Производство с висока добавена стойност задържа българите у нас

Експерт: България вече не е страна с евтина, а с качествена работна ръка
7 фев 2019 21:37, Екип на Bloomberg
33
Производство с висока добавена стойност задържа българите у нас
Снимка: Pixabay

България трябва да се насочи към производството на продукти с висока добавена стойност. Това каза Антоанета Барес, изп. директор на "Национална компания индустриални зони", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Барес направи коментара си по повод провелата се в сряда дискусия на тема на тема "Бизнес и образование - перспективи и предизвикателства", която събра представители на университетите и бизнеса у нас. Според госта производството на подобен тип продукти ще насърчи и оставането на повече български граждани в страната.

"Бизнесът идва в България основно заради евтината работна ръка. Ние обаче не сме дестинация с евтина, а с качествена работна ръка. За да може работодателите да плащат по-високи заплати на служителите у нас, България трябва да започне да произвежда продукти с висока добавена стойност. Така и българските граждани ще останат в страната", добави тя.

Барес коментира и идеята, предложена от ректора на УНСС проф. Стати Статев, компаниите у нас да подписват 5-годишни договори със студентите - да заплащат обучението им, след което студентите да стават техни кадри. Гостът посочи, че и към момента има подобни работещи примери на Запад, като добави, че има необходимост обаче да се помисли в тази насока и да се извади най-удачното от този вариант.

Друга идея, обсъдена по време на срещата, е възможността за създаването на майсторски класове у нас, посочи Барес.

„Вариант е представители на бизнеса да водят лекционни курсове на студенти. Те ще бъдат интензивни, за кратък срок, но практически насочени, в бакалавърските програми“.

Според Барес професионалното образование у нас също трябва да се възстанови. Факт е, че преди го имаше и то работеше добре, коментира гостът. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
"България трябва да се насочи към производството на продукти с висока добавена стойност." - като тоалетна хартия от високотехнологично изрязани вестници, например...
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак нищо няма да стане. Винги заплащането е мизерно, но за сметка на това физическия труд се използва, защото е евтин. Е да, но има отрасли, в които физическия труд не може да компенсира автоматизирането. Нано, отдавна не е популярно име из софийските села....
27
2
 
9
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Можем спокойно да хвърлим още сили в ИТ сектора.Там 2% от работната сила създава около 5% от БВП-то - в никоя друга индустрия нямаме такова съотношение ,като добавена стойност. Една от причините са високите заплати там.Имаме около 30 хил. програмисти , пазара бързо може да намери работа за още толкова.Но поради ред причнини това не е привлекателен бизнес за обръчите от фирми около нашенските политици
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е зле. И примерно после 5 години по 800лв. заплата.
25
13
 
8
 
! Отговори
V преди 5 години
По добре да правим нещо с малка добавена стойност ,ама в големи количества . Това се нарича ИНДУСТРИЯ . Ама за това няма потенциал у управляващи и парламент .За това което говоря трябва и конкуренция ;) Индустриалните зони по друг начин и с огромни данъци ,без възможност да се строи нещо друго освен индустриални сгради .А който не мой да я използва да бъде принуден да я продава . За да правим неща с голяма доб. стойност трябва сами да си правим самолетите .герб няма да го позволят а и САЩ
24
13
 
10
 
! Отговори
нормален преди 5 години
Нито една свястна приказка в целият сайт.Ами явно не ставате за ,,качествена работна ръка.Е стойте си там долу и чоплете клавиатурата с полуграмотните си и полуинформирани мозъци.Има и други качествени млади хора които мислят и просперират.А вие философствайте,, безапелационно и убедително"и си стойте с 1000лева ,неудачници и аутсайдери.Винаги е имало успели и хленчещи,търсещи вината навсякъде ,но не ив себеси.,,Аз съм велик,но няма кой да ме оцени,уредилите се са връзкари"-филосовия на клошари.
23
2
 
29
 
! Отговори
Стара номенклатура преди 5 години
Празни приказки,нали работя точно такава работа,износ за милиони,заплати от по 1000лв,смях в залата
22
2
 
19
 
! Отговори
Ще Ще Ще преди 5 години
Заглавието е в сегашно време и подвежда, а целият текст на статията е в БЪДЕЩЕ време.Както обикновено много се говори, а нищо не се прави, оставяме си сдобрите намерения. Чист АКЦИОНИЗЪМ.
21
6
 
17
 
! Отговори
Инспектората преди 5 години
През 80те ревяхте, като задължаваха абсолвентите 3 години да работят на зададено място, а лекарите минимум една година в посочена болница. Сега в условията на свободен пазар се молите бизнесът да ви прави 5 годишни договори на учениците, че да имат работа по специалността си ХАХАХАХАХАХАХХАХААХАХАХХА
20
3
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Приказки.....даже ПРЕМИЕРА е по забавен....
19
4
 
19
 
! Отговори
гост преди 5 години
Явно авторът е намерил качествен дилър.Между другото, прочетох само заглавието и... веднага към коментарите. Подобни статии не чета, но коментарите към тях почти винаги са интересни.
18
5
 
11
 
! Отговори
V преди 5 години
Тоз като го гледам как е опушил заварките баш тва ни трябва :) Европа е индустриален континент .Трябва си умове ,а не кетапи . И не трябва да купуваме техника от запад ;) Ако ще правим продукти с висока добавена стойност единствената възможност е да развием военната си индустрия и то без чорбаджизъм .Проблема е че до работника няма да остане нищо ако има чорбаджист посредник .Трябва първо да се елиминират чорбаджистите чрез корпорации ,ама наши
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнеса никога няма да се разбере с университетите .. Това е доказано ..Университетите мислят за 50г. напред , а бизнеса за 2-3 най-много 5г. напред..
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая ръси мъдри мисли от типа "По-добре богат и здрав, отколкото беден и болен".
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахаха много забавно писачи.
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Експерт: България вече не е страна с евтина, а с качествена работна ръка"Още един "експерт" с купена диплома и влошен Делириум!
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И що не дадохте нито един пример за продукт с висока добавена стойност? Щото хабер от понятие си нямате какво е това.
12
3
 
22
 
! Отговори
Павликени преди 5 години
Тук чуждите фирми стартират от 8000 лева заплата!Ха ха ха ха ха ха ха...
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази жена е много умна! Кой би се сетил? Това е разковничето! Висока добавена стойност! Гениално!Добре, че нашите мъдри партньори идват тук, за да отворят очите на аборигените!
10
5
 
7
 
! Отговори
От Каспичан преди 5 години
Тук чуждите фирми дават 3000 лева заплати.