Работа, стандарт на живот – щастливи ли са българите? Отговорът - почти!

Ромите и хората над 70 години най-нещастни у нас
Обновена: 6 фев 2019 09:10 | 6 фев 2019 09:10, Красимир Ангелов
141
Работа, стандарт на живот – щастливи ли са българите? Отговорът - почти!
Снимка: Булфото

По-голямата част от българите - 45 %, се определят като почти щастливи, а 31 % като нещастни, посочват данните от първото за България представително изследване на личното и общностно щастие. То е проведено в края на 2018 г. по поръчка на списание "Мениджър".

Средният индекс на щастието за страната в края на 2018 г. е 56 точки, от 100 възможни. Средният глобален Индекс на щастието за 2018-та е 60.9 точки, а според данните България е с почти 5 пункта под него.

С нарастване на възрастта, стойностите на Индекса на щастие се понижават, но има два сериозни срива: първият настъпва след 30 г. възраст, а вторият – след 70 години, показва българският Индекс на щастието. С повишаване на образователното равнище нараства и Индексът на щастието. Данните показват още, че високите лични доходи, особено над 1500 лв., намаляват рязко относителния дял на нещастните, но не увеличават дела на щастливите.

Най-щастливи у нас са хората в четиричленни домакинства (най-често семейства с две деца). Индексът на щастието пада при самотните, но и при многочленните домакинства от 5 и повече човека.

Представителите на малцинствата имат между 10 (българските турци) и 20 пункта (ромите) по-нисък Индекс на щастието от представителите на мнозинството българи. Средните стойности на Индекса на щастието не варират по факторите пол и големина на населеното място, но най-голям относителен дял нещастни се регистрира в малките градове.

По няколко измерени критерия - психично здраве, физическо здраве, удовлетвореност от живота и баланс на времето, българските стойности са неразличими статистически от средните глобални. По един показател – социална подкрепа от най-близките, пък сме чувствително над средната стойност за света.

По редица измерения обаче сме чувствително под средното глобално равнище. Това се отнася за критериите "Удовлетвореност от работата" - с 4.2 пункта под средното глобално, "Включеност в местната общност" - с 9.1 пункта под средното, "Субективно благосъстояние" - с 9.4 пункта по-малко от глобалното, "Управление" - с 10.9 пункта, "Стандарт на живот"  - също с 10.9 пункта под средното, "Достъп до култура, изкуство, образование цял живот" - с 11.6 пункта и "Качество на околната среда" - с 14.7 пункта под средното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страшно щастливи че близо 30% от населението се изнесоха от "рая"
89
3
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Водата беше 10 стотинки сега е три лева -това не е ли ТРИДЕСЕТ ПЪТИ тока беше 0,5 стотинки -сега е 20 Колко пъти е бе номер 103 Заплатата ти тридесет пъти ли се увеличи ааааааааааааааааааа Или ти си роден преди 2 -3 месеца
88
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко ще се оправи с изборите. БСП марширува към властта.
87
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 103А усмири се бре. Какви 30 пъти са те подгонили. Посмали, ***. Остави и за другите да послъжат.То бива, бива, ама ти се оля.
86
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дядо ПенсПак добре. Ако живееше в Русия щеше да си с 43,75 ?. И щеше да обичаш президента повече от жена си.
85
2
 
13
 
! Отговори
Дядо Пенс преди 5 години
Я с моите 103 ? и половина се чувствувам даже прекалено щастлив-все едно фирма ,,Ипон,, е моя...
84
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудно от какво да са щастливи българите. Хора с най-ниски заплати, пенсии въобще най-нисък доход, никакво здравеопазване, никаква сигурност, никаква преспектива. Няма как да е щастлив човек в подобна ситуация.
83
6
 
19
 
! Отговори
WaffenSS преди 5 години
Трябва човек да много перверзен и учител да му е Тимон,за да се почувства щастлив сред нещастни и оскотяли от бедност хора,доведени до това си състояние от необратимия неолиберален преход
82
5
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Огромни данъци ток 30 пъти увеличен вода 30 пъти парно бензин такси за кавото се сетите коли на 30 години мръсен въздух роми един милион ученици и студенти неуки неграмотни в село и малките градове престъпност убииства всеки ден храна вредна климат променен изкуствено е бъди добре
81
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Най нещастен е глигана щото жена му е С В И Н Я отгоре на това дива
80
2
 
10
 
! Отговори
Човек преди 5 години
Тук е проблема, когато българина се сблъска с реалността след 30 тата си годишнина. Разбира каква диктатура и шуробаджанащина е България. Батко и братко, ало Ваньов, ало Банов, кой държи възобновяеми източници, как се обслужват монополите, как се обслужват интересите на нашите квартали и бизнесмени и.т.н.т.Дават се пари на програмисти, пиар, работещи по обществени поръчки и до там.Щом бизнес и КНСБ се сляха и вървят срещу работниците?????
79
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Най нещастен е глигана щото жена му е *** а отгоре на всичко дива
78
2
 
19
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Ако разрухата и тоталната бедност,които ни нареждат сред страните от четвъртият свят,дават повод за щастие и радост,то не знам какъв ще е критерия за нещастие
77
0
 
4
 
! Отговори
До Василев преди 5 години
*** ***, искаш ли пак на сина ти от rъзъ в твоите устенца
76
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статистиката показва, че най-големите нещастници са русофилите !
75
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърберастия до шия!
74
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещастни се русофилите като Румен Радиомълчанието, Иво Христов 1 и Иво Христов 2-професоро !Те по цял ден погребват всичко около себе си и не могат да откъснат очите си от руското знаме над Кримнаш !
73
2
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Я пак за щастието на населението обитаващо територията България.Заслужава човек да изпадне в смях,преминаващ в кикот,ама през сълзи.Останалите секрети ги спестявам
72
1
 
8
 
! Отговори
съспишъс преди 5 години
Искам да чуя ц.иг.ан.ин. който дава отговор на въпроса: "Как оценява своята "Включеност в местната общност" и "Субективно благосъстояние"?
71
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Стига сте ревали.Като не ви отърва бягайте по Европа или пред парламента.Ниска била безработицата в България. Ако се върнат тез които са навън сигурно ще е 50%. Затова правят всичко възможно да се изнасяме от БГ.