Радев към Борисов: Армията ни е спасявала, политици са ни проваляли!

Президентът нямало с кого да обсъжда политиката към Венецуела
Обновена: 8 фев 2019 08:56 | 7 фев 2019 18:45, Веселина Йорданова
447
Радев към Борисов: Армията ни е спасявала, политици са ни проваляли!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството за политиката му по отношение на армията.

Той определи като несполучлива шега думи на премиера Бойко Борисов, че за нуждите на ВВС са купувани само транспортни самолети и вертолети, с които генералите да избягат при евентуална война.

"Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли", заяви държавният глава пред журналисти.

Според Радев, ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са били поставяни в унизително положение от политиците. "Дори съвсем неотдавна, когато генералите стояха прави на Министерски съвет, седналите министри гласуваха парите им", заяви държавният глава, цитиран от "Фокус".

"Надявам се премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове на борда на военнотранспортните хеликоптери и самолети", коментира Румен Радев.

Президентът каза, че няма с кого да обсъжда ситуацията във Венецуела, защото "българското правителство няма собствена позиция".

"За пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета за сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на международни въпроси", заяви Радев и настоя, че ненамесата е основен принцип, иначе има риск да ескалира напрежението, включително в международен план.

Според него много лесно българите могат да направят аналогия със ситуацията там и "нашата мигрантска криза".

Странно по думите му е това, че МВнР го търси за съгласуване на една "преписана позиция"  а не по важни въпроси, които касаят нашите национални интереси, като договора за добросъседство с Македония например или протокола за присъединяване на Македония в НАТО.

Според Радев има пълна неяснота по отношение на финансирането на другите два проекта за модернизация на армията след "финансовото приключение, в което ни вкараха политиците по отношение на изтребителя".

По думите му предизвикателствата остават модернизацията и развитието на съвременни отбранителни способности, а това са сложни процеси, искат много тясна координация между военната експертиза и политиците.

"Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси", посочи той.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили се запозна с годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в армията, в рамките на конференцията на началника на отбраната в София.

Той благодарил на ръководството на Министерството на отбраната и на командния състав за това, че въпреки многобройните предизвикателства през годината, има успехи в три важни направления -  пречупване на негативната тенденция за увеличаване на некомплекта личен състав, множество проведени успешно учения, отделени немалко средства за поддържане на техниката и въоръжението.

Според него на вниманието остава рискът за летателния състав заради намаления нальот.

Очаквам новият, макар и закъснял стратегически преглед на отбраната, да даде по голяма яснота относно процесите на планиране, за нивото на амбиция и постигане на баланс между предизвикателствата, задачите, ресурсите и хората, каза Радев.

Като важен акцент президентът открои воденето на съвременна пълноценна бойна подготовка, както и останалите т.нар. малки като финансови средства, но, по думите му, огромни като значение модернизационни проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


447
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 263 АнонименМа и чехлю ли беше истински !
211
18
 
25
 
! Отговори
12 преди 5 години
Президента с всяко свое изказване ми пълни душата, има страхотно фино чувство за хумор и самообладание. Виждам го че е потресен от простотията по високите етажи, и винаги с малко, но точни фрази ги затапва тотално, вчера с глас се разсмях като каза, че се надява премиера да пази хубави спомени от возенето на транспортни самолети и хеликоптери, знам за футболните тигри и фолкпевиците, наистина голяма забава е било.. Смешни ги прави президента.
210
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До seЯ кажи ми облаче ле бяло в чужбина кой печели всички избори от създаването си? Омръзна ми да повтарям вица от живково време, за онзи дето от ДС го питали, ако отворят границите какво ще направи. Отговора вече го имате. "Ще се кача на първото дърво за да не ме смачка тълпата от напускащи България". Досто прозорлив зевзек го е създал този виц. Само дето на чугунените глави демокрацията им е виновна. На Нинова много и отне. Сина й е в САЩ, а мен и дете ми ни гърбят с пенсиите на родителите й
209
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Крисмъничко умниченце, всички президенти на РБ досега са истински!
208
24
 
25
 
! Отговори
Крис преди 5 години
За пръв път в историята ни България има истински президент! Напред Радев!
207
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До карачанаков - туй чиляк на снимката ми прилича на Асенчо...Ей-и! Ти трябва да си от нашето поколение. Помня го Асенчо, доведоха го в класа ни, беше някъде в карая на 50-те. Смяташе разни числа, като калкулатор, тогава имаше само счетоводни сметала. Говореше се, че е падал на главата си!
206
21
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
*** до толкова изтъпя, че взе да плюе по себе си! Да сега той е политик, а преди беше некадърен шеф на ВВС, като ги остави при своето пенсиониране с ДВА полуразбити изтребителя(цитат)!Този индивид не се ли усеща поне малко!
205
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос Радев не е ли политик?Ако не е да си ходи,ако е с кого се сравнява ,той ще провали и държавата.
204
17
 
27
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Тежка е задачата на Румен Радев да се бори срещу простотията.
203
8
 
10
 
! Отговори
до 254 преди 5 години
ид'иот, решението е на Фердинанд,а не на "армията" !!!айде гледай си индийските сериали и е коментирай неща,за които не знаеш нищо
202
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖЕ СЮЙ МАДУРО - Това ли е най-умния военен ?Представям си др.какви са .Когато служих ( доста отдавна) видях, че високите чинове се проявяваха като най-безличните характери, преобладаващо кариеристи, нагаждачи, търтеи!Ще бъде най-пълна катастрофа формирането и даването на повече власт на политически кръг около този безличник! Много по-трагично от управлението на царската камарила! Хора, опазете България от такива!
201
21
 
17
 
! Отговори
Армията преди 5 години
Това ,че армията ни е спасявала , а политиците проваляли--е една от мантрите. Нищо подобно и политиците и армията не стават. Пример--Главният виновник за Междусъюзническата война е всъщност АРМИЯТА. След Съединението, сръбско-българската война и успешната Балканска война--нашата армия си е повярвала , че е непобедима и именно тя, и най-вече тя--е настоявала за нападение над Сърбия и Гърция. Така, че г-н Президент, хубаво е малко повече да почетете.
200
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всички виждат че боки и герп са изпята песен, народа е с Президента!
199
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баси овчаря... Толкоз семпъл човек да стане президент. Абе Решетников, нямаше ли малко по-смислен човек?
198
29
 
25
 
! Отговори
ЖЕ СЮЙ МАДУРО преди 5 години
Това ли е най-умния военен ?Представям си др.какви са .
197
23
 
23
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 5 години
А Радев в момента ,като какъв се определя?Щото май се вживява като политик.
196
24
 
38
 
! Отговори
se преди 5 години
Браво на президента.За първи път за 30 години България има достоен президент.Фалша и лъжата навлезли в нашата политика и пренесла се навсякъде в обществото пропъдиха 2.5 милиона българи навън.Много от тях искат да се върнат но като видят портретите на Борисов ,Цветанов, Доган, Симеонов и много предишни клоуни на Българската политическа ,,класа" се отчайва ти остават да робуват на чуждите интереси.Президента Радев е от малкото политици с ясна визия и политическа отговорност.
195
1
 
14
 
! Отговори
До Анонимен преди 5 години
да, Китай е "далеч", Русия едва "диша", а ти "не си" ***:)))))
194
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
въвличаме се в конфликт между САЩ, Китай и Русия за венецуелския нефт !!! В никакъв конфликт не се въвличаме.Китай е далече, *** едва диша. Венецуелският нефт и аз го искам.
193
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чели сте, ама не сте разбрали.Главнокомандващ е във военно време.В мирно време е цар без царство, министър без портфейл. Самолет без гориво.

Спонсорирани публикации