Радев към Борисов: Армията ни е спасявала, политици са ни проваляли!

Президентът нямало с кого да обсъжда политиката към Венецуела
Обновена: 8 фев 2019 08:56 | 7 фев 2019 18:45, Веселина Йорданова
447
Радев към Борисов: Армията ни е спасявала, политици са ни проваляли!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството за политиката му по отношение на армията.

Той определи като несполучлива шега думи на премиера Бойко Борисов, че за нуждите на ВВС са купувани само транспортни самолети и вертолети, с които генералите да избягат при евентуална война.

"Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли", заяви държавният глава пред журналисти.

Според Радев, ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са били поставяни в унизително положение от политиците. "Дори съвсем неотдавна, когато генералите стояха прави на Министерски съвет, седналите министри гласуваха парите им", заяви държавният глава, цитиран от "Фокус".

"Надявам се премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове на борда на военнотранспортните хеликоптери и самолети", коментира Румен Радев.

Президентът каза, че няма с кого да обсъжда ситуацията във Венецуела, защото "българското правителство няма собствена позиция".

"За пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета за сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на международни въпроси", заяви Радев и настоя, че ненамесата е основен принцип, иначе има риск да ескалира напрежението, включително в международен план.

Според него много лесно българите могат да направят аналогия със ситуацията там и "нашата мигрантска криза".

Странно по думите му е това, че МВнР го търси за съгласуване на една "преписана позиция"  а не по важни въпроси, които касаят нашите национални интереси, като договора за добросъседство с Македония например или протокола за присъединяване на Македония в НАТО.

Според Радев има пълна неяснота по отношение на финансирането на другите два проекта за модернизация на армията след "финансовото приключение, в което ни вкараха политиците по отношение на изтребителя".

По думите му предизвикателствата остават модернизацията и развитието на съвременни отбранителни способности, а това са сложни процеси, искат много тясна координация между военната експертиза и политиците.

"Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси", посочи той.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили се запозна с годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в армията, в рамките на конференцията на началника на отбраната в София.

Той благодарил на ръководството на Министерството на отбраната и на командния състав за това, че въпреки многобройните предизвикателства през годината, има успехи в три важни направления -  пречупване на негативната тенденция за увеличаване на некомплекта личен състав, множество проведени успешно учения, отделени немалко средства за поддържане на техниката и въоръжението.

Според него на вниманието остава рискът за летателния състав заради намаления нальот.

Очаквам новият, макар и закъснял стратегически преглед на отбраната, да даде по голяма яснота относно процесите на планиране, за нивото на амбиция и постигане на баланс между предизвикателствата, задачите, ресурсите и хората, каза Радев.

Като важен акцент президентът открои воденето на съвременна пълноценна бойна подготовка, както и останалите т.нар. малки като финансови средства, но, по думите му, огромни като значение модернизационни проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


447
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
10
 
10
 
! Отговори
А септември 1944 преди 5 години
що армията не ни спаси? После убиха 30 хил. за няколко месеца в Унгария! Армията без държавно ръководство е нищо!
271
10
 
19
 
! Отговори
Този човек преди 5 години
Може ли здравомислещ човек да изговаря толкова глуподти -.- не.Просто ментално този човек е зле.Така, че не го коментирайте повече
270
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първият свестен президент и троловете, заедно с тълпите невежи не могат да спят от злоба. Ако техните коментари по-долу са представителни за населението, то спокойно можем да кажем, че той е и първият президент, който не заслужава народа си.
269
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Bravo, armiata vi e spasila ot studenoto...aide sia v Izrael 6 miliona bulgari da se preselvat na toploto...krai Erusalim...
268
6
 
21
 
! Отговори
Вили преди 5 години
Спасявала ни е, но не тази армия с подобни нему генерали, а онази, чийто офицери бяха избити от народния съд.
267
1
 
8
 
! Отговори
Kletvi i celuvki преди 5 години
Sigurno imal pred vid trudovite podelenia na bg narodna armia....samo te gradili kazarmi, zastavi, vishki, okopi, hangari, gari, jelezopatni linii, kozefermi, konevadni fermi, ovchi koshari, pochivni stancii na bg polkovnicite i bg generalite i tehnite haremi s jeni i deca....sichkoto drugoto asker sa razrushavali i razbivali zilove, tankove, samoleti, lodki, korabi, helli...spravka google i miliardite prahosani i razbiti bg levove za bg asker v mirno vreme poslednite 40 godini v Bulgaria
266
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даа и баща му е на-добрият шофьор, и жена му най-стилната, и сина му най-добрия биткаджия по дискотеките. Все най най.
265
23
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Злобейте гербаджийски мижитурки и ***.Генерал Радев е най-добрия президент и държавник в най-новата история на България.Напред генерале България е с теб.Мачкай смело!
264
4
 
14
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Бг армията е скапано място, където не те имат за Човек.Как да го обичм -та аз ги презирам.С некадърен и страхлив персонал.Защо изобщо ги хрантутим.
263
17
 
22
 
! Отговори
K.Коцев преди 5 години
Що за президент е тоя,дето ръси само недоразумения,повтаря думи на други и вместо да обединява само сее раздори и настройва различните слоеве от народа едни срещу други?!Освен това толкова злобен човек не е за президент,но комунистите си го избраха - нека сега те да му се радват-на нас ни е просто безразличен :))) Слаба ракия - от него нищо не зависи,затова е и "независим " ха-ха-ха! Най-слабият президент от всички досега!!!
262
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ся съжалявам че гласувах за него.
261
18
 
20
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Ми нали и ти си набеден политик - бре!По голям мишок за "прецедент" не сме имали до сега. За интелектуалния багаж да не говорим. А и злобен, та злобен. Сигурно генералшата го е оставила на "сухо" та затова е такъв освирепял.
260
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Радка Пиратка защо мълчеше като задни части след Войводиново.Как пък една дума не обели. Ама сигурно защото там няма комисионна, пък и какво му пука какво става в държавата, той е над тези неща. Пълен мишок.
259
11
 
11
 
! Отговори
Бай Шиле преди 5 години
Щото вече никой не го отразява !:):):)
258
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nistojestvo....marzi go da napravi prostalen trauren praznik v prezidentstvoto za umrialoto ex Vice...
257
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво говори тоя бе ?
256
14
 
21
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 5 години
Четох доста от коментарите и установих,че симпатизантите на Радев постоянно коментират ,че ББ се навеждал на Америка и ЕС .....А вие някога да сте се изправяли ?Като пишите вижте си позата първо!Аман !
255
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каза Радко който остави армията за да влезе в политиката. Дори не се усещат какво дрънкат вече тия.
254
12
 
21
 
! Отговори
Рускиня преди 5 години
От289 коментара само 10 е написани от интелигентни хора. Останалото е хомо еректус с първични животински потребности и същия речник. Сами с нищо не прославили страната си поради скудоумието,но пък оценяват човека,който дал нещо на страната си. Колко сте жалки и смешни. Айде, давайте с реплики "чемодан-вокзал" на повече не сте способни
253
19
 
21
 
! Отговори
Кирчо преди 5 години
Този зелен чорап не може и един ден да пропусне без да се изцепи по някой въпрос! И то , без да е компетентен или поне запознат . Някой да посочи нещо свършено от военен ???

Спонсорирани публикации