на ЕС'! Защо ли така? А за лекарствата са се разбързали?
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не ви ли интересува вече английския Брексит и празните магазини в Англия?!
1
0
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Господин- министре,...Телковото- решение,..Се- прави, след,..НЕЛК...Да- не- ви- подсетя, и, още- неща,....Зада- разберете,.Че- имате, обкръжение,.От, опасни- хора,....