Радев към Борисов: Армията ни е спасявала, политици са ни проваляли!

Президентът нямало с кого да обсъжда политиката към Венецуела
Обновена: 8 фев 2019 08:56 | 7 фев 2019 18:45, Веселина Йорданова
447
Радев към Борисов: Армията ни е спасявала, политици са ни проваляли!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството за политиката му по отношение на армията.

Той определи като несполучлива шега думи на премиера Бойко Борисов, че за нуждите на ВВС са купувани само транспортни самолети и вертолети, с които генералите да избягат при евентуална война.

"Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли", заяви държавният глава пред журналисти.

Според Радев, ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са били поставяни в унизително положение от политиците. "Дори съвсем неотдавна, когато генералите стояха прави на Министерски съвет, седналите министри гласуваха парите им", заяви държавният глава, цитиран от "Фокус".

"Надявам се премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове на борда на военнотранспортните хеликоптери и самолети", коментира Румен Радев.

Президентът каза, че няма с кого да обсъжда ситуацията във Венецуела, защото "българското правителство няма собствена позиция".

"За пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета за сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на международни въпроси", заяви Радев и настоя, че ненамесата е основен принцип, иначе има риск да ескалира напрежението, включително в международен план.

Според него много лесно българите могат да направят аналогия със ситуацията там и "нашата мигрантска криза".

Странно по думите му е това, че МВнР го търси за съгласуване на една "преписана позиция"  а не по важни въпроси, които касаят нашите национални интереси, като договора за добросъседство с Македония например или протокола за присъединяване на Македония в НАТО.

Според Радев има пълна неяснота по отношение на финансирането на другите два проекта за модернизация на армията след "финансовото приключение, в което ни вкараха политиците по отношение на изтребителя".

По думите му предизвикателствата остават модернизацията и развитието на съвременни отбранителни способности, а това са сложни процеси, искат много тясна координация между военната експертиза и политиците.

"Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси", посочи той.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили се запозна с годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в армията, в рамките на конференцията на началника на отбраната в София.

Той благодарил на ръководството на Министерството на отбраната и на командния състав за това, че въпреки многобройните предизвикателства през годината, има успехи в три важни направления -  пречупване на негативната тенденция за увеличаване на некомплекта личен състав, множество проведени успешно учения, отделени немалко средства за поддържане на техниката и въоръжението.

Според него на вниманието остава рискът за летателния състав заради намаления нальот.

Очаквам новият, макар и закъснял стратегически преглед на отбраната, да даде по голяма яснота относно процесите на планиране, за нивото на амбиция и постигане на баланс между предизвикателствата, задачите, ресурсите и хората, каза Радев.

Като важен акцент президентът открои воденето на съвременна пълноценна бойна подготовка, както и останалите т.нар. малки като финансови средства, но, по думите му, огромни като значение модернизационни проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


447
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
16
 
24
 
! Отговори
до грибоидните преди 5 години
Ама много ви дразни Радев нали! Квичете, квичете !! ха ха ха
231
17
 
10
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 5 години
Комунистите избиха 200 000 милиона невинни българи и още са на власт. Само Бойко ги бори и Цецка цачева също щото комунистите им избиха дядовците им.
230
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
фурашката се изказа без жена му да е до него . лошо,лошо ....
229
5
 
23
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Армията ни е като политиците ... гола вода са .... думи нямам 35 000 армия ... 20хил от тях администратори и роднини седящи на хранилка дето за нишо не стават... останалите са некви "наемници" дето незнам какво и кой ще спасят. половината от тях даже не могат и да стрелят ;)
228
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко е цар на просрашките шеги но президента винаги стреля в десетката
227
1
 
9
 
! Отговори
закон Божий преди 5 години
До за сведениеС библия в ръка американските президенти управляват
226
22
 
14
 
! Отговори
//// преди 5 години
Милият ми той - колко е жалък. Вижте го само - гледа като мишка в брашно. Не знае къде се намира изобщооооо. Чака "напъствия" от решетки, крадли,...................Трагедията е там, че не осъзнава колко е .........................
225
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да я върнем онази армия от яки и здрави селски момчета - собственици на имот!Останаха само мижитурките - градските селяни!
224
24
 
4
 
! Отговори
за сведение преди 5 години
До Това президент ли е?Най-истинските президенти са в Америка!!!!-обетованата земя!
223
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До политикТака им наредиха лратушките-освободителите-окупаторите 1944г.
222
19
 
15
 
! Отговори
политик преди 5 години
До Това президент ли е?Борис -3 спаси народа и ***!!!!!!!!! Комунистите убиха над 200,000 невинни!
221
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Това президент ли е?НА ЧУЖДА СЛАВА ЖИВЕЕ! ЦАР БОРИС ЛОШ ПОЛИТИК ЛИ БЕШЕ? ДАДЕ ЖИВОТА СИ!
220
23
 
18
 
! Отговори
Това президент ли е? преди 5 години
По-застрелян президент България не е имала. Застане като истукан и чете написания му текст, като че ли препрочита и срича устава на армията ! Жалко за България пак не случихме с президент...
219
13
 
17
 
! Отговори
Киро Спиридонов преди 5 години
ПРАВ Е!
218
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе промити и платени ***!Това което е казал е така!Четвърто РПУ престъпна организирана група ... дали е само то бе? Погледенте в какво живеете младите бягат от тука а старите остават само и умират бавно и биват унижени!Каква е България, че ще се произнася за Венецуела?Господарите от Вашингтон каквото кажат това става! Цеци само ходи да закусва с тях и да им лизне дупарата!Да имаш природни богатства и да ти ги отнемат демократично е на това сме свидетели! *** и предатели!
217
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственият държавник в България. Другите са за Белене.
216
21
 
23
 
! Отговори
88 преди 5 години
Tази социалистическа фуражка няма НИКАКВО право да говори за военните подвизи на великата ни армия и офицери преди 1944...Жалък шапкар...
215
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямало с кого да обсъжда политиката къв Венецуела- с Нанова бе Радев с Нинова както винаги.
214
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чехлю си беше истинско менте с аутистични наклонности,вроден *** и пълна духовна тъпота!
213
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н Радев то нашите политици се разболяха от навеждане. Боци е получил вече ишияс от постоянно навеждане и сега се затруднява та се налага да коленичи а Цеци понеже е фискултурник има тренинг и се навежда с темпо.

Спонсорирани публикации